Begeleid Rijden, beginnend bestuurder, jongeren

Invoering Begeleid Rijden november indien parlement zwijgt

De proef Begeleid Rijden (2toDrive) kan alleen in november starten als de Tweede Kamer er niet over in debat wil. Ook als er schriftelijke vragen worden gesteld aan de minister, wordt er opnieuw vertraging opgelopen. Dat zei Sjoerd Boot van het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandag tijdens het Bovag Rijscholen Congres in Den Haag.

Boot, coördinator Rijbewijsbeleid van het minsterie, gaf tijdens het congres voor Bovag-rijscholen in het Louwman Automobielmuseum de laatste stand van zaken van de proef.

Invoeringsdatum

Om de invoeringsdatum van november te halen moet de proef voor het zomerreces in juli goedgekeurd worden door het parlement. Omdat de wet eerst nog door de ministerraad moet, is de planning zeer krap. “Als er ook maar iets niet goed gaat, volgt uitstel”, vertelde Boot zeer helder.

Het CBR stelt aparte capaciteit beschikbaar voor het afnemen van examens van 17-jarigen; 750 per week. Daarmee kunnen maximaal 39.000 jongeren het eerste jaar meedoen aan de proef. Die capaciteit zou ruim voldoende moeten zijn. Uit ervaringen in Duitsland blijkt dat 10% meedoet; dat betekent zo’n 20.000 jongeren het eerste jaar.

Rijles

Jongeren die al 17 jaar zijn op de invoeringsdatum, mogen niet meedoen aan de proef. Wél mogen zij alvast beginnen met rijlessen, om op hun 18e verjaardag praktijkexamen te doen bij het CBR.

Het ministerie kiest voor een dergelijk instroommodel omdat jongeren zo lang mogelijk met een begeleider moeten rijden om de effecten van de proef duidelijk te krijgen. Als 17,8-jarigen mee zouden doen aan de proef, rijden zij slechts enkele maanden met een begeleider. Ook wordt voorkomen dat het CBR er opeens 200.000 potentiële examenkandidaten bij krijgt.

Begeleider

Jongeren die op 17-jarige leeftijd betrapt worden op het rijden zonder begeleider, daarvan wordt het rijbewijs ingevorderd. Zij zullen na hun 18e opnieuw rijexamen moeten doen. Ook mogen 17-jarigen niet in het buitenland een auto besturen.

Is de begeleider dronken? Dan volgt een boete voor de begeleider, zo legt Boot uit. De 17-jarige bestuurder mag zonder begeleider niet verder rijden. Wanneer een ongeluk wordt veroorzaakt door een 17-jarige met rijbewijs, is hij als bestuurder zelf aansprakelijk.

Tussentijdse Toets

Op de vraag wat er gebeurt met de Tussentijdse Toets na de invoering van de proef, daarop had Boot nog geen antwoord. Jongeren gaan immers op 16,5-jarige leeftijd rijles volgen. Het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk na hun 17e verjaardag praktijkexamen afleggen. In deze route is (nog) geen plaats voor een TTT.

De kosten voor het aanvragen van een begeleiderspas bedragen naar verwachting 35 euro. Hiervoor worden alle begeleiders gescreend door de RDW op antecedenten. Wil een jongere nieuwe begeleiders aanmelden, moet hij opnieuw een pas aanvragen.

Bromfietsrijbewijs

Volgens Boot heeft de invoering van het Begeleid Rijden beperkt invloed op het bromfietsrijbewijs. Ook al krijgen 17-jarigen die het prakijktexamen halen het AM2-rijbewijs erbij. “Dat is een heel andere doelgroep”, zo legde Boot uit.

De proef wordt in 2015 geëvalueerd en eventueel in 2017 ingevoerd. Verder wordt een cursus voor begeleiders niet verplicht, net als in Duitsland. Al liggen hier wel kansen voor de markt, zo verwacht Boot.

