CBR maakt gemiddelde wachttijd examen per locatie openbaar

RIJSWIJK – Het CBR maakt voortaan de gemiddelde reserveringstermijn per examenlocatie voor het rijexamen cat. B openbaar op haar website. De exameninstantie wil hiermee meer transparantie over de reserveringstermijnen voor examenkandidaten creëren.

De reserveringstermijnen vallen erg mee deze zomer. Moesten leerlingen in de voorgaande zomers vaak minimaal enkele maanden wachten, het ingevoerde convenant van CBR, Bovag en FAM lijkt nu vruchten af te werpen. De maximale norm van 7 weken reserveringstermijn voor het rijexamen B en 5 weken voor het herexamen B is in de afgelopen 20 weken niet overschreden, zo blijkt uit de cijfers van de weekgemiddelden per examenplaats.

Evaluatie
Het nieuwe reserveringssysteem wordt in oktober geëvalueerd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.  “Hoewel er in het begin best wat weerstand bestond bij een aantal rijscholen, ontvangen wij momenteel geen klachten over het systeem”, zegt CBR-directiesecretaris Vincent Kok, één van de bedenkers van het systeem.

“Het nieuwe systeem garandeert dezelfde reserveringsmogelijkheden voor alle rijscholen, ongeacht de omvang. Het onbegrip ontstond voornamelijk door de communicatieachterstand; het systeem moest nog goed uitgelegd worden. Wij zijn uit de evaluatie erg benieuwd naar de ervaringen van de rijschoolhouders en de kandidaten. Daar waar mogelijk willen wij verdere verbeteringen doorvoeren.”

Spoedopleiding
Kort gezegd komt het nieuwe systeem erop neer dat examens binnen 7 weken voor de examendatum alleen nog maar op naam van de kandidaat kunnen worden gereserveerd. Mocht de leerling plotseling toch niet kunnen, mag er maximaal één keer gewisseld worden. Hierbij wordt een andere leerling aan het examen gekoppeld. Boven de 7 weken kunnen rijscholen nog maximaal 10 procent van hun jaarlijkse aantal eerste examens ‘blanco’ kopen, bijvoorbeeld voor spoedopleidingen in de zomer.

Is bijvoorbeeld een leerling op het vastgelegde tijdstip nog niet klaar zijn voor het eerste examen, dan kan een Tussentijdse Toets worden afgenomen. Tot 24 uur na een reservering kan deze nog kosteloos geannuleerd worden. Tegelijkertijd belooft het CBR zich maximaal in te spannen om voldoende capaciteit beschikbaar te stellen om aan de vraag te voldoen.

Annuleren
De weerstand onder de rijscholen ontstond vooral omdat zij aan flexibiliteit moesten inleveren. Konden de rijschoolhouders vroeger onbeperkt ruilen tussen leerlingen of examens annuleren, nu kan dat niet meer. Een examen wordt uit naam van de leerling vastgelegd en betaald. “Gereserveerd is gereserveerd”, legt Kok uit.

Ook voorzagen veel rijscholen problemen met het laten machtigen door DigiD, de digitale handtekening voor de overheid. “Het blijkt dat we maar een paar machtigingen op papier hebben ontvangen”, weet Kok. Vrijwel alle jongeren hebben tegenwoordig zo’n DigiD, bijvoorbeeld voor het regelen van de studiefinanciering.”

Wisselen
“Naar verwachting kan vanaf dit najaar ook een kandidaat voor een praktijkexamen of Tussentijdse Toets B worden gewisseld met een kandidaat voor een herexamen”, weet Kok. “Wij verwachten dat ons nieuw intern planningsysteem, dat nu nog in de testfase zit, dan gereed is.”

De flexibiliteit neemt hiermee weer toe voor de rijschoolbranche. Zo heeft de rijschool meer mogelijkheden om te ruilen met andere leerlingen, wanneer de kandidaat plotseling toch niet op het examen kan verschijnen.

Capaciteit
Met het nieuwe systeem is de planning bij het CBR fors verbeterd, zo zegt Kok. “Wij kunnen nu veel beter inschatten hoe groot de vraag naar examens is de komende tijd. Onze capaciteit kan daarmee veel efficiënter ingezet worden; we signaleren op tijd waar we extra examinatoren nodig hebben. We kunnen ze meteen inplannen waardoor er extra ruimte ontstaat op een locatie.”

Voorheen konden rijscholen onbeperkt capaciteit bij het CBR reserveren, zonder dat ze er daadwerkelijk kandidaten voor hadden. “Dat leidde onnodig tot schaarste”, licht Kok toe. “Soms was het zelfs zo dat rijscholen adverteerden met de tekst: ‘Bij ons wel binnen vier weken op examen’. We hebben nu veel meer rust in ons systeem. Alle capaciteit wordt ingepland op echte leerlingen. Hiermee hebben alle kandidaten evenveel kans op een examenplek, ongeacht de rijschool waarbij ze lessen.”

