Leeftijdsgrens AM-rijbewijs in Duitsland verlaagd naar 15 jaar

scooter, brommer, snorfiets, foto van Pexels (gratis te gebruiken)

In heel Duitsland kunnen jongeren straks vanaf hun vijftiende het AM-rijbewijs halen. Op 28 mei is een wet goedgekeurd waardoor de leeftijdsgrens nu in alle deelstaten is verlaagd van zestien naar vijftien jaar. Dit besluit is genomen, zodat jongeren met name op het platteland mobieler kunnen zijn.

Op 28 mei keurde de Duitse regering een wetsvoorstel goed waardoor binnenkort in alle deelstaten het AM-rijbewijs kan worden verkregen vanaf vijftien jaar. Dit rijbewijs is benodigd voor het besturen van een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel. Eerder konden vijftienjarigen alleen een bromfietscertificaat behalen voor voertuigen tot 25 kilometer per uur.

Deelstaten

De leeftijdsverlaging was al van kracht in een aantal deelstaten, waaronder in Hessen sinds juni 2020. Toen was het plan om de komende drie jaar te testen wat de verlaging doet voor de veiligheid van jonge bromfietsers en of het iets blijvends en landelijks zou worden. Deze test heeft goed uitgepakt, want het besluit is nog geen jaar later gemaakt.

Door de verschillende leeftijdsgrenzen in de deelstaten, ontstond er verwarring. Als de 15-jarige rijbewijshouder namelijk in een deelstaat reed waar de leeftijdsgrens nog zestien jaar was, werd het afgestempeld als rijden zonder rijbewijs. Momenteel is Duitsland het enige land waar het toegestaan is vanaf vijftien jaar het AM-rijbewijs te halen en kunnen zij dus pas in andere landen brommer rijden vanaf hun zestiende.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.