Bovag, Najaarsbijeenkomst, Ronald van Ee, rijschool

Rijschoolbranche wil verlaging leeftijd theorie brommerrijbewijs

De leeftijdsgrens voor het theorie-examen bromfiets moet naar 15,5 jaar. Zo zijn de rijscholen weer in staat om aansluitende examenblokken te kopen en de huidige prijs voor een bromfietsopleiding te handhaven. Echter zo’n wijziging invoeren duurt minimaal negen maanden.

Bovag

De recente invoering van het ‘reserveren op naam’ bij het CBR AM2-examen leidt ook onder de Bovag-leden tot interne discussie, zo bleek woensdagavond tijdens de Bovag Najaarsbijeenkomst regio West in Dordrecht.

De reserveringstermijnen blijven op deze wijze weliswaar beter beheersbaar en het voorkomt dat leerlingen gaan ‘shoppen’ bij rijscholen die eerder praktijkexamens kunnen aanbieden, maar het systeem biedt niet alleen maar voordelen.

Examenblokken

Veel rijschoolhouders is het een doorn in het oog dat het nu veel lastiger wordt om examenblokken in te kopen, waarbij meerdere leerlingen achter elkaar op examen gaan. Gaat straks iedere leerling individueel op examen, zal de prijs voor een bromfietsopleiding fors stijgen.

Collega brancheorganisaties FAM en VRB zijn om die reden ook voorstander van verlaging van de leeftijd voor het theorie-examen. Bovendien is dat wenselijk met het oog op de invoering van de proef Begeleid Rijden. Jongeren kunnen eerder met theorie beginnen en weten zeker dat ze kort op hun 16e verjaardag praktijkexamen kunnen doen.

Minister

Als de minister besluit tot verlaging van de minimumleeftijd voor het behalen van theorie-examen AM2 neemt dat echter minimaal negen maanden in beslag, zo laat een woordvoerster van Verkeer en Waterstaat weten aan VerkeersPro.nl.

“Dat minister kan met een Algemene Maatregel van Bestuur het Reglement Rijbewijzen wijzigen. Dat is géén wijziging van de Wegenverkeerswet, maar dat duurt wel minimaal die periode.”

Oneerlijke concurrentie

Bovag blikt tijdens de Najaarsbijeenkomst ook alvast vooruit op het komende jaar. Dan zijn het verder professionaliseren van de rijschoolbranche, oneerlijke concurrentie bestrijden en groei van het aantal aangesloten rijscholen speerpunten van het beleid.

“Momenteel is er nog te veel kaf onder het koren in de vorm van rijscholen die niet serieus met hun vak bezig zijn”, vertelt regioafgevaardigde Ronald van Ee. “Wij denken daarom aan vestigingseisen voor rijscholen. Maar ook door het aantonen en verkopen van de toegevoegde waarde van een kwalitatief goede rijopleiding, door het promoten van het Bovag Garantiefonds Rijscholen.”

Nieuwe WRM

Ook de nieuwe WRM is nog niet optimaal, zo stelt Bovag. “De genomen stappen zijn te groot”, vindt Bastiaansen. “Daarom pleiten we bij Verkeer en Waterstaat om voortaan maar één praktijkbeoordeling verplicht te stellen per vijf jaar. Die bovendien oneindig herkanst mag worden, zolang de bevoegdheid geldig is.”

Verder kondigt de Bovag alvast aan dat haar verzekeringsdochter Bovemij een verzekering tegen het niet doorgaan van lessen en examens door extreem weer ontwikkelt. Dat moet een plotselinge inkomstenderving onder rijschoolhouders door bijvoorbeeld forse sneeuwval voorkomen.

Eenmanszaken

Bovag Rijscholen telt nu 985 leden, die ongeveer de helft van het totaal aantal jaarlijkse CBR-examens in Nederland afnemen. Dit jaar verwacht de brancheorganisatie over de 1000-leden grens te gaan. De Bovag gaat zich bij de ledenwerving meer richten op eenmanszaken.  Van Ee: “Groei is goed voor ons financiële en politieke draagvlak.”

Bart Pals

Lees ook: Bromfietsexamen straks alleen op naam te reserveren bij CBR

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Rijschoolbranche wil verlaging leeftijd theorie brommerrijbewijs”

Peter|29.09.10|17:20

Negen maanden voor een handtekening van de minister? Wat een bureaucratische rompslomp hier in Nederland!

Willy|07.10.10|20:41

Zowel de eis aan CBR om meerdere blokken te kunnen kopen achter elkaar, zodat de prijs van de bromfietsopleidingen niet omhoog gaan, als het voorstel tot verlaging van de leeftijd tot 15 half om een theoriecerificaat AM te halen zijn door VRB op tafel gelegd. Dit was voor VRB een voorwaarde die ingewilligd diende te worden om akkoord te gaan met op naam reserveren. VRB heeft ook gevraagd om een overgangsperiode tot allebei de voorstellen mogelijk zijn, dit is echter niet door CBR gehonereerd..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschoolbranche wil verlaging leeftijd theorie brommerrijbewijs | RijschoolPro
Bovag, Najaarsbijeenkomst, Ronald van Ee, rijschool

Rijschoolbranche wil verlaging leeftijd theorie brommerrijbewijs

De leeftijdsgrens voor het theorie-examen bromfiets moet naar 15,5 jaar. Zo zijn de rijscholen weer in staat om aansluitende examenblokken te kopen en de huidige prijs voor een bromfietsopleiding te handhaven. Echter zo’n wijziging invoeren duurt minimaal negen maanden.

