Helft Nederlanders ziet motorrijden als spannend en onveilig

Veel Nederlanders vinden motorrijden spannend en onveilig en gaan daardoor niet voor hun motorrijbewijs. Dit terwijl motorrijden de afgelopen jaren juist veiliger is geworden. Dit komt onder meer door ARAS in motorfietsen en auto’s en door de verlaging van de maximumsnelheid.

Een derde van de Nederlanders zonder motorrijbewijs fantaseert er weleens over om op de motor te stappen. De belangrijkste redenen om het motorrijbewijs te behalen zijn het gevoel van vrijheid en plezier (40%), het feit dat je minder in de file staat (30%) en het makkelijk kunnen parkeren (26%).

Toch zijn er ook veel Nederlanders die het niet zien zitten om hun motorrijbewijs te behalen omdat zij motorrijden als iets spannends en niet veilig vinden. Dit terwijl motorrijden nog nooit zo veilig is geweest als nu: ongevallencijfers en snelheden gaan omlaag terwijl veiligheidsmaatregelen toenemen. Dit en meer blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders zonder motorrijbewijs. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RAI Vereniging ter aftrap van Maart Motor Maand. Dé maand om met de motor weer de weg op te gaan.

Motorrijden steeds veiliger

Veel Nederlanders fantaseren over motorrijden en zien de voordelen. Toch ziet niet iedereen het zitten om hun motorrijbewijs te behalen. De helft van de ondervraagden vindt motorrijden niet veilig of voelt zich er niet comfortabel bij. “Juist de afgelopen jaren is het motorrijden steeds veiliger geworden, ondanks dat de perceptie soms anders is. Het aantal dodelijke ongevallen met motorfietsen is de afgelopen 20 jaar gehalveerd: van 95 ongevallen in 2000 naar 44 nu”, stelt Tom Crooijmans – vicevoorzitter sectie Motoren van RAI Vereniging. “De branche is hard aan het werk om dit aantal nog verder naar beneden te halen en het beeld van motorrijden als iets spannends te veranderen”. Want dat motorrijden steeds veiliger is, staat vast.

Niet alleen door technologische ontwikkelingen – zoals ARAS (Advanced Rider Assictance Systems) in zowel motorfietsen als in (vracht)auto’s – wordt de weg voor motoren veiliger, ook zijn motorkleding en motorhelmen veel veiliger dan vroeger. Eveneens gaan de snelheden op wegen naar beneden. Zo is het op de snelweg van 130 naar 100 km/h en steeds meer binnensteden gaan naar de 30 km/h. De motor is een zeer geschikt mobiliteitsproduct om in deze snelheden mee te bewegen.

Motor als mobiliteitsproduct

Elke dag behalen gemiddeld 65 Nederlanders hun motorrijbewijs. Tom Crooijmans ziet dat meer mensen de motor gebruiken als slim mobiliteitsproduct om van A naar B te komen, terwijl de motor vroeger meer gebruikt werd als luxe- en hobbyproduct. “De verkeerssituatie in Nederland verandert en de wegen raken overvol. Als motorrijder heb je het dan slim bekeken. Je staat nooit in de file en hebt altijd parkeerplek. Ook is er de laatste jaren veel behoefte geweest aan individueel vervoer. De motor is een goede oplossing daarvoor”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

2 reacties op “Helft Nederlanders ziet motorrijden als spannend en onveilig”

Mart Kuiper|03.03.22|16:17

Ahhh…vandaar dat we met onze motorrijlessen de afgelopen jaren ook zoveel “bijna” ongelukken hebben en soms blij zijn dat we met de 2 kandidaten weer veilig aan de rijschool zijn. Ja het is echt veiliger geworden op twee wielen in het verkeer………

S. Yan|21.04.22|04:45

TJa de oude gezegde ‘op de motor rij je hartstikke dood’.

Dat was 25jaar geleden. We hebben nu veel betere hulpmiddelen, rijopleidingen en motorkleding.

Als men het fileprobleem wil oplossen zal ik zeggen laat de 30% vd autorijders de auto thuis staan en de motor nemen scheelt 50% van de files. Gemiste kans.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.