Opnieuwe nepmails in omloop over verkeersboetes

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor nieuwe nepmails die zogenaamd afkomstig zijn van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) of een incassobureau. In de mails wordt de ontvangers gevraagd om een nog openstaande boete te betalen voor te hard rijden.

De ontvangers van de mail worden onder druk gezet om binnen drie werkdagen het verschuldigde bedrag te voldoen. Gebeurt dat niet tijdig, dan riskeert de ‘wanbetaler’ een negatieve registratie, waardoor hij in de toekomst mogelijk wordt uitgesloten van krediet- of hypotheekvoorzieningen, zo staat er in de nepmail. De boete moet volgens de mail overgemaakt worden aan de 3V Payment Group. Ook zou er na betaling een code van negentien cijfers moeten worden ingevoerd op de website van dat bedrijf. Niet doen, zo luidt de waarschuwing van de Fraudehelpdesk, anders komt het geld bij oplichters terecht.

Rekeningnummer controleren

De naam van het CJIB wordt herhaaldelijk misbruikt door oplichters die denken zo op een makkelijke manier geld te verdienen. Ook eerder dit jaar gebeurde dat al. Op de eigen website attendeerde het bureau mensen er ook al op alert te zijn en in ieder geval het rekeningnummer van het CJIB te controleren als ze een verkeersboete ontvangen. Verder moeten ze in geen geval linkjes in de mail of bijlages openen. Oplichters maken namelijk gebruik van de wetenschap dat de meeste mensen hun boete zo snel mogelijk betalen.

Op de site van de Fraudehelpdesk en het CJIB staan voorbeelden van nepmails die in omloop zijn. De Fraudehelpdesk is ruim tien jaar geleden opgezet om burgers en bedrijven te behoeden voor oplichtingspraktijken.

Ook in Vlaanderen dook de naam van 3V Payment Group al verschillende keren op in allerlei phishing-mails. Het bedrijf probeerde uit naam van verschillende organisaties en bedrijven geld binnen te halen, waaronder de politie en een telecomaanbieder.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Opnieuwe nepmails in omloop over verkeersboetes | RijschoolPro

Opnieuwe nepmails in omloop over verkeersboetes

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor nieuwe nepmails die zogenaamd afkomstig zijn van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) of een incassobureau. In de mails wordt de ontvangers gevraagd om een nog openstaande boete te betalen voor te hard rijden.

De ontvangers van de mail worden onder druk gezet om binnen drie werkdagen het verschuldigde bedrag te voldoen. Gebeurt dat niet tijdig, dan riskeert de ‘wanbetaler’ een negatieve registratie, waardoor hij in de toekomst mogelijk wordt uitgesloten van krediet- of hypotheekvoorzieningen, zo staat er in de nepmail. De boete moet volgens de mail overgemaakt worden aan de 3V Payment Group. Ook zou er na betaling een code van negentien cijfers moeten worden ingevoerd op de website van dat bedrijf. Niet doen, zo luidt de waarschuwing van de Fraudehelpdesk, anders komt het geld bij oplichters terecht.

Rekeningnummer controleren

De naam van het CJIB wordt herhaaldelijk misbruikt door oplichters die denken zo op een makkelijke manier geld te verdienen. Ook eerder dit jaar gebeurde dat al. Op de eigen website attendeerde het bureau mensen er ook al op alert te zijn en in ieder geval het rekeningnummer van het CJIB te controleren als ze een verkeersboete ontvangen. Verder moeten ze in geen geval linkjes in de mail of bijlages openen. Oplichters maken namelijk gebruik van de wetenschap dat de meeste mensen hun boete zo snel mogelijk betalen.

Op de site van de Fraudehelpdesk en het CJIB staan voorbeelden van nepmails die in omloop zijn. De Fraudehelpdesk is ruim tien jaar geleden opgezet om burgers en bedrijven te behoeden voor oplichtingspraktijken.

Ook in Vlaanderen dook de naam van 3V Payment Group al verschillende keren op in allerlei phishing-mails. Het bedrijf probeerde uit naam van verschillende organisaties en bedrijven geld binnen te halen, waaronder de politie en een telecomaanbieder.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.