Bart Pals

Lees ook: CDA: Begeleid Rijden 2toDrive voor alle jongeren van 17 jaar

Auteur: Bart Pals

20 reacties op “Invoering Begeleid Rijden november indien parlement zwijgt”

Bert|17.05.11|18:36

Kortom, november zal ook weer niet lukken.

Lal|17.05.11|20:07

Behalve dat november waarschijnlijk niet gaat lukken, vind ik het ook nogal vreemd dat er nog niet beter is nagedacht over de TTT. Helemaal geen TTT lijkt mij geen optie. Dat betekent dat alle rijscholen hun pakketten ed moeten aanpassen.
Er is wel heel erg veel onduidellijk op dit moment. Jammer. Weer niet goed over nagedacht.

willy|17.05.11|21:52

de weg terug is er niet meer. de consument eist nu begeleid rijden. Of November haalbaar is weet ik niet. ik heb mijn twijfels.
39000 extra kandidaten is natuurlijk wel goed voor de rijscholen. het is een tijdelijke boost en dat moet niet vergeten worden. je kunt er geen extra instructeur voor aan nemen of een extra auto op de weg zetten.

Johan|17.05.11|22:14

idd Bert. Dit zal ongetwijfeld weer uitgesteld worden, maar wat mij zeer verbaasd, is dat er gesteld wordt dat de t.t.t. niet in het opleidingstraject zou passen. Waarom niet ?? Ik denk dat juist voor deze (overmoedige) groep van 16,5 jarigen een t.t.t. zeer nuttig is. En hoe zit het nou? : mogen ze vanaf 18 jaar altijd zonder begeleiding rijden of geldt het “begeleid rijden” altijd voor de duur van 1 jaar ?? Er zijn nog heel veel onduidelijkheden voordat dit een succes kan worden !!

John|17.05.11|22:56

Ik gok op 1 mei 2012.

John|18.05.11|10:12

@ Johan,

Onduidelijk vind ik het niet. De begeleiding is tot de ll 18 jaar is. Dat is ook de reden dat ze ll toelaten die in de maand dat de proef start 16 1/2 worden. Want als iemand b.v. 17 1/2 jaar is hoeft deze (bijna) niet begeleid te rijden.

jaco|18.05.11|11:37

Hoe zit het dan met iemand die er lang overdoet om zijn rijbewijs te halen en pas slaagt als hij 17,8 mnd is.? Hoeft hij dan maar 4 mnd begeleid te rijden? Kunnen ze net zo goed de nu al 17 jarigen mee laten draaien met de proef.

ik ga er maar vanuit dat 1 nov. niet haalbaar is.

John|18.05.11|11:59

@ Jaco,

Dat klopt. Ik denk dat je straks een groep ll krijgt die gaat beginnen met lessen rond het 17 de jaar (ze moeten n.l. eerst het theoriecertificaat hebben) en dat zij er naar gaan streven om met 18 jaar het rijbewijs te hebben. Iemand die slaagt op de dag dat hij/zij 18 jaar wordt hoeft helemaal niet begeleid te rijden. En ik denk als dat massaal gaat gebeuren ze de proef na 2015 af zullen blazen. Overigens maakt in Duitsland nog geen 30 % gebruik van deze mogelijkheid.

Verkeersschool CLARIEN|19.05.11|14:05

Wat???? Moeten 16.5 jarigen eerst een theoriecertificaat halen voor ze mogen beginnen met lessen? Dat heb ik nog nergens gelezen.

Irma van den Berg|19.05.11|14:30

“Jongeren die al 17 jaar zijn op de invoeringsdatum, mogen niet meedoen aan de proef. Wél mogen zij alvast beginnen met rijlessen, om op hun 18e verjaardag praktijkexamen te doen bij het CBR” lees ik in bovenstaand artikel. Volgens mij is dit niet gezegd of ik heb het niet gehoord of verkeerd begrepen. Voor zover ik weet geldt de proef alleen voor jongeren die op of na 1 november 1994 zijn geboren. Iemand die 17 wordt op 31 oktober kan dan pas met rijles beginnen op 31/10/2012. Wie weet het?

