Belastingdienst

‘Wet DBA moet definitief van tafel’

De Wet DBA, sinds vorig jaar de opvolger van de VAR, moet voor 1 mei definitief worden ingetrokken. Dat stelt ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL). De grote onzekerheid bij opdrachtgevers en opdrachtnemers verlamt de economie en moet daarom weggenomen worden, vindt ONL. Ook binnen de rijschoolbranche heerst er onrust over wat nu wel en niet is toegestaan binnen de samenwerking tussen zzp’er en opdrachtgever.

Volgens ONL verwachten ondernemers een chaos als de huidige situatie blijft voortduren. “Het is bijna 1 mei, dit is het moment dat er duidelijkheid moet komen. Het gaat nu niet meer om wat de Wet DBA technisch-juridisch regelt, maar om de onduidelijkheid die deze wet blijft veroorzaken”, zegt Hans Biesheuvel van ONL. “Voor 1 mei moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers zeker weten dat de Wet DBA er niet meer is.”

DBA vervanger van VAR

Voorheen gebruikten zzp’ers een VAR om hun opdrachtgevers duidelijk te maken dat ze zelfstandig. De wet DBA is in mei 2016 geïntroduceerd om schijnconstructies tegen te gaan. Sindsdien ligt het risico met name bij de opdrachtgever. Voor opdrachtgevers en opdrachtnemers blijft het onduidelijk wat wel en niet is toegestaan en hoe de Belastingdienst hierop gaat handhaven.

Als gevolg hiervan durven veel opdrachtgevers geen zzp’ers meer in te huren. Zelfstandigen zijn op hun beurt bang dat ze geen opdrachten meer binnen halen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft vanwege die onrust besloten de handhaving van de wet uit te stellen tot 1 januari 2018.

Overeenkomst voor rijschoolbranche

Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen sinds 1 mei onderling een contract afsluiten, waarin staat wat hun werkrelatie is. Ook biedt de Belastingdienst een aantal modelovereenkomsten aan voor verschillende branches. Hiermee zou het eenvoudiger moeten worden om te controleren of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt.

De brancheverenigingen VRB, BOVAG en FAM hebben gezamenlijk een overeenkomst opgesteld voor de rijschoolbranche. Eind februari is deze ter goedkeuring voorgelegd aan de Belastingdienst. “Niemand weet hoe je het precies moet aankleden. Er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding, maar dat is heel moeilijk in deze branche”, aldus Ruud Rutten, voorzitter van FAM.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Wet DBA moet definitief van tafel’ | RijschoolPro
Belastingdienst

‘Wet DBA moet definitief van tafel’

De Wet DBA, sinds vorig jaar de opvolger van de VAR, moet voor 1 mei definitief worden ingetrokken. Dat stelt ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL). De grote onzekerheid bij opdrachtgevers en opdrachtnemers verlamt de economie en moet daarom weggenomen worden, vindt ONL. Ook binnen de rijschoolbranche heerst er onrust over wat nu wel en niet is toegestaan binnen de samenwerking tussen zzp’er en opdrachtgever.

Volgens ONL verwachten ondernemers een chaos als de huidige situatie blijft voortduren. “Het is bijna 1 mei, dit is het moment dat er duidelijkheid moet komen. Het gaat nu niet meer om wat de Wet DBA technisch-juridisch regelt, maar om de onduidelijkheid die deze wet blijft veroorzaken”, zegt Hans Biesheuvel van ONL. “Voor 1 mei moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers zeker weten dat de Wet DBA er niet meer is.”

DBA vervanger van VAR

Voorheen gebruikten zzp’ers een VAR om hun opdrachtgevers duidelijk te maken dat ze zelfstandig. De wet DBA is in mei 2016 geïntroduceerd om schijnconstructies tegen te gaan. Sindsdien ligt het risico met name bij de opdrachtgever. Voor opdrachtgevers en opdrachtnemers blijft het onduidelijk wat wel en niet is toegestaan en hoe de Belastingdienst hierop gaat handhaven.

Als gevolg hiervan durven veel opdrachtgevers geen zzp’ers meer in te huren. Zelfstandigen zijn op hun beurt bang dat ze geen opdrachten meer binnen halen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft vanwege die onrust besloten de handhaving van de wet uit te stellen tot 1 januari 2018.

Overeenkomst voor rijschoolbranche

Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen sinds 1 mei onderling een contract afsluiten, waarin staat wat hun werkrelatie is. Ook biedt de Belastingdienst een aantal modelovereenkomsten aan voor verschillende branches. Hiermee zou het eenvoudiger moeten worden om te controleren of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt.

De brancheverenigingen VRB, BOVAG en FAM hebben gezamenlijk een overeenkomst opgesteld voor de rijschoolbranche. Eind februari is deze ter goedkeuring voorgelegd aan de Belastingdienst. “Niemand weet hoe je het precies moet aankleden. Er mag geen sprake zijn van een gezagsverhouding, maar dat is heel moeilijk in deze branche”, aldus Ruud Rutten, voorzitter van FAM.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.