Kandidaten proberen onder valse naam rijexamen te doen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kampt met lieden die onder valse naam rijexamen proberen af te leggen, bericht BN/DeStem.

De rechtbank in Breda heeft twee Tilburgers veroordeeld die dit op het CBR-kantoor in Bergen op Zoom hebben geprobeerd. Een valse examinandus blijkt al eerder voor hetzelfde vergrijp te zijn veroordeeld. De rechtbank Breda behandelt binnenkort nog meer gevallen van dergelijke pogingen tot oplichting.

De valse examendeelnemers nemen doorgaans de plaats in van kandidaten die de Nederlandse taal niet of nauwelijks machtig zijn.

“Als je in Afrika bent geboren en nooit naar school bent geweest, is zo’n examen moeilijk. Mijn vriend uit Nigeria spreekt goed Nederlands. Hij zei: ik kan niets garanderen, maar ik wil wel proberen het theorie-examen te halen. Daarom is hij in de examenzaal gaan zitten, nadat ik mijn identiteitskaart en foto had ingeleverd,” aldus een 30-jarige man uit Sierra Leone tegen de rechter.

Vóór het afleggen van het feitelijke examen ontdekte het CBR dat er een nepkandidaat aan tafel zat. De man bleek al eerder hetzelfde kunstje te hebben geprobeerd.

De nepkandidaat krijgt 70 uur werkstraf, zijn ‘opdrachtgever’ 50 uur.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.