John|19.05.11|14:33

@ Clarien,
Heeft o.a. in de Reflector van februari gestaan. ” Aspirant-bestuurders mogen in de
proef met zestien jaar opgaan voor het theorie-examen B. Zijn ze daarvoor geslaagd, dan mogen ze met zestienenhalf jaar beginnen met de praktijklessen.” Daarnaast is het mij ook verteld tijdens een gesprek met het afdelingshoofd van het CBR. Dat ze eerst het theoriecertificaat moeten hebben is de reden dat ze theorie examen mogen doen met 16 jaar. Certificaat is vanaf dan 1 1/2 jaar geldig.

Redactie|19.05.11|14:33

Beste Irma,
Jongeren die niet mee mogen doen aan de proef kunnen niet voor de 18e verjaardag praktijkexamen doen bij het CBR. Zij mogen wel alvast rijles nemen.
Groet,
Bart Pals
VerkeersPro.nl

John|19.05.11|14:35

@ Irma van den Berg,

Iedere jongere kan, als de proef start, gaan lessen. Ook diegenen die met het starten van de proef b.v. 17 jaar en 2 maanden zijn ECHTER zij mogen GEEN examen doen met 17 maar moeten tot het 18 de jaar wachten.

N|19.05.11|19:47

ik weet van rij instructeurs die nog geen 10 jaar hun rijbewijs hebben, mogen die straks nadat ze 16,5 jarige hebben opgeleid hun niet begeleiden??
Ben ik nou gek.

Bert|19.05.11|22:06

18-jarigen hebben al moeite om in 1 keer voor de theorie te slagen, laat staan 16-jarigen! Deze groep heeft totaal nog geen verantwoordelijkheidsgevoel, kijk maar eens hoe ze zich gedragen op hun brommers door het verkeer met hun brommerrijbewijs. Zij zien totaal het gevaar niet. En dan beginnen met lessen met 16,5 jaar en dan examen doen als je 17 bent, de gemiddelde leerling is langer dan 6 maanden bezig. Omdat ze naast hun rij-opleiding ook nog naar school moeten, dus druk druk!

Bertje|19.05.11|22:23

Jongens, laten we duidelijk zijn : als er geen TTT gedaan kan worden,
Wie doet er dan nog RIS ??
Het was toch de verkeersveiligheid wat belangrijk was !

John|20.05.11|09:41

@ Bertje,

Ik geef les volgens de RIS methode aan elke leerling. De Ris toets 3 (TTT) doen de meesten bij mij ook NIET. Maakt toch niet uit. De RIS staat of valt niet met die TTT hoor. Daarbij moeten RIS instructeurs het toneelstukje doen bij CBR examinatoren en niet bij collegas.

Rob @B|28.05.11|00:45

Beste collega’s, het is heel duidelijk. Als het op 1 nov doorgaat mag de ll die op of na 1 nov 17 jaar wordt op zijn of haar 17de afrijden en al vanaf 16,5 jaar theorie- examen doen. Als de ll voor 1 nov 2011 17 jaar wordt dan mag hij/zij pas met 18 jaar praktijk- examen doen zonder begeleider. Deze ll mag al vanaf zijn/haar 17de jaar lessen. Deze ll mag ook een half jaar van te voren theorie- examen doen. Het certifficaat is anderhalf jaar geldig. Ik zie het probleem niet.

Rob @B|28.05.11|00:53

Irma dat heb heel goed, alle 17 jarige na 1 nov 2011 die mogen niet meedoen aan de proef. Ze mogen wel rijles volgen en pas op hun 18de jaar praktijk- examen bij het CBR doen.