Bovag

De recente invoering van het ‘reserveren op naam’ bij het CBR AM2-examen leidt ook onder de Bovag-leden tot interne discussie, zo bleek woensdagavond tijdens de Bovag Najaarsbijeenkomst regio West in Dordrecht.

De reserveringstermijnen blijven op deze wijze weliswaar beter beheersbaar en het voorkomt dat leerlingen gaan ‘shoppen’ bij rijscholen die eerder praktijkexamens kunnen aanbieden, maar het systeem biedt niet alleen maar voordelen.

Examenblokken

Veel rijschoolhouders is het een doorn in het oog dat het nu veel lastiger wordt om examenblokken in te kopen, waarbij meerdere leerlingen achter elkaar op examen gaan. Gaat straks iedere leerling individueel op examen, zal de prijs voor een bromfietsopleiding fors stijgen.

Collega brancheorganisaties FAM en VRB zijn om die reden ook voorstander van verlaging van de leeftijd voor het theorie-examen. Bovendien is dat wenselijk met het oog op de invoering van de proef Begeleid Rijden. Jongeren kunnen eerder met theorie beginnen en weten zeker dat ze kort op hun 16e verjaardag praktijkexamen kunnen doen.

Minister

Als de minister besluit tot verlaging van de minimumleeftijd voor het behalen van theorie-examen AM2 neemt dat echter minimaal negen maanden in beslag, zo laat een woordvoerster van Verkeer en Waterstaat weten aan VerkeersPro.nl.

“Dat minister kan met een Algemene Maatregel van Bestuur het Reglement Rijbewijzen wijzigen. Dat is géén wijziging van de Wegenverkeerswet, maar dat duurt wel minimaal die periode.”

Oneerlijke concurrentie

Bovag blikt tijdens de Najaarsbijeenkomst ook alvast vooruit op het komende jaar. Dan zijn het verder professionaliseren van de rijschoolbranche, oneerlijke concurrentie bestrijden en groei van het aantal aangesloten rijscholen speerpunten van het beleid.

“Momenteel is er nog te veel kaf onder het koren in de vorm van rijscholen die niet serieus met hun vak bezig zijn”, vertelt regioafgevaardigde Ronald van Ee. “Wij denken daarom aan vestigingseisen voor rijscholen. Maar ook door het aantonen en verkopen van de toegevoegde waarde van een kwalitatief goede rijopleiding, door het promoten van het Bovag Garantiefonds Rijscholen.”

Nieuwe WRM

Ook de nieuwe WRM is nog niet optimaal, zo stelt Bovag. “De genomen stappen zijn te groot”, vindt Bastiaansen. “Daarom pleiten we bij Verkeer en Waterstaat om voortaan maar één praktijkbeoordeling verplicht te stellen per vijf jaar. Die bovendien oneindig herkanst mag worden, zolang de bevoegdheid geldig is.”

Verder kondigt de Bovag alvast aan dat haar verzekeringsdochter Bovemij een verzekering tegen het niet doorgaan van lessen en examens door extreem weer ontwikkelt. Dat moet een plotselinge inkomstenderving onder rijschoolhouders door bijvoorbeeld forse sneeuwval voorkomen.

Eenmanszaken

Bovag Rijscholen telt nu 985 leden, die ongeveer de helft van het totaal aantal jaarlijkse CBR-examens in Nederland afnemen. Dit jaar verwacht de brancheorganisatie over de 1000-leden grens te gaan. De Bovag gaat zich bij de ledenwerving meer richten op eenmanszaken.  Van Ee: “Groei is goed voor ons financiële en politieke draagvlak.”

Bart Pals

Lees ook: Bromfietsexamen straks alleen op naam te reserveren bij CBR

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Rijschoolbranche wil verlaging leeftijd theorie brommerrijbewijs”

Peter|29.09.10|17:20

Negen maanden voor een handtekening van de minister? Wat een bureaucratische rompslomp hier in Nederland!

Willy|07.10.10|20:41

Zowel de eis aan CBR om meerdere blokken te kunnen kopen achter elkaar, zodat de prijs van de bromfietsopleidingen niet omhoog gaan, als het voorstel tot verlaging van de leeftijd tot 15 half om een theoriecerificaat AM te halen zijn door VRB op tafel gelegd. Dit was voor VRB een voorwaarde die ingewilligd diende te worden om akkoord te gaan met op naam reserveren. VRB heeft ook gevraagd om een overgangsperiode tot allebei de voorstellen mogelijk zijn, dit is echter niet door CBR gehonereerd..

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.