Alex Brenninkmeijer, Nationale Ombudsman

Ombudsman opent twee weken lang meldpunt klachten CBR

De Nationale Ombudsman heeft een meldpunt geopend waar mensen tot 7 juni hun ervaringen over de dienstverlening van het CBR kunnen melden. De signalen die Alex Brenninkmeijer daar op ontvangt, zal hij analyseren en gebruiken om betrokken partijen – waaronder het CBR – te adviseren over vervolgstappen.

Het meldpunt is vooral bedoeld voor de consument. De ervaring kan bijvoorbeeld gaan over de manier waarop het CBR is omgegaan met brieven, de manier waarop het woord is gevoerd, de behandelingsduur van een Eigen Verklaring, de informatieverstrekking of hoe zij een eventuele klacht is behandeld.

Meldpunt CBR

Met het meldpunt wil de Ombudsman inzchtelijk krijgen wanneer binnengekomen reacties echt daadwerkelijk klachten over de dienstverlening zijn. “Al langer bereiken mij en andere instellingen signalen van burgers die problemen hebben met het CBR. Deze signalen worden nogal eens onder de noemer klachten geplaatst terwijl het niet altijd om klachten gaat”, schrijft hij aan het CBR.

“Soms gaat het om beslissingen waartegen bezwaar en beroep openstaat, soms gaat het om regelgeving. Toch dienen veel mensen in dergelijke gevallen een klacht bij mij in”, zegt Brenninkmeijer. Daardoor werd in 2010 maar liefst 80% van de 240 binnengekomen ‘klachten’ niet in behandeling genomen. In 2009 ontving de Nationale ombudsman 302 klachten over het CBR waarvan hij 67% niet in behandeling heeft genomen.

CBR Verbeterprogramma

Als onderdeel van het CBR Verbeterprogramma 2011-2014 werkt het CBR aan het professionaliseren van de klantbediening. Dit mede op basis van signalen via de Klantenservice, via de klachtenprocedure en uit klanttevredenheidsonderzoeken.

“Ook het CBR ziet sinds de invoering van de landelijke klachtenregeling CBR in januari van dit jaar, dat niet iedere ontvangen reactie ook echt een klacht is. Wij verwelkomen dan ook de mogelijke adviezen van de Nationale ombudsman”, zegt CBR-woordvoerder Coen Sleddering.

“Wij zijn absoluut van plan de prestaties bij de jaarlijkse 2.000.000 klantencontacten nog verder te verbeteren.”

Auteur: Bart Pals

17 reacties op “Ombudsman opent twee weken lang meldpunt klachten CBR”

Ludo|26.05.11|11:34

Kunnen wij als rijschoolhouders hier ook een klacht indienen tegen het CBR.
Het CBR gebruikt nog veelvuldig het BSN van de kandidaat.
Als wij als rijschool dit gebruiken zijn wij strafbaar.
CBR zou dit nummer niet moeten gebruiken en ook niet kenbaar moeten maken.
Volgens mij is dit kenbaar maken van het BSN door CBR ook strafbaar.

Ludo Jansen

ROYWesterborg|26.05.11|11:47

Waarom kunnen wij een persoon niet verwijderen die al is in gevoerd op een examenplaats.Let wel,niet de blok verwijderen maar alleen de naam.Soms is een leerling nog niet op het niveau,of rijdt de leerling niet meer bij jou.De examinator ziet een leeg examen,en weet dan dat de rijschool niet met een kandidaat aankomt.Nu zit hij of zij onnodig t e wachten.

Groetjes Roy westerborg.S

Jan Nonnekes|26.05.11|12:36

Misschien geen klacht maar wel een grote ergenis.
Ik heb suiker of te wel diabethes maar ben al jaren goed in gesteld en onder controle van een gespecialiseerde Internist Dr. Bravenboer een zeer kundig arst op dit gebied ook volgens zijn colega’s de specialist op dit gebied.
Toen ik zelf het vermoeden had dat ik suikerziekte zou hebben reed ik met een touringcar rond met 75 passagiers en een nuchter bloedsuiker zoals later bleek van 22 en die moet normaal tussen 4 en 8 zijn.

