Vorstschade aan wegen valt mee

MUIDEN – Het verkeer op de A1 tussen Diemen en Muiden richting Amersfoort heeft zondagmiddag en -avond last van ernstige hinder door een spoedreparatie vanwege vorstschade aan het wegdek op en bij de Muiderbrug. Drie van de vier rijstroken zijn tijdens het werk over een lengte van een kilometer afgesloten. Er wordt een omleiding ingesteld. […]

De vorstschade aan wegen als gevolg van het winterse weer valt tot nu toe mee. Dat is dinsdag gebleken uit een rondgang langs verschillende gemeentes en provincies. Volgens Rijkswaterstaat is er ongeveer evenveel vorstschade aan de snelwegen als in voorgaande jaren.

Rijkswaterstaat heeft sinds half december ongeveer twintig keer grote reparaties uitgevoerd. Vooral de A1 en de A27 waren vaak aan de beurt. Dinsdag zijn volgens Rijkswaterstaat vanwege vorstschade alleen nog werkzaamheden gaande aan de A1 tussen Naarden en Laren.

Vooral oudere wegen doorstaan de vorst minder goed, stellen onder meer de provincies Groningen en Limburg en de gemeente Alkmaar. De noodreparaties hebben de provincie Groningen tot nu toe circa 40.000 tot 50.000 euro gekost. In Limburg zijn wel gaten gevallen, maar zijn er alleen echte problemen op een stadsautoweg bij Heerlen.

De schade in de provincie Friesland viel ook mee. Volgens een woordvoerder ligt daar op de wegen minder ZOAB (deklaag met open structuur) dan elders in het land. In de provincie Utrecht wordt geen ZOAB gebruikt. ,,Dat is waterdoorlatend en kan daardoor eerder kapot gaan met vorst”, aldus een woordvoerster. De provincie is de schade naar eigen zeggen voor gebleven. ,,We hebben het hele jaar veel asfalt verbeterd.”

Ook in Nijmegen zijn veel wegen verbeterd na het koude winterweer van vorig jaar. De wegen in Amsterdam houden zich ondanks de winterse omstandigheden goed, laat de gemeente weten. In Haarlem en Zaanstad zijn nauwelijks meldingen.

In Emmen en Leeuwarden hebben verscheidene wegen te lijden van het winterweer. ,,We hebben problemen met het asfalt, maar dat wordt zo snel mogelijk gerepareerd”, aldus een woordvoerder van de Friese hoofdstad. In de gemeente sneuvelden vijf verkeersborden door aanrijdingen. De gemeente Groningen sprak dinsdag van enkele meldingen van gaten ,,niet groter dan een stoeptegel.”

De provincie Noord-Holland heeft nog geen idee hoe groot de vorstschade aan de wegen is. Op diverse plaatsen zijn grote gaten ontstaan, die gerepareerd worden. Ook in de provincie Noord-Brabant valt de schade mee, hoewel het wegdek wel veel te lijden heeft van het sneeuwschuiven en strooien. De provincie Zeeland sprak dinsdag van ,,kleine dingen”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.