haltezuil, Veolia

Haltezuilen Veolia mogen toch blijven

DEN HAAG – De bushaltezuilen van Veolia Transport Limburg worden straks erkende en rechtsgeldige halteaanduidingen. Dat is de uitkomst van een discussie in de Tweede Kamer tussen CDA-kamerlid Jan Mastwijk en Staatssecretaris Huizinga (CU), zo meldt Omroep Venray dinsdag. Eerder had Huizinga aangegeven dat ze de wet niet wilde wijzigen.

Er was onenigheid ontstaan over de vraag of de door Veolia Transport Limburg gebruikte halteaanduidingen aan de eisen voldoen. Dat is belangrijk omdat aan een ‘officiële bushalte’ juridische gevolgen zijn verbonden. Men mag er niet parkeren en men moet de bus voorrang geven als deze bus de richtingaanwijzer uitzet om bij de halte weg te rijden. Eerder had de kantonrechter uitgesproken dat met de huidige wetgeving de haltezuilen van Veolia niet voldoen, waardoor een automobilist een boete wist te ontkomen.

Huizinga stelde tot nu toe dat de Veoliazuil niet voldeed aan de Europese voorschriften die zijn opgenomen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). Het gevolg zou zijn dat alle Veoliazuilen zouden moeten worden vervangen door andere uitingen, wat veel geld zou kosten.

Mastwijk constateerde dat het enige dat Europa verplicht voorschrijft een aanduiding is van een zwarte bus, in een wit vlak en dat alles in een blauwe rand. Mastwijk: “De rest in het RVV is er door Verkeer en Waterstaat dus bij bedacht en daar moeten we vanaf. We willen als CDA niet verder gaan dan Brussel verplicht voorschrijft. Geen extra toeters en bellen.” Huizinga heeft nu in een brief aan de Tweede Kamer laten weten de regels te gaan aanpassen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.