Amerikaanse staat experimenteert met digitaal rijbewijs

De Amerikaanse staat Iowa gaat experimenteren met digitale rijbewijzen. Er wordt momenteel een applicatie ontwikkeld waarmee het document van rijbewijsbezitters virtueel op smartphones kan worden getoond. De elektronische versie moet dezelfde persoonlijke informatie gaan bevatten als de plastic pas en net als het fysieke exemplaar een unieke code krijgen die politie kan scannen tijdens verkeerscontroles. Automobilisten mogen zelf gaan bepalen of ze van de mogelijkheid gebruik maken.

Het departement van Transport gaat naar verwachting dit jaar een interne pilot-test uitvoeren, waarna de applicatie in 2016 publiek gebruikt moet kunnen worden. Dat schrijft The New York Times. Juristen hebben echter zo hun bedenkingen bij het digitaliseren van het document, zo blijkt. Dit vanwege de privacy van weggebruikers.

Rijbewijs

Volgens een woordvoerder van het departement van Transport kunnen inwoners van Iowa in de toekomst kiezen voor een plastic rijbewijs, een digitale versie of allebei. Maar het gebruik van een applicatie werpt privacy-problemen op, wordt gesteld.

Dit omdat een digitaal rijbewijs informatie over de rijbewijsbezitters kan verzamelen, anders dan bij het fysieke pasje het geval is, en niet duidelijk is hoe die informatie beveiligd wordt. Maar volgens het ministerie wordt de applicatie niet gebruikt om weggebruikers te volgen.

Privacy

De intentie om het rijbewijs ook digitaal aan te bieden stuit tevens op verzet, omdat de mogelijkheid zou bestaan dat politie-agenten bij het checken van een rijbewijs ook andere informatie uit de telefoon kunnen bekijken. Het departement van transport stelt echter een instrument in te willen bouwen, waarmee geen andere informatie zichtbaar is als de app wordt gebruikt. Daarnaast moet het rijbewijs op zo’n manier gescand kunnen worden dat de eigenaar de telefoon niet hoeft af te geven.

Volgens het minisiterie van transport zal de applicatie worden beveiligd door middel van een verificatieproces in twee verschillende stappen. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om de invoer van een persoonlijk identificatienummer in combinatie met een vingerafdruk, stem- of gezichtsherkenning.

Automobilist

Iowa is een van de dertig Amerikaanse staten waar het voor automobilisten al is toegestaan om ‘verzekeringspapieren’ digitaal te laten zien tijdens een verkeerscontrole. In plaats van het overleggen van papieren, kan aan een agent de telefoon worden getoond.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Amerikaanse staat experimenteert met digitaal rijbewijs | RijschoolPro

Amerikaanse staat experimenteert met digitaal rijbewijs

De Amerikaanse staat Iowa gaat experimenteren met digitale rijbewijzen. Er wordt momenteel een applicatie ontwikkeld waarmee het document van rijbewijsbezitters virtueel op smartphones kan worden getoond. De elektronische versie moet dezelfde persoonlijke informatie gaan bevatten als de plastic pas en net als het fysieke exemplaar een unieke code krijgen die politie kan scannen tijdens verkeerscontroles. Automobilisten mogen zelf gaan bepalen of ze van de mogelijkheid gebruik maken.

Het departement van Transport gaat naar verwachting dit jaar een interne pilot-test uitvoeren, waarna de applicatie in 2016 publiek gebruikt moet kunnen worden. Dat schrijft The New York Times. Juristen hebben echter zo hun bedenkingen bij het digitaliseren van het document, zo blijkt. Dit vanwege de privacy van weggebruikers.

Rijbewijs

Volgens een woordvoerder van het departement van Transport kunnen inwoners van Iowa in de toekomst kiezen voor een plastic rijbewijs, een digitale versie of allebei. Maar het gebruik van een applicatie werpt privacy-problemen op, wordt gesteld.

Dit omdat een digitaal rijbewijs informatie over de rijbewijsbezitters kan verzamelen, anders dan bij het fysieke pasje het geval is, en niet duidelijk is hoe die informatie beveiligd wordt. Maar volgens het ministerie wordt de applicatie niet gebruikt om weggebruikers te volgen.

Privacy

De intentie om het rijbewijs ook digitaal aan te bieden stuit tevens op verzet, omdat de mogelijkheid zou bestaan dat politie-agenten bij het checken van een rijbewijs ook andere informatie uit de telefoon kunnen bekijken. Het departement van transport stelt echter een instrument in te willen bouwen, waarmee geen andere informatie zichtbaar is als de app wordt gebruikt. Daarnaast moet het rijbewijs op zo’n manier gescand kunnen worden dat de eigenaar de telefoon niet hoeft af te geven.

Volgens het minisiterie van transport zal de applicatie worden beveiligd door middel van een verificatieproces in twee verschillende stappen. Het zou dan bijvoorbeeld gaan om de invoer van een persoonlijk identificatienummer in combinatie met een vingerafdruk, stem- of gezichtsherkenning.

Automobilist

Iowa is een van de dertig Amerikaanse staten waar het voor automobilisten al is toegestaan om ‘verzekeringspapieren’ digitaal te laten zien tijdens een verkeerscontrole. In plaats van het overleggen van papieren, kan aan een agent de telefoon worden getoond.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.