Connexxion: geen dreiging miljoenenclaim wegens gebrekkige bijscholing buschauffeurs

Er dreigt geen miljoenenclaim van de Belastingdienst voor vervoerder Connexxion vanwege een bijscholingstraject voor duizenden buschauffeurs. Een onderzoek van de Onderwijsinspectie is ten onrechte in verband gebracht met een reguliere controle van de Belastingdienst naar het gebruik van een fiscale stimuleringsmaatregel. Dat zegt Myra Koomen, directeur Corporate Affairs bij Connexxion. Connexxion heeft volgens haar aan de eisen voldaan om voor deze regeling in aanmerking te komen.

De Onderwijsinspectie concludeerde in een rapport dat het bijscholingtraject voor buschauffeurs bij ROC’s ‘ernstige tekortkomingen’ had. Zo’n 3.300 buschauffeurs van Connexxion hebben deze BBL-opleiding tussen 2009 en 2011 gevolgd. Ook chauffeurs van Veolia en Syntus volgden deze opleiding. De vervoerders konden daarbij gebruikmaken van de fiscale stimuleringsregeling Wet verminderde afdracht (WVA). Zij hoefden daardoor per werknemer 2.700 euro minder belasting per jaar af te dragen omdat zij die bijschoolden bij een erkende onderwijsinstelling, een ROC.

Kritisch rapport

De Onderwijsinspectie bracht onlangs een kritisch rapport uit over de opleidingen voor de buschauffeurs. Zo werden er volgens de instantie voor het leren in de praktijk geen leerdoelen en leeractiviteiten geformuleerd. Ook zou het onderwijsproces en de examinering op een aantal essentiële punten niet aan de eisen voldoen.

De Inspectie wil de subsidies nu terugvorderen bij de ROC’s. De ROC’s stappen binnenkort naar de rechter om de terugvordering aan te vechten imagoschade te claimen. Ook Connexxion is het oneens met de conclusies van de Inspectie. Koomen: “Wij herkennen ons hier niet in. Wij zijn tevreden over de opleiding en vrijwel al onze chauffeurs hebben hun diploma ontvangen.”

Reguliere controle

Volgens Koomen is het rapport van de Onderwijsinspectie onterecht in verband gebracht met een ‘reguliere controle’ van de Belastingdienst en wordt er in de media ten onrechte gesuggereerd dat Connexxion een miljoenenclaim boven het hoofd hangt. “De Onderwijsinspectie controleert de opleidingen. Connexxion staat daar helemaal buiten. Dit gevecht is iets tussen de Inspectie en de ROC’s”, aldus Koomen.

“Connexxion heeft regelmatig de Belastingdienst op bezoek. Dit is een lopend onderzoek naar de toepassing van de WVA. Dit staat los van het rapport van de Onderwijsinspectie”, zo vervolgt zij.

Controles

“De Belastingdienst controleert bijvoorbeeld of wij de WVA op de juiste wijze hebben aangevraagd, de formulieren goed hebben ingevuld, of het om een erkende opleiding gaat en of onze chauffeurs hun diploma hebben gekregen. Het is een rechtmatigheidscontrole”, aldus de directeur Corporate Affairs.

“Natuurlijk kan het zijn dat de Belastingdienst tekortkomingen constateert in de toepassing van de WVA door Connexxion maar het onderzoek is lopende en wij hebben nog geen uitslag hierover van de Belastingdienst, maar dat Connexxion een miljoenenclaim boven het hoofd hangt is pertinent onjuist”, aldus Koomen. “Wij zijn met die opleidingen begonnen vanuit goed werkgeverschap en met oprechte bedoelingen. Dit is zelfs uitgebreid door de ondernemingsraad bekeken en beoordeeld op inhoud”, zo besluit zij.

Opleidingen

Op 1 januari 1996 werd de afdrachtsvermindering onderwijs ingevoerd, als onderdeel van de Wet Vermindering Afdracht (WVA). Het doel was om werkgevers te stimuleren om praktijkleerplaatsen te creëren door fiscale voordelen te bieden als ze werknemers bijvoorbeeld een mbo- of hbo-opleiding lieten volgen. Werkgevers hoefden dan jaarlijks 2700 euro minder af te dragen. De WVA kwam in de afgelopen jaren echter in opspraak. Het bleek dat er sprake was van toenemend oneigenlijk gebruik van de regeling. Het beroep op de WVA verdubbelde van 202 miljoen euro in 2006 naar 387miljoen euro in 2011.

Daarnaast bleken diverse opleidingen niet aan de wettelijke eisen te voldoen. De Belastingdienst is eind 2013 met een grote landelijke controle gestart. De Belastingdienst tekende eerder al een samenwerkingsovereenkomst met de Onderwijsinspectie waarin zij afspraken elkaar te informeren zodra er mogelijk sprake was van onrechtmatigheden in het gebruik van de WVA.

Belastingdienst

De belastingdienst zegt niet te kunnen reageren op deze specifieke zaak omdat zij zich aan de ‘wettelijke geheimhoudingsplicht’ moet houden.

