Onderzoek Verkeerspro: kilometerheffing kost instructeur 1400 euro per jaar

Invoering van de kilometerheffing kost de rijschoolhouder gemiddeld een kleine 1400 euro per jaar per auto. Dat blijkt uit onderzoek gehouden door Verkeerspro onder 86 rijschoolhouders.

De extra kosten zullen verhaald moeten worden op de leerlingen, zo geeft de rijschoolbranche aan. Anders brengt invoering van de kilometerheffing bij maar liefst tweederde van de ondervraagden de toekomst van het bedrijf in gevaar. 95 procent verhoogt de lesprijzen om zo de extra kosten van de kilometerheffing te dekken. Hierbij zou een stijging van 1 tot 5 euro per uur nodig zijn.

De extra kosten aan heffing per auto bedragen volgens de respondenten gemiddeld 4383 euro per jaar. De afschaffing van de BPM scheelt de rijschoolhouders gemiddeld 1814 euro per lesauto per jaar, zo wordt aangegeven. Afschaffing van de wegenbelasting levert gemiddeld 1200 euro per jaar op. Hierdoor kost de kilometerheffing door de bank genomen 1369 euro.

Ongeveer de helft van de rijinstructeurs past het lessenschema aan om zo de spitsheffing te ontlopen. Ruim 60 procent overweegt een andere lesauto aan te schaffen met lagere kosten per kilometer.

De rijschoolhouders voelen zich vooral benadeeld ten opzichte van de taxichauffeurs. Driekwart vindt het onlogisch dat voor hen wel een aparte regeling verschijnt. 95 procent wil dat die regeling er ook voor de rijscholen komt.

De meeste rijschoolhouders geven aan er weinig vertrouwen in te hebben dat de kilometerheffing het fileprobleem oplost. Reacties als ‘fileaanpak is een farce’, ‘de regering heeft een gat in de markt gevonden’ en ‘ordinaire belastingverhoging’ worden veel gegeven. Ook bestaat er onvrede over het nadeel voor rijscholen die ver van de examenlocatie af gevestigd zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.