Rijbewijs straks ook op smartphone beschikbaar

Geen plastic pasje, maar gewoon een app op je telefoon. De RDW (Dienst Wegverkeer) ontwikkelt een nieuwe techniek waarmee bestuurders hun rijbewijs kunnen laten zien op hun smartphone. De RDW hoopt de app ‘binnen enkele jaren’ te introduceren.

Het nieuwe digitale rijbewijs wordt een volwaardig alternatief voor het huidige pasje en kan straks ook als identiteitsbewijs worden gebruikt.

Internationaal

Bij de ontwikkeling zijn er nog enkele zaken waar de RDW rekening mee moet houden. Hierbij gaat het met name om de veiligheid van de app. Daarnaast moeten verschillende overheidsdiensten de app kunnen uitlezen. Ook moet de techniek internationaal gebruikt  kunnen worden.

“Diverse landen zijn al aan het testen met een digitaal rijbewijs”, vertelt een woordvoerder van RDW. Een exacte lanceerdatum durft hij nog niet te noemen, Van Geenhuizen heeft het over ‘enkele jaren’. Of de app iets moet gaan kosten, is ook nog niet duidelijk.

Papieren rijbewijs

Sinds afgelopen zaterdag is het papieren rijbewijs niet meer geldig. De papieren versie mist echtheidskenmerken die plastic pasjes wél hebben. Bestuurders die nog met een papieren rijbewijs rondrijden, riskeren een boete.

Lees ook: Amerikaanse staat experimenteert met digitaal rijbewijs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van RijschoolPro.nl en de vaste redacteur van vakblad TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijbewijs straks ook op smartphone beschikbaar | RijschoolPro

Rijbewijs straks ook op smartphone beschikbaar

Geen plastic pasje, maar gewoon een app op je telefoon. De RDW (Dienst Wegverkeer) ontwikkelt een nieuwe techniek waarmee bestuurders hun rijbewijs kunnen laten zien op hun smartphone. De RDW hoopt de app ‘binnen enkele jaren’ te introduceren.

Het nieuwe digitale rijbewijs wordt een volwaardig alternatief voor het huidige pasje en kan straks ook als identiteitsbewijs worden gebruikt.

Internationaal

Bij de ontwikkeling zijn er nog enkele zaken waar de RDW rekening mee moet houden. Hierbij gaat het met name om de veiligheid van de app. Daarnaast moeten verschillende overheidsdiensten de app kunnen uitlezen. Ook moet de techniek internationaal gebruikt  kunnen worden.

“Diverse landen zijn al aan het testen met een digitaal rijbewijs”, vertelt een woordvoerder van RDW. Een exacte lanceerdatum durft hij nog niet te noemen, Van Geenhuizen heeft het over ‘enkele jaren’. Of de app iets moet gaan kosten, is ook nog niet duidelijk.

Papieren rijbewijs

Sinds afgelopen zaterdag is het papieren rijbewijs niet meer geldig. De papieren versie mist echtheidskenmerken die plastic pasjes wél hebben. Bestuurders die nog met een papieren rijbewijs rondrijden, riskeren een boete.

Lees ook: Amerikaanse staat experimenteert met digitaal rijbewijs

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van RijschoolPro.nl en de vaste redacteur van vakblad TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.