John|30.05.11|10:43

@ Rob,

Het klopt niet helemaal wat je schrijft. Theorie mag vanaf 16 jaar (en dus niet vanaf 16 1/2 zoals jij schrijft) En een leerling mag vanaf 16 1/2 pas rijden na geslaagd te zijn voor het theorie examen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Invoering Begeleid Rijden november indien parlement zwijgt | RijschoolPro
Begeleid Rijden, beginnend bestuurder, jongeren

Invoering Begeleid Rijden november indien parlement zwijgt

De proef Begeleid Rijden (2toDrive) kan alleen in november starten als de Tweede Kamer er niet over in debat wil. Ook als er schriftelijke vragen worden gesteld aan de minister, wordt er opnieuw vertraging opgelopen. Dat zei Sjoerd Boot van het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandag tijdens het Bovag Rijscholen Congres in Den Haag.

Boot, coördinator Rijbewijsbeleid van het minsterie, gaf tijdens het congres voor Bovag-rijscholen in het Louwman Automobielmuseum de laatste stand van zaken van de proef.

Invoeringsdatum

Om de invoeringsdatum van november te halen moet de proef voor het zomerreces in juli goedgekeurd worden door het parlement. Omdat de wet eerst nog door de ministerraad moet, is de planning zeer krap. “Als er ook maar iets niet goed gaat, volgt uitstel”, vertelde Boot zeer helder.

Het CBR stelt aparte capaciteit beschikbaar voor het afnemen van examens van 17-jarigen; 750 per week. Daarmee kunnen maximaal 39.000 jongeren het eerste jaar meedoen aan de proef. Die capaciteit zou ruim voldoende moeten zijn. Uit ervaringen in Duitsland blijkt dat 10% meedoet; dat betekent zo’n 20.000 jongeren het eerste jaar.

Rijles

Jongeren die al 17 jaar zijn op de invoeringsdatum, mogen niet meedoen aan de proef. Wél mogen zij alvast beginnen met rijlessen, om op hun 18e verjaardag praktijkexamen te doen bij het CBR.

Het ministerie kiest voor een dergelijk instroommodel omdat jongeren zo lang mogelijk met een begeleider moeten rijden om de effecten van de proef duidelijk te krijgen. Als 17,8-jarigen mee zouden doen aan de proef, rijden zij slechts enkele maanden met een begeleider. Ook wordt voorkomen dat het CBR er opeens 200.000 potentiële examenkandidaten bij krijgt.

Begeleider

Jongeren die op 17-jarige leeftijd betrapt worden op het rijden zonder begeleider, daarvan wordt het rijbewijs ingevorderd. Zij zullen na hun 18e opnieuw rijexamen moeten doen. Ook mogen 17-jarigen niet in het buitenland een auto besturen.

Is de begeleider dronken? Dan volgt een boete voor de begeleider, zo legt Boot uit. De 17-jarige bestuurder mag zonder begeleider niet verder rijden. Wanneer een ongeluk wordt veroorzaakt door een 17-jarige met rijbewijs, is hij als bestuurder zelf aansprakelijk.

Tussentijdse Toets

Op de vraag wat er gebeurt met de Tussentijdse Toets na de invoering van de proef, daarop had Boot nog geen antwoord. Jongeren gaan immers op 16,5-jarige leeftijd rijles volgen. Het is de bedoeling dat ze zo snel mogelijk na hun 17e verjaardag praktijkexamen afleggen. In deze route is (nog) geen plaats voor een TTT.

De kosten voor het aanvragen van een begeleiderspas bedragen naar verwachting 35 euro. Hiervoor worden alle begeleiders gescreend door de RDW op antecedenten. Wil een jongere nieuwe begeleiders aanmelden, moet hij opnieuw een pas aanvragen.

Bromfietsrijbewijs

Volgens Boot heeft de invoering van het Begeleid Rijden beperkt invloed op het bromfietsrijbewijs. Ook al krijgen 17-jarigen die het prakijktexamen halen het AM2-rijbewijs erbij. “Dat is een heel andere doelgroep”, zo legde Boot uit.

De proef wordt in 2015 geëvalueerd en eventueel in 2017 ingevoerd. Verder wordt een cursus voor begeleiders niet verplicht, net als in Duitsland. Al liggen hier wel kansen voor de markt, zo verwacht Boot.