Jan Nonnekes|26.05.11|12:41

Vervolg: Nu ben ik al jaren goed ingesteld en onder goede controle. Iedere 3 maanden naar de internist en diabethesverpleegkundige en iedere twee jaar naar de oogarts.
En ja je raad het al nu maar een reibewijs voor drie jaar en naar een arboarts en de eigen internist wordt schijnbaar niet vertrouwd dus ook nog een keer naar een ander internist die het CBR aanwijst. Ik vind dit eigenlijk te gek voor woorden en dan nog te zwijgen over de extra kosten en tijd die dit alles kost.

Jan Nonnekes|26.05.11|12:48

Vervolg: Ik ben in een dergelijk geval van mening dat ik nu een veiliger chauffeur ben dan toen ik niet onder controle stond. Daarom vind ik dat het erg krom is dat er zulke overbodige regels worden gesteld voor personen die onder controle zijn, immers binnen drie maanden zou er bekend worden dat de persoon zo verslechterd dat hij of zij niet meer zou mogen rijden.
Het zal vast wel weer om geld gaan denk ik dan maar.
Hopenlijk komt hier ooit verandering in. Hopenlijk veranderd dit nog.

Jan|26.05.11|14:04

Ik snap het nog steeds niet sinds de oprichting van het CBR functioneert het CBR totaal niet en telkens maar proberen de zaak te verbeteren, onbegrijpelijk. Het CBR is door en door ziek, is niet te verbeteren omdat er telkens met overblijfselen van de oude garde verder wordt gespeeld. Ook het alleenrecht om examens te mogen afnemen is funest want dan heeft men geen rede om te verbeteren en adequaad bezig te zijn. Gewoon WEG MET HET CBR en een nieuwe organisatie opzetten !!!!!!

burgman|29.05.11|18:00

Helemaal mee eens Jan.

klavertjedrie|29.05.11|20:54

Door adhd/ hoge bloeddruk moest ik lnaar een door CBR aangewezen adhd psych. Kontant betalen daar 213 euro! Toen verplichte rijvaardigheids test voor aa status.

Ik ben goedgekeurd voor 1 jaar en is al ingegaan;-( Raar gezien mijn rijexamen nog niet = aangevraagt. Dus stel dat ik aug geslaagd ben krijg ik in mei( 9 mnd ipv 12) alweer herkeuring. Geldklopperij toch?

Lampie|29.05.11|22:04

Zoals al wordt vermeld is dit bedoeld voor de consument, niet voor rijscholen. Begrijpelijk, want als rijscholen hun klachten hier mochten deponeren krijgt deze man het heel erg druk denk ik.. Dus wat doen we dan? We laten onze leerlingen reageren. Laat die maar vertellen wat ze van het examen vonden. Daar heeft deze man zijn handen ook al meer dan vol aan. Als elke ontevreden leerling een klacht indient is deze organisatie in 1 klap de grootste van NL.Helaas blijft ook dit weer dromen denk ik.

Kees Timmer|06.06.11|18:53

Door een medische ingreep is mijn linkeronerbeen geamputeerd.Ik heb op 28 april jl. een eigen verklaring en een medische verklaring bij het CBR ingdiend.
Na 7 weken heb ik van het CBR nog geen verklaring van geschikheid ontvangen.
Als het CBR in mijn geval een wachttijd hanteert van 4 maanden is dat wel ridicuul,omdat een medische ingreep nooit 4 maanden van te voren is te voorzien.
CBR maakt geen onderscheid tussen aanvragen van 70 jarigen en personen die fysiek gehandicapt zijn.

