rechtbank, rechter

‘CBR-medewerker terecht ontslagen voor dronken rijden’

UTRECHT – Een senior medisch adviseur is door het CBR ontslagen omdat hij onder invloed van alcohol een ongeluk heeft veroorzaakt. Hoewel dit buiten werktijd gebeurde, vindt de rechter het ontslag zonder vergoeding terecht.

“Aan CBR-medewerkers mogen hoge integriteitseisen bij verkeersdeelname worden gesteld”, zo oordeelde de Utrechtse kantonrechter.

Arbeidsovereenkomst

Hoewel normaal gesproken een dergelijk vergrijp geen reden is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege een dringende reden, vindt de rechter dus dat er in dit geval wel sprake van is.

Dit omdat er een relatie is tussen de functie van de medewerker en het gepleegde delict. Gevolg is dat het CBR de ontslagen werknemer geen vergoeding hoeft te geven, zo meldt het Financieele Dagblad.

Ondernemingsraad

De medewerker, die aanvankelijk het ongeluk verzweeg voor de werkgever, beriep zich nog op ziekte en lidmaatschap van de ondernemingsraad. Later verzocht de man zelf om ontbinding van het arbeidscontract, tegen een vergoeding van 121.711,50 euro.

Het CBR voelde hier echter niets voor en motiveerde dit door te wijzen op zijn publieke taak en positie; de man doceerde onder meer over de risico’s van alcohol in het verkeer. De rechter volgde deze lijn en stelde dat de handelswijze van de medewerker des te kwalijker was omdat hij bij het CBR werkte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “‘CBR-medewerker terecht ontslagen voor dronken rijden’”

Peter Dammers|11.02.11|09:20

Je hebt een voorbeeld functie of niet.
Ik volgde laatst een politieauto.
Deze gaf 4 keer géén richting aan.
Ontslaan die handel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.