vrachtwagenrijbewijs, rijles, vrachtwagen

Overleg voor uitstel nieuw btw-regime ccv-examens CBR

RIJSWIJK – De rijschoolbranche is met het CBR in overleg om de btw-heffing op de ccv-examens pas op 1 januari 2011 in te laten gaan. Dat meldt brancheorganisatie Bovag.

“Een eventuele overgangsregel is afhankelijk van de bereidheid van de fiscus”, licht CBR-woordvoerder Coen Sleddering toe. “Voor ons is het een pure administratieve zaak. We innen het geld en dragen het af aan de belastingdienst.”

Het keuzeregime voor rijopleidingen C(E) en D(E) vervalt vanaf 1 juli 2010. Verkeersscholen dienen verplicht btw in rekening te brengen. Voor contracten die zijn gesloten voor 1 juli geldt een overgangstermijn. Voor deze opleidingen geldt de btw-plicht vanaf 1 januari 2011.

Transportopleidingen
De rijschoolbranche heeft het CBR verzocht om de btw heffing op de ccv-examentarieven pas op 1 januari 2011 in te laten gaan. Een deel van de C/D rijscholen gaat namelijk pas per 1 januari 2011 over op het belasten met btw van hun transportopleidingen. Zij hebben vaak langlopende afspraken met hun afnemers en kunnen daarom in moeilijkheden komen.

Wettelijk gezien dient het CBR de ccv-examentarieven vanaf 1 juli 2010 met 19 procent btw te gaan belasten. Momenteel zijn CBR, Bovag en FAM met elkaar in gesprek om te bekijken of voor de ccv-examentarieven mogelijk een overgangsregeling tot 1 januari 2011 van toepassing zou kunnen zijn. Hierover dient nader overleg met de Belastingdienst plaats te hebben.

Alleen wanneer de rijopleider erkend wordt door het CRKBO kan deze het 0% tarief blijven hanteren. De erkenningseisen zullen binnenkort bekend worden gemaakt, zo kondigt de Bovag aan.

Onderzoek
Een rijopleider die onder één naam de rijopleiding C(E) en/of D(E) aanbiedt kan een onderzoek aanvragen bij het onafhankelijk certificeringsinstituut CPION, dat voor de duur van drie jaar aangewezen is door de Federatie Opleidings- en Trainingsinstituten Nederland (FOTIN).

De rijschool moet voldoen aan de eisen in een nog bekend te maken Kwaliteitscode. Deze eisen hebben betrekking op de rijschool zelf en niet op de opleiding. De eisen zijn gebaseerd op de beginselen van zorgvuldigheid, rechtszekerheid, redelijkheid, betrouwbaarheid en kenbaarheid. De eisen zullen op korte termijn bekend worden gemaakt.

Voldoet de rijschool aan de eisen dan kan deze zich aanmelden voor opname in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Een inschrijving geldt voor een periode van tenminste 2 jaar en betekent dat men geen btw in rekening hoeft te brengen. Voldoet de rijschool niet aan de eisen van de kwaliteitscode dan kan de rijschool na verbeteringen te hebben aangebracht opnieuw een onderzoek aanvragen.

Een rijschool wordt eens in de vier jaar onderzocht. Voldoet de rijschool niet meer aan de eisen dan krijgt men een half jaar de gelegenheid om dit te herstellen. Zowel aan het onderzoek als aan de inschrijving in het register zijn kosten verbonden. De voorwaarden zijn na te lezen op www.crkbo.nl.

Bron: Bovag

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.