begeleid rijden

Ook België spreekt over invoering begeleid rijden

BELGIE –  Het begeleid rijden in Nederland komt eraan, ook in België gaan stemmen op jongeren op hun 17e het rijbewijs te laten halen. Daarvoor pleiten het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de automobilistenvereniging VAB.

In Duitsland heeft de regering beslist om de minimumleeftijd voor het rijbewijs te verlagen van 18 naar 17 jaar. Tieners mogen er dus op hun zestiende rijles beginnen volgen. Ze mogen wel pas vanaf achttien alleen rijden. In Nederland mogen jongeren straks vanaf hun 17e gaan lessen en vanaf hun 18e zelfstandig rijden.
Mnder ongevallen en overtredingen
“Het idee is: eerst de basistechnieken leren met een rij-instructeur, en dan in hun eerste jaar met rijbewijs ervaring opdoen door zelf veel te rijden. Verplicht onder begeleiding van iemand die minstens 30 jaar is”, zegt Maarten Matienko van de VAB in De Morgen.

“Uit onderzoek blijkt dat zo’n systeem ervoor zorgt dat jongeren niet alleen minder ongevallen hebben, maar ook minder overtredingen begaan.”

In België kunnen jongeren vanaf 17 jaar rijlessen volgen, ook bij een niet-professionele rijinstructeur. Vervolgens kan op 18-jarige leeftijd het rijbewijs gehaald worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Ook België spreekt over invoering begeleid rijden”

dirk covemaeker|05.08.10|13:17

Voor alle duidelijkheid: in België kan men vanaf 17 jaar zonder eerst rijlessen te hebben gevolgd onmiddellijk de baan op met een niet profesionele begeleider… Zo kan men 3 jaar blijven rijden… M.a.w. in België mag verkeersveiiligheid geen geld kosten.

John Willemsen|31.08.10|21:31

Sterker nog: de VAB heeft er eerst voor gepleit de leeftijd simpelweg te verlagen naar 17 jaar; einde discussie. En dus al vanaf die leeftijd zelf, alleen, te mogen rijden. Daarnaast is het ook de VAB geweest die ervoor heeft gepleit de vrije begeleiding vrijer te maken (te mogen “lessen” met om het even wie (tenminste 8 jaar in het bezit van rijbewijs). Dat is gebeurd. Nu pleit diezelfde VAB ervoor dat te veranderen naar hoe het eerst was: alleen mogen rijden met 2 vooraf bepaalde begeleiders. De VAB doet serieus aan draaikonterij.. Daarnaast: in Nederland zullen eerst professionele rijlessen moeten worden gevolgd met dit systeem; in Belgie zijn professionele rijlessen eerder uitzondering dan regel. Dit is goed terug te zien in de algemene kennis van verkeersregels, (a)sociaal rijgedrag, het aantal verkeersovertredingen, ongelukken, doden, enz. Dan niet te spreken van de politie, welke nog gevaarlijker is dan de gemiddelde busbestuurder, welke direct bij Al-Qaida lijkt te zijn gerecruteerd om hier zoveel mogelijk schade aan te richten.. Van de andere kant; welke professionele rijlessen? De gemiddelde kennis van regels van instructeurs is al bedroevend, laat staan hun eigen rijstijl, degene die ze hun leerlingen aanleren, de rijstijl.. En dan de examens…

Kortom: wees blij en verheugd met het fantastische systeem dat Nederland heeft: een utopie vergeleken met Belgie (en ik werk in beide landen als instructeur, dus ik kan het weten!)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ook België spreekt over invoering begeleid rijden | RijschoolPro
begeleid rijden

Ook België spreekt over invoering begeleid rijden

BELGIE –  Het begeleid rijden in Nederland komt eraan, ook in België gaan stemmen op jongeren op hun 17e het rijbewijs te laten halen. Daarvoor pleiten het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) en de automobilistenvereniging VAB.

In Duitsland heeft de regering beslist om de minimumleeftijd voor het rijbewijs te verlagen van 18 naar 17 jaar. Tieners mogen er dus op hun zestiende rijles beginnen volgen. Ze mogen wel pas vanaf achttien alleen rijden. In Nederland mogen jongeren straks vanaf hun 17e gaan lessen en vanaf hun 18e zelfstandig rijden.
Mnder ongevallen en overtredingen
“Het idee is: eerst de basistechnieken leren met een rij-instructeur, en dan in hun eerste jaar met rijbewijs ervaring opdoen door zelf veel te rijden. Verplicht onder begeleiding van iemand die minstens 30 jaar is”, zegt Maarten Matienko van de VAB in De Morgen.

“Uit onderzoek blijkt dat zo’n systeem ervoor zorgt dat jongeren niet alleen minder ongevallen hebben, maar ook minder overtredingen begaan.”

In België kunnen jongeren vanaf 17 jaar rijlessen volgen, ook bij een niet-professionele rijinstructeur. Vervolgens kan op 18-jarige leeftijd het rijbewijs gehaald worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Ook België spreekt over invoering begeleid rijden”

dirk covemaeker|05.08.10|13:17

Voor alle duidelijkheid: in België kan men vanaf 17 jaar zonder eerst rijlessen te hebben gevolgd onmiddellijk de baan op met een niet profesionele begeleider… Zo kan men 3 jaar blijven rijden… M.a.w. in België mag verkeersveiiligheid geen geld kosten.

John Willemsen|31.08.10|21:31

Sterker nog: de VAB heeft er eerst voor gepleit de leeftijd simpelweg te verlagen naar 17 jaar; einde discussie. En dus al vanaf die leeftijd zelf, alleen, te mogen rijden. Daarnaast is het ook de VAB geweest die ervoor heeft gepleit de vrije begeleiding vrijer te maken (te mogen “lessen” met om het even wie (tenminste 8 jaar in het bezit van rijbewijs). Dat is gebeurd. Nu pleit diezelfde VAB ervoor dat te veranderen naar hoe het eerst was: alleen mogen rijden met 2 vooraf bepaalde begeleiders. De VAB doet serieus aan draaikonterij.. Daarnaast: in Nederland zullen eerst professionele rijlessen moeten worden gevolgd met dit systeem; in Belgie zijn professionele rijlessen eerder uitzondering dan regel. Dit is goed terug te zien in de algemene kennis van verkeersregels, (a)sociaal rijgedrag, het aantal verkeersovertredingen, ongelukken, doden, enz. Dan niet te spreken van de politie, welke nog gevaarlijker is dan de gemiddelde busbestuurder, welke direct bij Al-Qaida lijkt te zijn gerecruteerd om hier zoveel mogelijk schade aan te richten.. Van de andere kant; welke professionele rijlessen? De gemiddelde kennis van regels van instructeurs is al bedroevend, laat staan hun eigen rijstijl, degene die ze hun leerlingen aanleren, de rijstijl.. En dan de examens…

Kortom: wees blij en verheugd met het fantastische systeem dat Nederland heeft: een utopie vergeleken met Belgie (en ik werk in beide landen als instructeur, dus ik kan het weten!)

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.