Marieke van Gompel

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Connexxion: geen dreiging miljoenenclaim wegens gebrekkige bijscholing buschauffeurs | RijschoolPro

Connexxion: geen dreiging miljoenenclaim wegens gebrekkige bijscholing buschauffeurs

Er dreigt geen miljoenenclaim van de Belastingdienst voor vervoerder Connexxion vanwege een bijscholingstraject voor duizenden buschauffeurs. Een onderzoek van de Onderwijsinspectie is ten onrechte in verband gebracht met een reguliere controle van de Belastingdienst naar het gebruik van een fiscale stimuleringsmaatregel. Dat zegt Myra Koomen, directeur Corporate Affairs bij Connexxion. Connexxion heeft volgens haar aan de eisen voldaan om voor deze regeling in aanmerking te komen.

De Onderwijsinspectie concludeerde in een rapport dat het bijscholingtraject voor buschauffeurs bij ROC’s ‘ernstige tekortkomingen’ had. Zo’n 3.300 buschauffeurs van Connexxion hebben deze BBL-opleiding tussen 2009 en 2011 gevolgd. Ook chauffeurs van Veolia en Syntus volgden deze opleiding. De vervoerders konden daarbij gebruikmaken van de fiscale stimuleringsregeling Wet verminderde afdracht (WVA). Zij hoefden daardoor per werknemer 2.700 euro minder belasting per jaar af te dragen omdat zij die bijschoolden bij een erkende onderwijsinstelling, een ROC.

Kritisch rapport

De Onderwijsinspectie bracht onlangs een kritisch rapport uit over de opleidingen voor de buschauffeurs. Zo werden er volgens de instantie voor het leren in de praktijk geen leerdoelen en leeractiviteiten geformuleerd. Ook zou het onderwijsproces en de examinering op een aantal essentiële punten niet aan de eisen voldoen.

De Inspectie wil de subsidies nu terugvorderen bij de ROC’s. De ROC’s stappen binnenkort naar de rechter om de terugvordering aan te vechten imagoschade te claimen. Ook Connexxion is het oneens met de conclusies van de Inspectie. Koomen: “Wij herkennen ons hier niet in. Wij zijn tevreden over de opleiding en vrijwel al onze chauffeurs hebben hun diploma ontvangen.”

Reguliere controle

Volgens Koomen is het rapport van de Onderwijsinspectie onterecht in verband gebracht met een ‘reguliere controle’ van de Belastingdienst en wordt er in de media ten onrechte gesuggereerd dat Connexxion een miljoenenclaim boven het hoofd hangt. “De Onderwijsinspectie controleert de opleidingen. Connexxion staat daar helemaal buiten. Dit gevecht is iets tussen de Inspectie en de ROC’s”, aldus Koomen.

“Connexxion heeft regelmatig de Belastingdienst op bezoek. Dit is een lopend onderzoek naar de toepassing van de WVA. Dit staat los van het rapport van de Onderwijsinspectie”, zo vervolgt zij.

Controles

“De Belastingdienst controleert bijvoorbeeld of wij de WVA op de juiste wijze hebben aangevraagd, de formulieren goed hebben ingevuld, of het om een erkende opleiding gaat en of onze chauffeurs hun diploma hebben gekregen. Het is een rechtmatigheidscontrole”, aldus de directeur Corporate Affairs.

“Natuurlijk kan het zijn dat de Belastingdienst tekortkomingen constateert in de toepassing van de WVA door Connexxion maar het onderzoek is lopende en wij hebben nog geen uitslag hierover van de Belastingdienst, maar dat Connexxion een miljoenenclaim boven het hoofd hangt is pertinent onjuist”, aldus Koomen. “Wij zijn met die opleidingen begonnen vanuit goed werkgeverschap en met oprechte bedoelingen. Dit is zelfs uitgebreid door de ondernemingsraad bekeken en beoordeeld op inhoud”, zo besluit zij.

Opleidingen

Op 1 januari 1996 werd de afdrachtsvermindering onderwijs ingevoerd, als onderdeel van de Wet Vermindering Afdracht (WVA). Het doel was om werkgevers te stimuleren om praktijkleerplaatsen te creëren door fiscale voordelen te bieden als ze werknemers bijvoorbeeld een mbo- of hbo-opleiding lieten volgen. Werkgevers hoefden dan jaarlijks 2700 euro minder af te dragen. De WVA kwam in de afgelopen jaren echter in opspraak. Het bleek dat er sprake was van toenemend oneigenlijk gebruik van de regeling. Het beroep op de WVA verdubbelde van 202 miljoen euro in 2006 naar 387miljoen euro in 2011.

Daarnaast bleken diverse opleidingen niet aan de wettelijke eisen te voldoen. De Belastingdienst is eind 2013 met een grote landelijke controle gestart. De Belastingdienst tekende eerder al een samenwerkingsovereenkomst met de Onderwijsinspectie waarin zij afspraken elkaar te informeren zodra er mogelijk sprake was van onrechtmatigheden in het gebruik van de WVA.

Belastingdienst

De belastingdienst zegt niet te kunnen reageren op deze specifieke zaak omdat zij zich aan de ‘wettelijke geheimhoudingsplicht’ moet houden.

Marieke van Gompel

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.