Belastingdienst, belasting, btw

Belastingdienst stuurt brief naar 700 verdachte rijscholen

De Belastingdienst heeft maandag 700 verdachte rijscholen in Nederland aangeschreven. Zij zijn geselecteerd uit de groep van 2.100 rijscholen die de Belastingdienst op de korrel heeft. In de brief wordt aangegeven dat de rijschoolhouder minder belasting heeft opgegeven dan de Belastingdienst normaliter zou verwachten. Dat meldt projectleider Peter Goossen. De overige 1400 rijscholen krijgen later dit jaar ook een brief.

Deze eerste groep rijscholen krijgt een persoonlijke uitnodiging om voor 1 februari een afspraak te maken met de Belastingdienst en tekst en uitleg te geven over hun belastingaangiftes van de afgelopen jaren. Als zij geen gehoor geven aan de brief, zal de Belastingdienst uit zichzelf de aangiftes van de rijscholen gaan controleren. Waarna de dienst weinig coulance zal tonen bij onregelmatigheden.

Rijschool

Vorige maand deed de Belastinggdienst een oproep aan rijscholen die ‘zwart rijles’ geven om met de dienst in gesprek te gaan. Dan zou deze rijschool, indien hij zwart werkt, ‘mild’ behandeld worden. Slechts een beperkt aantal rijscholen heeft zich naar aanleiding hiervan dus gemeld. Hoeveel precies, kan de Belastingdienst nu nog niet zeggen.

“Op dit moment kunnen wij daar nog geen uitspraken over doen. Maar wij hadden op een grotere respons gehoopt”, zegt Goossen. “Bij de rijscholen die zich melden nadat ze van ons een brief krijgen, zullen we minder coulant optreden.”

Inspecteurs

“De groep die nu een brief krijgt, wordt dus nader onderzocht door onze inspecteurs. We hebben hierbij ervoor gezorgd dat de groep gelijk is onderverdeeld in grote, middelgrote en kleine rijscholen”, legt Goossen uit.

Bij deze groep zal de Belastingdienst hogere boetes opleggen dan wanneer zij zich vrijwillig gemeld zouden hebben. Althans, als deze rijscholen niet voldoende kunnen verklaren waarom hun opgegeven omzetten afwijken van het aantal ingekochte CBR-praktijkexamens.

Praktijkexamens

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat er bij 20% van de rijscholen grote verschillen bestaan tussen het aantal ingekochte praktijkexamens bij het CBR en de opgegeven omzet die daarbij zou moeten horen.

Rijscholen die zwart rijles geven zijn een doorn in het oog van goedwillende rijscholen en de overheid. Omdat er bijvoorbeeld geen BTW (21%), loonheffing en sociale lasten worden afgedragen, leidt dat tot enorme prijserosie. Daardoor kunnen veel professionele rijscholen moeilijk het hoofd boven water houden.

Bart Pals

Lees ook: Belastingdienst richt haar vizier op de rijschoolbranche

Auteur: Bart Pals

17 reacties op “Belastingdienst stuurt brief naar 700 verdachte rijscholen”

Bert van den Hoorn|09.01.13|19:58

Nu zullen er toch een ‘paar’ knoeiers zijn die zich ernstig zorgen gaan maken.

Istha Verkeersschool|10.01.13|13:08

Zullen ze nu dan toch eindelijk het kaf van het koren weten te scheiden. #goedbezig

Rijschool Matse|10.01.13|17:28

Wat ik mij nou al die tijd al afvraag is hoeveel rijlessen de belastingdienst vergelijkt met het aantal examens. Iemand een idee?

Willem Prins|10.01.13|19:45

In het verleden hanteerde men voor 1ste ex. 30 les uren en voor een her.ex 4-5 les uren. Mogelijk is dit na 10 jaar wel iets meer.

Ger van den Berk|10.01.13|23:02

Goeie actie van de belastingdienst,nu kan de beunhaas zijn lesprijs aanpassen of ophouden.

