Registratie van tellerstand per 1 juli ook verplicht bij motoren

Vanaf 1 juli 2021 moeten erkende garagebedrijven de kilometerstand van motorfietsen registreren. Met de verplichte registratie krijgt de koper betrouwbare informatie over tellerstanden van motoren en wordt fraude met tellerstanden teruggedrongen. Dit meldt RAI Vereniging. 

Erkende garagebedrijven moeten de tellerstanden van alle voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn en die met een motorrijbewijs gereden mogen worden bij de RDW registreren. Dat geldt ook voor driewielers, zoals trikes.

Fraude voorkomen

De registratie moet economische fraude tegengaan en de verkeersveiligheid verbeteren. Een motor met een teruggedraaide kilometerteller is duurder in aanschaf en in onderhoud. Dat komt omdat de motor dan meer kilometers heeft gereden dan de kilometerstand aangeeft en noodzakelijk onderhoud is veelal gekoppeld aan die kilometerstand.

Inzicht in tellerstanden

De informatie over tellerstanden van motorfietsen is vanaf 1 juli 2021 beschikbaar. Zo kunnen eigenaren bij verkoop van hun motor de potentiële kopers een overzicht van geregistreerde tellerstanden (bijvoorbeeld met het RDW-Voertuigrapport) bieden.

Van personenauto’s en bedrijfswagens worden de tellerstanden al langer geregistreerd. Vanaf 1 juli 2021 wordt dit nog vaker gedaan omdat bedrijven bij elk(e) reparatie, onderhoud of bandenwissel de tellerstand moet registeren. Nu is dat pas verplicht bij een bedrag vanaf 150 euro. Hierdoor worden er voor deze voertuigen nog meer tellerstanden geregistreerd. Zo ontstaat een completer overzicht van de tellerstanden op verschillende momenten.

Gezamenlijke wens

Tellerregistratie van motorfietsen is een wens van de motorbranche, de Vereniging Aanpak Tellerfraude en de overheid. De RDW beheert het register met tellerstanden en geeft op basis van die informatie een overzicht daarvan in het RDW-Voertuigrapport.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.