Verlof
Tijdens het voorjaar gold voor exameninatoren een beperking voor het opnemen van verlof. Ook werd er waar nodig plaatselijk overgewerkt en de interne opleidingen werden verzet naar een doorgaans rustigere periode. Die maatregelen leidden er ook toe dat de wachttijd beperkt bleef.

Kok: “Het is heel normaal dat werknemers in een bepaalde branche waarbij een hoogseizoen geldt in die periode beperkt verlof op kunnen nemen.” Volgens de directiesecretaris leidt de lagere beschikbaarheid van examinatoren in de rest van het jaar niet tot ondercapaciteit. “Omdat we vroeg alle lessende leerlingen in ons systeem hebben staan, kunnen we veel beter vraag en aanbod op elkaar afstemmen.”

Proef
De proef Aanpak Reserveringstermijnen is opgezet voor het rijexamen B. Volgens het CBR zouden veel rijscholen vragen om het systeem ook bij de andere examencategorieën in te voeren, met name voor de categorie AM. Technisch kan dit zonder problemen in korte tijd worden ingevoerd, zo kondigt Kok aan.

Bart Pals

De actuele gemiddelde reserveringstermijnen zijn voortaan per locatie te bekijken op http://www.cbr.nl/reserveringstermijn.pp

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “CBR maakt gemiddelde wachttijd examen per locatie openbaar”

Jaap|11.08.10|13:47

Mooi dat de Bovag & Fam dit toch voor elkaar hebben gekregen! Proficiat.

Dennis|11.08.10|16:36

De wachttijden waren in ieder geval deze zomer in orde. Nu maar hopen dat ze dit vol weten te houden!

Ik vraag me alleen wel af hoe het zal verlopen in de andere categorien, als dat wordt ingevoerd. Bijvoorbeeld bij BE weet ik 7 weken van tevoren echt nog niet wie mijn kandidaten zijn!

Jaap|11.08.10|16:59

@dennis, inderdaad en voor de BE is het juist in de zomer topdrukte.

Roland|12.08.10|15:04

Als het CBR dit gaat invoeren op alle categorieen hebben alle rijscholen een probleem zeker bij de beroepsopleidingen de flexibiliteit bij de B is al beperkt de wachttijden zijn wel terug gelopen maar die zijn er bij de andere categorieen nauwelijks.

Jaap|12.08.10|15:12

@Roland, voor de andere categorieen moet het de maximale norm van 7 weken reserveringstermijn gewoon veel lager gesteld worden. Bijv. 3 weken voor de BE.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR maakt gemiddelde wachttijd examen per locatie openbaar | RijschoolPro

CBR maakt gemiddelde wachttijd examen per locatie openbaar

RIJSWIJK – Het CBR maakt voortaan de gemiddelde reserveringstermijn per examenlocatie voor het rijexamen cat. B openbaar op haar website. De exameninstantie wil hiermee meer transparantie over de reserveringstermijnen voor examenkandidaten creëren.

De reserveringstermijnen vallen erg mee deze zomer. Moesten leerlingen in de voorgaande zomers vaak minimaal enkele maanden wachten, het ingevoerde convenant van CBR, Bovag en FAM lijkt nu vruchten af te werpen. De maximale norm van 7 weken reserveringstermijn voor het rijexamen B en 5 weken voor het herexamen B is in de afgelopen 20 weken niet overschreden, zo blijkt uit de cijfers van de weekgemiddelden per examenplaats.

Evaluatie
Het nieuwe reserveringssysteem wordt in oktober geëvalueerd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.  “Hoewel er in het begin best wat weerstand bestond bij een aantal rijscholen, ontvangen wij momenteel geen klachten over het systeem”, zegt CBR-directiesecretaris Vincent Kok, één van de bedenkers van het systeem.

“Het nieuwe systeem garandeert dezelfde reserveringsmogelijkheden voor alle rijscholen, ongeacht de omvang. Het onbegrip ontstond voornamelijk door de communicatieachterstand; het systeem moest nog goed uitgelegd worden. Wij zijn uit de evaluatie erg benieuwd naar de ervaringen van de rijschoolhouders en de kandidaten. Daar waar mogelijk willen wij verdere verbeteringen doorvoeren.”

Spoedopleiding
Kort gezegd komt het nieuwe systeem erop neer dat examens binnen 7 weken voor de examendatum alleen nog maar op naam van de kandidaat kunnen worden gereserveerd. Mocht de leerling plotseling toch niet kunnen, mag er maximaal één keer gewisseld worden. Hierbij wordt een andere leerling aan het examen gekoppeld. Boven de 7 weken kunnen rijscholen nog maximaal 10 procent van hun jaarlijkse aantal eerste examens ‘blanco’ kopen, bijvoorbeeld voor spoedopleidingen in de zomer.

Is bijvoorbeeld een leerling op het vastgelegde tijdstip nog niet klaar zijn voor het eerste examen, dan kan een Tussentijdse Toets worden afgenomen. Tot 24 uur na een reservering kan deze nog kosteloos geannuleerd worden. Tegelijkertijd belooft het CBR zich maximaal in te spannen om voldoende capaciteit beschikbaar te stellen om aan de vraag te voldoen.

