Vanaf 1 mei nieuwe verkeersregels

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat voert per 1 mei een aantal nieuwe verkeersregels in. De regels hebben betrekking op de maximumsnelheid van aanhangers en campers, het rijden op de uitvoegstrook, verlichting en gehandicaptenparkeerplaatsen.

De wijziging van de regels die de meeste personen treft, is die van het rijden op de uitvoegstrook. Om te voorkomen dat een file op de uitvoegstrook ingehaald wordt, mag de automobilist deze uitvoegstrook niet verlaten als hij zich er eenmaal op begeeft.

Voor personen- of bestelauto’s die een lichte aanhanger van maximaal 3.500 kilogram trekken, geldt vanaf 1 mei een maximumsnelheid van 90 km/h. Tot 1 mei blijft de maximumsnelheid gewoon de oorspronkelijke 80 km/h.

Verder geldt voor kampeerauto’s met een gewicht van boven 3.500 kilogram een verlaging van de maximumsnelheid naar 80 km/h op autowegen en autosnelwegen. Deze snelheid is gelijk aan die van vrachtwagens en is ingevoerd met het oog op de verkeersveiligheid.

Het gebruik van de parkeerschijf gaat vanaf 1 mei ook veranderen. Zo mag de parkeerschijf alleen handmatig ingesteld worden en moet deze duidelijke zichtbaar achter de voorruit geplaatst zijn.

Voor invaliden geldt dat zij straks ook gebruik moeten maken van een parkeerschijf op een gehandicaptenparkeerplaats met een maximale parkeerduur. Dit om te voorkomen dat een invalidevoertuig te lang gebruik maakt van de parkeerplek.

Tot slot mogen de lichtarmaturen van een auto alleen die lampen bevatten waarvoor ze zijn goedgekeurd. Vooral het verkeerd gebruik van xenonverlichting kan voor verblinding en gevaarlijke situaties zorgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.