CBR, directie, Zijderveld, Verstraaten

CBR krijgt tot juni om problemen op te lossen

Het CBR moet eind juni forse vooruitgang geboekt hebben met het verbeterprogramma. Anders dreigt de organisatie opgeslokt te worden door de RDW, maar daar is eigenlijk niemand mee gebaat. Die boodschap gaf minister Schultz van Haegen woensdag aan de Tweede Kamer.

De minister van Infrastructuur en Milieu liet wel duidelijk merken er vertrouwen in te hebben dat de nieuwe directie en Raad van Toezicht met een open vizier de problemen aanpakken.

Problemen CBR

Voor het zomerreces komt ze met een voortgangsrapportage en –analyse over de (financiële) problemen bij CBR-organisatie. Mocht die onbevredigend zijn, dan hangt de toekomst van het CBR aan een zijden draadje.

Een eventueel alternatief is onderbrenging van de hele organisatie bij de RDW. “Maar daar zijn natuurlijk wel de nodige kosten aan verbonden”, waarschuwde ze alvast.

Bovag en VRB

Onderbrenging van het CBR bij de RDW is ook zeker niet in het belang van de rijschoolbranche, zo vinden Bovag en VRB.

“Dan wordt de CBR-afdeling een onderschoven kindje tussen alle kentekenplaten en auto-keuringen”, licht VRB-secretaris Willy van Summeren toe. “Daar zijn wij zeker niet bij gebaat.”

Rijscholen

“Wij hebben al jaren een goede verstandhouding met het CBR”, zegt Frans Bastiaansen, manager van Bovag Rijscholen. “Het zou zonde zijn als dat verloren gaat.”

Duidelijk is in ieder geval dat er in juni een oplossing moet zijn voor de pensioenproblematiek. Dan moet er eigenlijk een offerte liggen waar het CBR én de vakbonden zich in kunnen vinden. Zo niet, onstaat er ook voor de CBR-medewerkers een ongewisse toekomst.

Herkeuring

Verder moeten de wachttijdproblemen bij de medische afdeling van het CBR opgelost zijn. Om het aantal aanvragen van herkeuringen te laten dalen wordt de leeftijd voor herkeuringen opgehoogd naar 75 jaar, afhankelijk van het nog uit te brengen advies door de SWOV.

Opvallend was dat tijdens het overleg niet ingegaan werd op de kritische lijst met vragen, die eerder ingediend was door de leden van de Tweede Kamer.

Pensioengelden

Een goede zaak is in ieder geval wel dat de nieuwe CBR-directie én de Ondernemingsraad samen onderzoek laten doen naar pensioengelden die verdwenen oftewel oneigenlijk gebruikt zouden zijn.

Verder komt het CBR op 18 mei met een advies over een het modulaire theorie-examen. Hierbij zou de leering een verzwaard brommerexamen kunnen doen op zijn 16e, zodat hij voor het praktijkexamen op zijn 17e of eerste helft 18e levensjaar geen theorie-examen auto meer hoeft te doen.

Modulair examen

De rijschoolbranche is fel tegenstander van dit modulaire examen. “We moeten juist nog meer naar permanente verkeerseductie”, zegt Bastiaansen.

Van Summeren: “Dat plan is ruim twee jaar geleden niet voor niets door ons afgeschoten. Onbegrijpelijk dat dit nu weer opeens om de hoek komt kijken.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

16 reacties op “CBR krijgt tot juni om problemen op te lossen”

Anthon|10.03.11|23:14

Kan niet wachten dat het RDW het CBR overneemt.
Pensioengelden zijn al uit gekeerd.
Kan de BOVAG ook orde op zaken stellen.en zij wonden af likken.
En de Baten tellen en schikken.

Jules Van Gaalen|13.03.11|16:13

:-)

Jan Jansen|17.03.11|12:19

Gewoon een nieuwe organisatie opzetten en langzaamaan taken van het CBR overnemen.
Niemand behalve de directie is gebaad bij het voortbestaan van het CBR.
Wanneer worden we nu eens wakker in rijschoolland!

Maddie|17.03.11|21:05

CBR mag helemaal oplossen!

nic|24.03.11|17:13

Rijschoolland is denk ik al lang wakker, Jan.
Nu de rest nog!
Iedere rijschool kan boeken vol schrijven of het wel en wee bij het CBR en nog nooit is er aandacht aan geschonken pas nu het overheidsgeld kost worden er vragen gesteld en zal een en ander wel weer in de doofpot gestopt worden.

Jan Jansen|25.03.11|07:33

Nic het is zo jammer dat rijschoolland zich niet verenigt en een vuist maakt tegen het CBR en al die bonden die zeggen dat ze het zo goed menen met de rijschoolwereld maar ondertussen alleen bezig zijn hun eigen positie te verbeteren en het inkomen van hun eigen bestuurders veilig te stellen. Gewoon een vorm van kartelvorming. Ik heb nog niet één bond gezien die werkelijk zijn nek uitsteekt voor de rijscholen om de belangen van de rijscholen werkelijk te dienen.