Wim Klapwijk|11.01.13|00:31

@ Matse De belastingdienst beziet in welke regio het zich afspeelt en dan ook nog het gemiddelde daantal lesuren van de rijschool op zicht is alles.
@ Willem prins het ligt eraan in welke regio men zit, maar ook het aantal km ligt per regio anders in Schiedam, Vlaardingen vs Rotterdam hanteerd men gemiddeld 22 tot 25 km per 60 minuten maar ik ken collega in het oosten en noorden die rijden wel 50 km per 60 minuten

Hopen nu op iets betere tijden groetjes van Wim Klapwijk

Willem Prins|11.01.13|17:12

In Zwolle is 10 -15 jaar geleden de rijschoolwereld ok danig gecontroleerd. Vergeleken is toen ook de situtie met rijscholen die in orde waren met vergelijkbare bedrijfssituaties die niet oke waren. De verhalen deden de ronde dat de schumelaars enorme boetes opgelegd hebben gekregen. De bonafiede rijscholen klapten toen in de handen.

Youran van Ark|12.01.13|09:17

Ik vind dat we wel erg hard werken voor die paar centen die je overhoud na alle bijdragen en afdrachten aan de belastingdienst.
Ze werken het zwartwerken op deze manier ook wel in de hand.
Stel je haalt maar 20 uur werk per week binnen, dan is een uitkering best interessant.
Maar, je vind je werk leuk en wilt je handje niet ophouden.
Wat ga je dan doen……juist.

Ron van Maaren|12.01.13|11:33

Ben al werkzaam sinds 1983 in deze branche en heb altijd op een eerlijke manier een goed inkomen kunnen verdienen. De laatste tijd wordt het echter steeds moeilijker. Lesprijzen nu 45 euro rekenden we 6 jaar geleden ook al en door inflatie had dit al zeker 52 euro moeten zijn. Lage prijzen van 30 of soms 25 euro en dan ook nog eens 60 minuten. Dat kan echt niet meer. Nu gaat ook mercedes nog eens het wiel opnieuw uitvinden en werken tegen tarieven van 45 euro. vervolg.

Ron van Maaren|12.01.13|11:39

(vervolg) en dat terwijl er in de werkplaats voor een monteur tarieven van 90 euro ex. BTW worden gerekend. Kortom de branche neemt zichzelf niet serieus. Getuige ook de reactie van Youran 20 uur per week. Nou volgens mij betaal je dan bijna geen belasting meer je maakt dan immers nauwelijks winst. Op dit moment zou je toch minimaal een inkomen van zo’n 45.000 euro moeten kunnen verdienen. Als goed ondernemer heb je inelk geval een AOV en Lijfrente/bankspaar wat je op jaarbasis al zo’n 12.000

Ron van Maaren|12.01.13|11:45

(vervolg) 12.000 euro kost. Dan blijft er zo’n 33.000 euro over. Na aftrek van hypotheekrente en heffingskortingen behoeft er ook als je eerlijk werkt nog maar weinig belasting betaald te worden.

Kennerlijk wordt er in deze zwaar zieke branche nogals wat gesjoemeld. Ik denk voornamelijk door lieden die geen kaas gegeten hebben van goed ondernemerschap. Het je zelf prostitueren tegen tarieven van € 25 of € 30 euro daar maak je jezelf en de hele branche belachelijk mee.

Wim Klapwijk|12.01.13|11:53

Ja Ron en het erge is als goed opndernemen moet je mee naar beneden anders graaf je jouw eigen graf om het zo te zeggen.
En DAT hebben wij allemaal te danken aan branche organisatie’s en de rest van het CEC hier komen wij later op terugwanneer de bespreking geevalueerd is .
groet Wim Klapwijk

Ron van Maaren|12.01.13|11:53

Vlak ook de grotere rijscholen daarbij niet uit. De problemen liggen ook daar. Ook zij rekenen vaak tarieven van ca. 40 á 45 euro en daar kun je eenvoudigweg je personeel niet goed van uitbetalen. Dus meestal beginnen deze instucteurs in loondienst na enige tijd voor zichzelf. En het probleem herhaald zich. Door een diploma ondernemervaardigheden te eisen voor rijschoolhouders en een CAO voor personeel los je het probleem grotendeels op.

Ron van Maaren|12.01.13|11:59

Ja Wim jammer dat je er tussen komt. Ik was helaas nog niet klaar met mijn betoog. Dat je nu ook nog eens oproept om mee te gaan in deze concurentiestijd “jammer” in jezelf blijven geloven en een goed product leveren dat levert meer op dan jezelf verlagen. Ik noem het ook bewust “prostitueren” je zet n.l. jezelf te koop voor b.v. € 25,00 of € 30,00 euro per uur. Want meer is het niet. Je zou je toch moeten schamen om je rijles voor € 25,00 aan te moeten bieden. Soms zelfs nog GRATIS schande!!