Annuleren
De weerstand onder de rijscholen ontstond vooral omdat zij aan flexibiliteit moesten inleveren. Konden de rijschoolhouders vroeger onbeperkt ruilen tussen leerlingen of examens annuleren, nu kan dat niet meer. Een examen wordt uit naam van de leerling vastgelegd en betaald. “Gereserveerd is gereserveerd”, legt Kok uit.

Ook voorzagen veel rijscholen problemen met het laten machtigen door DigiD, de digitale handtekening voor de overheid. “Het blijkt dat we maar een paar machtigingen op papier hebben ontvangen”, weet Kok. Vrijwel alle jongeren hebben tegenwoordig zo’n DigiD, bijvoorbeeld voor het regelen van de studiefinanciering.”

Wisselen
“Naar verwachting kan vanaf dit najaar ook een kandidaat voor een praktijkexamen of Tussentijdse Toets B worden gewisseld met een kandidaat voor een herexamen”, weet Kok. “Wij verwachten dat ons nieuw intern planningsysteem, dat nu nog in de testfase zit, dan gereed is.”

De flexibiliteit neemt hiermee weer toe voor de rijschoolbranche. Zo heeft de rijschool meer mogelijkheden om te ruilen met andere leerlingen, wanneer de kandidaat plotseling toch niet op het examen kan verschijnen.

Capaciteit
Met het nieuwe systeem is de planning bij het CBR fors verbeterd, zo zegt Kok. “Wij kunnen nu veel beter inschatten hoe groot de vraag naar examens is de komende tijd. Onze capaciteit kan daarmee veel efficiënter ingezet worden; we signaleren op tijd waar we extra examinatoren nodig hebben. We kunnen ze meteen inplannen waardoor er extra ruimte ontstaat op een locatie.”

Voorheen konden rijscholen onbeperkt capaciteit bij het CBR reserveren, zonder dat ze er daadwerkelijk kandidaten voor hadden. “Dat leidde onnodig tot schaarste”, licht Kok toe. “Soms was het zelfs zo dat rijscholen adverteerden met de tekst: ‘Bij ons wel binnen vier weken op examen’. We hebben nu veel meer rust in ons systeem. Alle capaciteit wordt ingepland op echte leerlingen. Hiermee hebben alle kandidaten evenveel kans op een examenplek, ongeacht de rijschool waarbij ze lessen.”

Verlof
Tijdens het voorjaar gold voor exameninatoren een beperking voor het opnemen van verlof. Ook werd er waar nodig plaatselijk overgewerkt en de interne opleidingen werden verzet naar een doorgaans rustigere periode. Die maatregelen leidden er ook toe dat de wachttijd beperkt bleef.

Kok: “Het is heel normaal dat werknemers in een bepaalde branche waarbij een hoogseizoen geldt in die periode beperkt verlof op kunnen nemen.” Volgens de directiesecretaris leidt de lagere beschikbaarheid van examinatoren in de rest van het jaar niet tot ondercapaciteit. “Omdat we vroeg alle lessende leerlingen in ons systeem hebben staan, kunnen we veel beter vraag en aanbod op elkaar afstemmen.”

Proef
De proef Aanpak Reserveringstermijnen is opgezet voor het rijexamen B. Volgens het CBR zouden veel rijscholen vragen om het systeem ook bij de andere examencategorieën in te voeren, met name voor de categorie AM. Technisch kan dit zonder problemen in korte tijd worden ingevoerd, zo kondigt Kok aan.

Bart Pals

De actuele gemiddelde reserveringstermijnen zijn voortaan per locatie te bekijken op http://www.cbr.nl/reserveringstermijn.pp

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “CBR maakt gemiddelde wachttijd examen per locatie openbaar”

Jaap|11.08.10|13:47

Mooi dat de Bovag & Fam dit toch voor elkaar hebben gekregen! Proficiat.

Dennis|11.08.10|16:36

De wachttijden waren in ieder geval deze zomer in orde. Nu maar hopen dat ze dit vol weten te houden!

Ik vraag me alleen wel af hoe het zal verlopen in de andere categorien, als dat wordt ingevoerd. Bijvoorbeeld bij BE weet ik 7 weken van tevoren echt nog niet wie mijn kandidaten zijn!

Jaap|11.08.10|16:59

@dennis, inderdaad en voor de BE is het juist in de zomer topdrukte.

Roland|12.08.10|15:04

Als het CBR dit gaat invoeren op alle categorieen hebben alle rijscholen een probleem zeker bij de beroepsopleidingen de flexibiliteit bij de B is al beperkt de wachttijden zijn wel terug gelopen maar die zijn er bij de andere categorieen nauwelijks.

Jaap|12.08.10|15:12

@Roland, voor de andere categorieen moet het de maximale norm van 7 weken reserveringstermijn gewoon veel lager gesteld worden. Bijv. 3 weken voor de BE.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.