Ge.Be.|25.03.11|21:03

Dus rijschoolland zich verenigen Jan ? terwijl je daarna schrijft dat alle bonden alleen bezig zijn om hun positie te verbeteren en hun inkomen veilig te stellen.Ook heb je nog nooit geen bond gezien die zijn nek uitsteekt en de belangen van de rijscholen dienen.

Waarom zou jij dan willen dat rijschoolland zich verenigt ? dan gebeurd het toch weer volgens jou.
Bij het VRB/SRB zijn alle bestuursleden belangenloos aan het werk voor een betere samenwerking samen met de aangesloten rijscholen.

Anthon|25.03.11|22:18

Beste Ge Be slaap lekker verder, belangenloos anno 2011 zakkenvuller bedoelje zekker.
VRB verkoop toch verzekeringen zeker ook belangenloos.
Net zo als de Commissaris van de koningin zeker 30 andere belangeloose Commissariaten . kom toch.gewoon zakken vullen. ondanks een goed salaris.
zie is er nog belangeloos ? U misschien?

Jan Jansen|25.03.11|22:34

Ge Be bekijk de programma’s van al die bonden maar eens. Waar zie jij dat er een ander exameninstituut moet komen. Waar zie jij dat wantoestanden aangepakt worden? Kom je niet tegen omdat al deze bonden de veilige weg kiezen en op het pluche willen zitten.
Het zijn allemaal varianten op het oude mislukte beleid. Je komt er geen stap verder mee.
Nee van mij krijgen ze niet 1 cent contributie.

BvD|06.04.11|10:38

Het wordt tijd dat er iets gaat gebeuren, het is een zootje Op de oproep plaats in Heerlen er is een grote zeik onder elkaar, examinatoren onder elkaar en rijinstructeurs.

En dit is allemaal te danken aan de heer Ron J die zich examen manager noemt

Ik zou zeggen weg met het CBR, het wordt tijd voor iets nieuws een frisse wind.

Jan Jansen|06.04.11|19:21

BvD je hebt helemaal gelijk, opruimen het CBR en een eerlijk onaghankelijk exameninstituut er voor in de plaats zetten zonder die arrogante ballen van het CBR.
Ze hebben hun kans gehad en er al tientalle jaren een puinhoop van gemaakt, te belachelijk voor woorden om met zo’n organisatie verder te gaan.
Als de bonden met zo’n organisatie verder willen gaan, moeten wij ons afvragen of wij wel met deze bonden verder willen gaan. Het riekt naar . . . . . . . . . vul zelf maar in.

Ge.Be.|06.04.11|20:52

Jan jansen schrijft : of wij met deze bonden verder willen gaan Het riekt naar ….?

Jij mag het zelf invullen Jan.

Ben je dan ergens lid van zoja schrijf even de naam van de organisatie, en zeg op met een brief en je ergenis erbij.
Ben je geen lid ergens van vraag dan ook geen hulp van een belangenvereniging.

Zonder enig vertrouwen en alleen maar hard roepen op dit forum kan je beter meteen opzeggen scheelt je toch contributiegeld.

Jan Jansen|06.04.11|22:16

Ge Be ik ben lid geweest van verschillende kleine belangenverenigingen, maar ook van de BOVAG ik heb mij enige tijd geleden inderdaad uit laten schrijven omdat deze grote bond niets doet voor kleine rijscholen. Ik heb een grote rijschool die ook instructeursopleidde betrapt op zaken die niet door de beugel konden. Ik heb per brief/telefoon/persoonlijk gereageerd, maar men wilde niets aan deze zaak doen omdat die rijschool/instituut veel contributie opbracht en ik maar weinig. Verachtelijk gewoon

GeBe|07.04.11|12:32

Dag Jan,
Ik kan me voorstellen dat je ontevreden bent over je belangenvereniging wanneer zei niets voor je doen.
Maar scheer niet alle belangenverenigingen over een kam !!
Wij zijn een vereniging van 1400 rijscholen die hoofdzakelijk de kleinere rijscholen als lid hebben en bij ons is iedere rijschool een klant en geen conbtributienummer.
Dus als je iets kwijt wil hier over dan hoor ik het wel.
Mijn email is bij jou bekend denk ik.

BvD|07.04.11|13:23

Dag GeBe.

Ik weet niet in welke belangenvereniging jij zit of bent maar ik loop al meer als 22 jaar mee als rijinstructeur cq rijschoolhouder.

En mij heeft nog niemand om een mening gevraagd, je moet maar gewoon meedoen met iets nieuws, of je het nou leuk vind of niet.

En mij ergens bij aansluiten zie ik niet zitten want het brengt niets.

BvD|07.04.11|13:43

Dag GeBe.

Ik weet niet welke belangenvereniging jij behartig maar je maakt mij toch niet wijs dat jullie 1400 leden alles pikken wat het CBR beslist.

Ik loop al 22 jaar mee en mij is nog nooit om een mening gevraagd en aansluiten bij een vereniging kost alleen maar geld HET BRENGT NIETS.

Zolang dat zootje wat zich CBR noemt blijft rondlopen blijft het zo hoe het is.
Na een kringoverleg ga ik al 15 jaar niet meer om aan te horen wat er beslist is dat hoor ik wel op de oproepplaats.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.