Wim Klapwijk|12.01.13|18:44

Beste Ron, Excuus dat ik er tussen ben gekomen maar dan had je even opde grote tam tam moeten slaan of een paar rooksignalen moeten geven.
Ik dacht dat jij in het oosten van het land zit, maar hier in het westen is het een grote overlevingsstrijd.
Het gaat niet om prostitueren , maar of je zin hebt om regelmatig bezoek te krijgen van de een of andere deurwaarder om even langs de rechtbank te gaan dit zijn de geluiden die er zijn op dit moment.
vervolg komt

Wim Klapwijk|12.01.13|18:47

vervolg De goede collega’s zijn bezig hun reserves op te eten, en dan heb je de keus meegaan of doorgaan en verzuipen zoals men dat zegt. en als wij binnen kort naar buiten komen met enige gegevens dan vallen er bij een paar mensen hun tanden uit van verbazing.
Dus excuus dat er hier enigen zijn die mee moeten in de overlevingsstrijd maar helaas het trekt ook jouw kant op . Lange leven het UWV en de gemeenten lang leve de Bovag en de CEC

met vriendelijke groet
Wim Klapwijk

Willem Prins|13.01.13|19:56

In het verleden(zo’n 15 jaar) zijn er in de regio Zwolle ook een paar éénmans gesneuveld, die wel redelijke lesprijzen berekenden, maar lang niet het aantal lesuren opgaven. Wilden kennelijk snel rijk worden. Mislukt! Grote navorderingen en boetes.. Enorme bedragen te betalen. Er waren er bij die hun eigenhuis moesten verkopen en in een klein huurhuisje terecht kwamen. Ander werk konden gaan zoeken lesauto verkopen en in een kleine oude roestbak van auto konden gaan rijden. Zal nu ook gebeuren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belastingdienst stuurt brief naar 700 verdachte rijscholen | RijschoolPro
Belastingdienst, belasting, btw

Belastingdienst stuurt brief naar 700 verdachte rijscholen

De Belastingdienst heeft maandag 700 verdachte rijscholen in Nederland aangeschreven. Zij zijn geselecteerd uit de groep van 2.100 rijscholen die de Belastingdienst op de korrel heeft. In de brief wordt aangegeven dat de rijschoolhouder minder belasting heeft opgegeven dan de Belastingdienst normaliter zou verwachten. Dat meldt projectleider Peter Goossen. De overige 1400 rijscholen krijgen later dit jaar ook een brief.

Deze eerste groep rijscholen krijgt een persoonlijke uitnodiging om voor 1 februari een afspraak te maken met de Belastingdienst en tekst en uitleg te geven over hun belastingaangiftes van de afgelopen jaren. Als zij geen gehoor geven aan de brief, zal de Belastingdienst uit zichzelf de aangiftes van de rijscholen gaan controleren. Waarna de dienst weinig coulance zal tonen bij onregelmatigheden.

Rijschool

Vorige maand deed de Belastinggdienst een oproep aan rijscholen die ‘zwart rijles’ geven om met de dienst in gesprek te gaan. Dan zou deze rijschool, indien hij zwart werkt, ‘mild’ behandeld worden. Slechts een beperkt aantal rijscholen heeft zich naar aanleiding hiervan dus gemeld. Hoeveel precies, kan de Belastingdienst nu nog niet zeggen.

“Op dit moment kunnen wij daar nog geen uitspraken over doen. Maar wij hadden op een grotere respons gehoopt”, zegt Goossen. “Bij de rijscholen die zich melden nadat ze van ons een brief krijgen, zullen we minder coulant optreden.”

Inspecteurs

“De groep die nu een brief krijgt, wordt dus nader onderzocht door onze inspecteurs. We hebben hierbij ervoor gezorgd dat de groep gelijk is onderverdeeld in grote, middelgrote en kleine rijscholen”, legt Goossen uit.