Bart Pals

Lees ook: CDA: Begeleid Rijden 2toDrive voor alle jongeren van 17 jaar

Auteur: Bart Pals

20 reacties op “Invoering Begeleid Rijden november indien parlement zwijgt”

Bert|17.05.11|18:36

Kortom, november zal ook weer niet lukken.

Lal|17.05.11|20:07

Behalve dat november waarschijnlijk niet gaat lukken, vind ik het ook nogal vreemd dat er nog niet beter is nagedacht over de TTT. Helemaal geen TTT lijkt mij geen optie. Dat betekent dat alle rijscholen hun pakketten ed moeten aanpassen.
Er is wel heel erg veel onduidellijk op dit moment. Jammer. Weer niet goed over nagedacht.

willy|17.05.11|21:52

de weg terug is er niet meer. de consument eist nu begeleid rijden. Of November haalbaar is weet ik niet. ik heb mijn twijfels.
39000 extra kandidaten is natuurlijk wel goed voor de rijscholen. het is een tijdelijke boost en dat moet niet vergeten worden. je kunt er geen extra instructeur voor aan nemen of een extra auto op de weg zetten.

Johan|17.05.11|22:14

idd Bert. Dit zal ongetwijfeld weer uitgesteld worden, maar wat mij zeer verbaasd, is dat er gesteld wordt dat de t.t.t. niet in het opleidingstraject zou passen. Waarom niet ?? Ik denk dat juist voor deze (overmoedige) groep van 16,5 jarigen een t.t.t. zeer nuttig is. En hoe zit het nou? : mogen ze vanaf 18 jaar altijd zonder begeleiding rijden of geldt het “begeleid rijden” altijd voor de duur van 1 jaar ?? Er zijn nog heel veel onduidelijkheden voordat dit een succes kan worden !!

John|17.05.11|22:56

Ik gok op 1 mei 2012.

John|18.05.11|10:12

@ Johan,

Onduidelijk vind ik het niet. De begeleiding is tot de ll 18 jaar is. Dat is ook de reden dat ze ll toelaten die in de maand dat de proef start 16 1/2 worden. Want als iemand b.v. 17 1/2 jaar is hoeft deze (bijna) niet begeleid te rijden.

jaco|18.05.11|11:37

Hoe zit het dan met iemand die er lang overdoet om zijn rijbewijs te halen en pas slaagt als hij 17,8 mnd is.? Hoeft hij dan maar 4 mnd begeleid te rijden? Kunnen ze net zo goed de nu al 17 jarigen mee laten draaien met de proef.

ik ga er maar vanuit dat 1 nov. niet haalbaar is.

John|18.05.11|11:59

@ Jaco,

Dat klopt. Ik denk dat je straks een groep ll krijgt die gaat beginnen met lessen rond het 17 de jaar (ze moeten n.l. eerst het theoriecertificaat hebben) en dat zij er naar gaan streven om met 18 jaar het rijbewijs te hebben. Iemand die slaagt op de dag dat hij/zij 18 jaar wordt hoeft helemaal niet begeleid te rijden. En ik denk als dat massaal gaat gebeuren ze de proef na 2015 af zullen blazen. Overigens maakt in Duitsland nog geen 30 % gebruik van deze mogelijkheid.

Verkeersschool CLARIEN|19.05.11|14:05

Wat???? Moeten 16.5 jarigen eerst een theoriecertificaat halen voor ze mogen beginnen met lessen? Dat heb ik nog nergens gelezen.

Irma van den Berg|19.05.11|14:30

“Jongeren die al 17 jaar zijn op de invoeringsdatum, mogen niet meedoen aan de proef. Wél mogen zij alvast beginnen met rijlessen, om op hun 18e verjaardag praktijkexamen te doen bij het CBR” lees ik in bovenstaand artikel. Volgens mij is dit niet gezegd of ik heb het niet gehoord of verkeerd begrepen. Voor zover ik weet geldt de proef alleen voor jongeren die op of na 1 november 1994 zijn geboren. Iemand die 17 wordt op 31 oktober kan dan pas met rijles beginnen op 31/10/2012. Wie weet het?

