Column Arno Smits (Bovag): Spelletje Domino, iemand?
Column

Arno Smits (Bovag): Spelletje Domino, iemand?

"Zoals het dominospel ons leert: elke steen, hoe klein ook, kan een grote impact hebben" Foto: BOVAG

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand schijnt hij zijn licht op de belastingwijziging voor rijscholen met lesvrachtwagens. “Een stille, maar krachtige duw in een rij dominostenen.”

Het eeuwenoude spel Domino leert ons hoe één enkele actie een reeks onvoorziene gebeurtenissen kan veroorzaken. Een treffende metafoor voor de recente ontwikkelingen in onze sector. Denk aan het omvallen van dat ene steentje, dat een hele rij meesleept. In onze wereld is er namelijk ook zo’n spel gaande, maar dan met hogere inzet. Het gaat over de recente belastingwijziging voor rijscholen met lesvrachtwagens – een stille, maar krachtige duw in een rij dominostenen.

Duikend in de details van deze maatregel zien we dat sinds oktober 2023 de vrijstelling van belasting voor zware motorrijtuigen (bzm) voor onze lesvrachtwagens is komen te vervallen. BOVAG heeft alles op alles gezet om invloed uit te oefenen op deze beslissing. Onze inspanningen hebben ervoor gezorgd dat de invoering tijdelijk is gepauzeerd, maar helaas, op 1 april 2024 is de vrijstelling vervallen.

Dit lijkt misschien klein bier, maar de impact is groot. De overheid streeft ernaar alle uitzonderingen op te heffen, waardoor onze branche rechtstreeks geraakt wordt. Hogere lesprijzen zijn onvermijdelijk, wat de instroom van nieuwe, gekwalificeerde chauffeurs kan beperken. Minder chauffeurs betekent hogere transportkosten en uiteindelijk duurdere producten in de winkels. Zo zien we de dominostenen één voor één vallen.

Maar BOVAG blijft niet bij de pakken neerzitten. We blijven actief zoeken naar manieren om de impact van deze belastingwijziging te verzachten. We voeren voortdurende gesprekken met beleidsmakers, want onze stem is belangrijk in dit debat. Daarom roep ik iedereen op zich bewust te zijn van deze wijzigingen en hun stem te laten horen. Samen verhinderen we dat deze ene dominosteen een kettingreactie veroorzaakt die onze hele branche en economie raakt. Zoals het dominospel ons leert: elke steen, hoe klein ook, kan een grote impact hebben. Laten we zorgen dat onze impact een positieve is.

Arno Smits
Voorzitter BOVAG Rijscholen

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Arno Smits (Bovag): Spelletje Domino, iemand? | RijschoolPro
Column Arno Smits (Bovag): Spelletje Domino, iemand?
Column

Arno Smits (Bovag): Spelletje Domino, iemand?

"Zoals het dominospel ons leert: elke steen, hoe klein ook, kan een grote impact hebben" Foto: BOVAG

In zijn maandelijkse column voor RijschoolPro praat Arno Smits over het wel en wee binnen de rijschoolbranche. Deze maand schijnt hij zijn licht op de belastingwijziging voor rijscholen met lesvrachtwagens. “Een stille, maar krachtige duw in een rij dominostenen.”

Het eeuwenoude spel Domino leert ons hoe één enkele actie een reeks onvoorziene gebeurtenissen kan veroorzaken. Een treffende metafoor voor de recente ontwikkelingen in onze sector. Denk aan het omvallen van dat ene steentje, dat een hele rij meesleept. In onze wereld is er namelijk ook zo’n spel gaande, maar dan met hogere inzet. Het gaat over de recente belastingwijziging voor rijscholen met lesvrachtwagens – een stille, maar krachtige duw in een rij dominostenen.

Duikend in de details van deze maatregel zien we dat sinds oktober 2023 de vrijstelling van belasting voor zware motorrijtuigen (bzm) voor onze lesvrachtwagens is komen te vervallen. BOVAG heeft alles op alles gezet om invloed uit te oefenen op deze beslissing. Onze inspanningen hebben ervoor gezorgd dat de invoering tijdelijk is gepauzeerd, maar helaas, op 1 april 2024 is de vrijstelling vervallen.

Dit lijkt misschien klein bier, maar de impact is groot. De overheid streeft ernaar alle uitzonderingen op te heffen, waardoor onze branche rechtstreeks geraakt wordt. Hogere lesprijzen zijn onvermijdelijk, wat de instroom van nieuwe, gekwalificeerde chauffeurs kan beperken. Minder chauffeurs betekent hogere transportkosten en uiteindelijk duurdere producten in de winkels. Zo zien we de dominostenen één voor één vallen.

Maar BOVAG blijft niet bij de pakken neerzitten. We blijven actief zoeken naar manieren om de impact van deze belastingwijziging te verzachten. We voeren voortdurende gesprekken met beleidsmakers, want onze stem is belangrijk in dit debat. Daarom roep ik iedereen op zich bewust te zijn van deze wijzigingen en hun stem te laten horen. Samen verhinderen we dat deze ene dominosteen een kettingreactie veroorzaakt die onze hele branche en economie raakt. Zoals het dominospel ons leert: elke steen, hoe klein ook, kan een grote impact hebben. Laten we zorgen dat onze impact een positieve is.

Arno Smits
Voorzitter BOVAG Rijscholen

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.