Bij deze groep zal de Belastingdienst hogere boetes opleggen dan wanneer zij zich vrijwillig gemeld zouden hebben. Althans, als deze rijscholen niet voldoende kunnen verklaren waarom hun opgegeven omzetten afwijken van het aantal ingekochte CBR-praktijkexamens.

Praktijkexamens

Uit onderzoek van de Belastingdienst blijkt dat er bij 20% van de rijscholen grote verschillen bestaan tussen het aantal ingekochte praktijkexamens bij het CBR en de opgegeven omzet die daarbij zou moeten horen.

Rijscholen die zwart rijles geven zijn een doorn in het oog van goedwillende rijscholen en de overheid. Omdat er bijvoorbeeld geen BTW (21%), loonheffing en sociale lasten worden afgedragen, leidt dat tot enorme prijserosie. Daardoor kunnen veel professionele rijscholen moeilijk het hoofd boven water houden.

Bart Pals

Lees ook: Belastingdienst richt haar vizier op de rijschoolbranche

Auteur: Bart Pals

17 reacties op “Belastingdienst stuurt brief naar 700 verdachte rijscholen”

Bert van den Hoorn|09.01.13|19:58

Nu zullen er toch een ‘paar’ knoeiers zijn die zich ernstig zorgen gaan maken.

Istha Verkeersschool|10.01.13|13:08

Zullen ze nu dan toch eindelijk het kaf van het koren weten te scheiden. #goedbezig

Rijschool Matse|10.01.13|17:28

Wat ik mij nou al die tijd al afvraag is hoeveel rijlessen de belastingdienst vergelijkt met het aantal examens. Iemand een idee?

Willem Prins|10.01.13|19:45

In het verleden hanteerde men voor 1ste ex. 30 les uren en voor een her.ex 4-5 les uren. Mogelijk is dit na 10 jaar wel iets meer.

Ger van den Berk|10.01.13|23:02

Goeie actie van de belastingdienst,nu kan de beunhaas zijn lesprijs aanpassen of ophouden.

Wim Klapwijk|11.01.13|00:31

@ Matse De belastingdienst beziet in welke regio het zich afspeelt en dan ook nog het gemiddelde daantal lesuren van de rijschool op zicht is alles.
@ Willem prins het ligt eraan in welke regio men zit, maar ook het aantal km ligt per regio anders in Schiedam, Vlaardingen vs Rotterdam hanteerd men gemiddeld 22 tot 25 km per 60 minuten maar ik ken collega in het oosten en noorden die rijden wel 50 km per 60 minuten

Hopen nu op iets betere tijden groetjes van Wim Klapwijk

Willem Prins|11.01.13|17:12

In Zwolle is 10 -15 jaar geleden de rijschoolwereld ok danig gecontroleerd. Vergeleken is toen ook de situtie met rijscholen die in orde waren met vergelijkbare bedrijfssituaties die niet oke waren. De verhalen deden de ronde dat de schumelaars enorme boetes opgelegd hebben gekregen. De bonafiede rijscholen klapten toen in de handen.

Youran van Ark|12.01.13|09:17

Ik vind dat we wel erg hard werken voor die paar centen die je overhoud na alle bijdragen en afdrachten aan de belastingdienst.
Ze werken het zwartwerken op deze manier ook wel in de hand.
Stel je haalt maar 20 uur werk per week binnen, dan is een uitkering best interessant.
Maar, je vind je werk leuk en wilt je handje niet ophouden.
Wat ga je dan doen……juist.

Ron van Maaren|12.01.13|11:33

Ben al werkzaam sinds 1983 in deze branche en heb altijd op een eerlijke manier een goed inkomen kunnen verdienen. De laatste tijd wordt het echter steeds moeilijker. Lesprijzen nu 45 euro rekenden we 6 jaar geleden ook al en door inflatie had dit al zeker 52 euro moeten zijn. Lage prijzen van 30 of soms 25 euro en dan ook nog eens 60 minuten. Dat kan echt niet meer. Nu gaat ook mercedes nog eens het wiel opnieuw uitvinden en werken tegen tarieven van 45 euro. vervolg.