John|19.05.11|14:33

@ Clarien,
Heeft o.a. in de Reflector van februari gestaan. ” Aspirant-bestuurders mogen in de
proef met zestien jaar opgaan voor het theorie-examen B. Zijn ze daarvoor geslaagd, dan mogen ze met zestienenhalf jaar beginnen met de praktijklessen.” Daarnaast is het mij ook verteld tijdens een gesprek met het afdelingshoofd van het CBR. Dat ze eerst het theoriecertificaat moeten hebben is de reden dat ze theorie examen mogen doen met 16 jaar. Certificaat is vanaf dan 1 1/2 jaar geldig.

Redactie|19.05.11|14:33

Beste Irma,
Jongeren die niet mee mogen doen aan de proef kunnen niet voor de 18e verjaardag praktijkexamen doen bij het CBR. Zij mogen wel alvast rijles nemen.
Groet,
Bart Pals
VerkeersPro.nl

John|19.05.11|14:35

@ Irma van den Berg,

Iedere jongere kan, als de proef start, gaan lessen. Ook diegenen die met het starten van de proef b.v. 17 jaar en 2 maanden zijn ECHTER zij mogen GEEN examen doen met 17 maar moeten tot het 18 de jaar wachten.

N|19.05.11|19:47

ik weet van rij instructeurs die nog geen 10 jaar hun rijbewijs hebben, mogen die straks nadat ze 16,5 jarige hebben opgeleid hun niet begeleiden??
Ben ik nou gek.

Bert|19.05.11|22:06

18-jarigen hebben al moeite om in 1 keer voor de theorie te slagen, laat staan 16-jarigen! Deze groep heeft totaal nog geen verantwoordelijkheidsgevoel, kijk maar eens hoe ze zich gedragen op hun brommers door het verkeer met hun brommerrijbewijs. Zij zien totaal het gevaar niet. En dan beginnen met lessen met 16,5 jaar en dan examen doen als je 17 bent, de gemiddelde leerling is langer dan 6 maanden bezig. Omdat ze naast hun rij-opleiding ook nog naar school moeten, dus druk druk!

Bertje|19.05.11|22:23

Jongens, laten we duidelijk zijn : als er geen TTT gedaan kan worden,
Wie doet er dan nog RIS ??
Het was toch de verkeersveiligheid wat belangrijk was !

John|20.05.11|09:41

@ Bertje,

Ik geef les volgens de RIS methode aan elke leerling. De Ris toets 3 (TTT) doen de meesten bij mij ook NIET. Maakt toch niet uit. De RIS staat of valt niet met die TTT hoor. Daarbij moeten RIS instructeurs het toneelstukje doen bij CBR examinatoren en niet bij collegas.

Rob @B|28.05.11|00:45

Beste collega’s, het is heel duidelijk. Als het op 1 nov doorgaat mag de ll die op of na 1 nov 17 jaar wordt op zijn of haar 17de afrijden en al vanaf 16,5 jaar theorie- examen doen. Als de ll voor 1 nov 2011 17 jaar wordt dan mag hij/zij pas met 18 jaar praktijk- examen doen zonder begeleider. Deze ll mag al vanaf zijn/haar 17de jaar lessen. Deze ll mag ook een half jaar van te voren theorie- examen doen. Het certifficaat is anderhalf jaar geldig. Ik zie het probleem niet.

Rob @B|28.05.11|00:53

Irma dat heb heel goed, alle 17 jarige na 1 nov 2011 die mogen niet meedoen aan de proef. Ze mogen wel rijles volgen en pas op hun 18de jaar praktijk- examen bij het CBR doen.

John|30.05.11|10:43

@ Rob,

Het klopt niet helemaal wat je schrijft. Theorie mag vanaf 16 jaar (en dus niet vanaf 16 1/2 zoals jij schrijft) En een leerling mag vanaf 16 1/2 pas rijden na geslaagd te zijn voor het theorie examen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.