Ron van Maaren|12.01.13|11:39

(vervolg) en dat terwijl er in de werkplaats voor een monteur tarieven van 90 euro ex. BTW worden gerekend. Kortom de branche neemt zichzelf niet serieus. Getuige ook de reactie van Youran 20 uur per week. Nou volgens mij betaal je dan bijna geen belasting meer je maakt dan immers nauwelijks winst. Op dit moment zou je toch minimaal een inkomen van zo’n 45.000 euro moeten kunnen verdienen. Als goed ondernemer heb je inelk geval een AOV en Lijfrente/bankspaar wat je op jaarbasis al zo’n 12.000

Ron van Maaren|12.01.13|11:45

(vervolg) 12.000 euro kost. Dan blijft er zo’n 33.000 euro over. Na aftrek van hypotheekrente en heffingskortingen behoeft er ook als je eerlijk werkt nog maar weinig belasting betaald te worden.

Kennerlijk wordt er in deze zwaar zieke branche nogals wat gesjoemeld. Ik denk voornamelijk door lieden die geen kaas gegeten hebben van goed ondernemerschap. Het je zelf prostitueren tegen tarieven van € 25 of € 30 euro daar maak je jezelf en de hele branche belachelijk mee.

Wim Klapwijk|12.01.13|11:53

Ja Ron en het erge is als goed opndernemen moet je mee naar beneden anders graaf je jouw eigen graf om het zo te zeggen.
En DAT hebben wij allemaal te danken aan branche organisatie’s en de rest van het CEC hier komen wij later op terugwanneer de bespreking geevalueerd is .
groet Wim Klapwijk

Ron van Maaren|12.01.13|11:53

Vlak ook de grotere rijscholen daarbij niet uit. De problemen liggen ook daar. Ook zij rekenen vaak tarieven van ca. 40 á 45 euro en daar kun je eenvoudigweg je personeel niet goed van uitbetalen. Dus meestal beginnen deze instucteurs in loondienst na enige tijd voor zichzelf. En het probleem herhaald zich. Door een diploma ondernemervaardigheden te eisen voor rijschoolhouders en een CAO voor personeel los je het probleem grotendeels op.

Ron van Maaren|12.01.13|11:59

Ja Wim jammer dat je er tussen komt. Ik was helaas nog niet klaar met mijn betoog. Dat je nu ook nog eens oproept om mee te gaan in deze concurentiestijd “jammer” in jezelf blijven geloven en een goed product leveren dat levert meer op dan jezelf verlagen. Ik noem het ook bewust “prostitueren” je zet n.l. jezelf te koop voor b.v. € 25,00 of € 30,00 euro per uur. Want meer is het niet. Je zou je toch moeten schamen om je rijles voor € 25,00 aan te moeten bieden. Soms zelfs nog GRATIS schande!!

Wim Klapwijk|12.01.13|18:44

Beste Ron, Excuus dat ik er tussen ben gekomen maar dan had je even opde grote tam tam moeten slaan of een paar rooksignalen moeten geven.
Ik dacht dat jij in het oosten van het land zit, maar hier in het westen is het een grote overlevingsstrijd.
Het gaat niet om prostitueren , maar of je zin hebt om regelmatig bezoek te krijgen van de een of andere deurwaarder om even langs de rechtbank te gaan dit zijn de geluiden die er zijn op dit moment.
vervolg komt

Wim Klapwijk|12.01.13|18:47

vervolg De goede collega’s zijn bezig hun reserves op te eten, en dan heb je de keus meegaan of doorgaan en verzuipen zoals men dat zegt. en als wij binnen kort naar buiten komen met enige gegevens dan vallen er bij een paar mensen hun tanden uit van verbazing.
Dus excuus dat er hier enigen zijn die mee moeten in de overlevingsstrijd maar helaas het trekt ook jouw kant op . Lange leven het UWV en de gemeenten lang leve de Bovag en de CEC

met vriendelijke groet
Wim Klapwijk

Willem Prins|13.01.13|19:56

In het verleden(zo’n 15 jaar) zijn er in de regio Zwolle ook een paar éénmans gesneuveld, die wel redelijke lesprijzen berekenden, maar lang niet het aantal lesuren opgaven. Wilden kennelijk snel rijk worden. Mislukt! Grote navorderingen en boetes.. Enorme bedragen te betalen. Er waren er bij die hun eigenhuis moesten verkopen en in een klein huurhuisje terecht kwamen. Ander werk konden gaan zoeken lesauto verkopen en in een kleine oude roestbak van auto konden gaan rijden. Zal nu ook gebeuren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.