bas|13.10.11|19:16

klantvriendelijkheid hebben ze bij het CBR nog nooit van gehoord volgensmij. want wat ik al wel niet allemaal heb meegemaakt in korte tijd.
zou het even uitleggen.

ik ben een jongeman van 19 jaar ben begonnen met men rijlessen vorig jaar. Nou werd al snel duidelijk dat ik het gemiddelde van het aantal lessen ver over zat. 50 lessen gehad op voor een TT. Kom daar op de dinsdag ochtend nou ik rijden met die man.

bas|13.10.11|19:19

vervolg

Ik ben zelf niet zo stuurvast weet ik van mezelf en ik en mijn rijschoolhouder weten daarvan en ik kan er goed mee omgaan zegt de rijschoolhouden. komen weer aan bij het CBR zegt de examinator van ja ik weet niet wat ik moet. Je bent geslaagt maar je moet medische keuring doen. zo gezegt zo gedaan testje in een examinator. nou lag mijn stuurvastheid aan mijn motoriek. nou naar de oogarts in het ziekenhuis. hij keek raar op je hebt ja een bril.

bas|13.10.11|19:25

hij een papier geschreven. dus klaar aangevraagd voor examen en dat aanvragen ging goed. rij naar examenhal wachten wachten. kwam meneer eraan en ging zitten en hij zij van je mag niet afrijden. ik zij ik heb ja eigenverklaring bij me enzovoort dat is tog goed hij aan het bellen enzo nee mocht niet. kreeg een week later papier in de bus

bas|13.10.11|19:26

cbr de examinator van de tt had geconstateerd dat ik een oogafwijking .. fage brief. ik moest maar even weer komen voor een testje nou nog een testje gedaan. na 50 lessen in een schakel komen ze aan kakken ga maar even in een atomaat dan dan nog weer een testje doen dan mag je afrijden. portomenee is leeg en heb nog niks CBR doel is bereikt hoog

[email protected]|04.11.13|12:42

CBR heeft iets nieuws ontdekt !! bij theorie examens categorie AM ( bromfiets ) krijgt men bij negatief resultaat de uitslag gebaseerd op de onderwerpen en niet de vragen. De klant heeft echter RECHT op de uitslag met de verkeerd beantwoorde vragen zoals dit overal gehanteerd word ter nacontrole van Uw eigen fout beantwoorde vragen, deze worden duidelijk niet vermeld. CBR heeft dus duidelijk zwaar iets te verbergen. Zo wil ik ook graag zaken doen en een alleenrecht positie er op nahouden !!

YMA O|28.01.14|12:35

The freedom is only on TV, and the cinema.
It is the law of jungle

YMA O|28.01.14|12:37

Why we are not allowed to study at the universities?
Why we are less than the slaves?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ombudsman opent twee weken lang meldpunt klachten CBR | RijschoolPro
Alex Brenninkmeijer, Nationale Ombudsman

Ombudsman opent twee weken lang meldpunt klachten CBR

De Nationale Ombudsman heeft een meldpunt geopend waar mensen tot 7 juni hun ervaringen over de dienstverlening van het CBR kunnen melden. De signalen die Alex Brenninkmeijer daar op ontvangt, zal hij analyseren en gebruiken om betrokken partijen – waaronder het CBR – te adviseren over vervolgstappen.

Het meldpunt is vooral bedoeld voor de consument. De ervaring kan bijvoorbeeld gaan over de manier waarop het CBR is omgegaan met brieven, de manier waarop het woord is gevoerd, de behandelingsduur van een Eigen Verklaring, de informatieverstrekking of hoe zij een eventuele klacht is behandeld.

Meldpunt CBR

Met het meldpunt wil de Ombudsman inzchtelijk krijgen wanneer binnengekomen reacties echt daadwerkelijk klachten over de dienstverlening zijn. “Al langer bereiken mij en andere instellingen signalen van burgers die problemen hebben met het CBR. Deze signalen worden nogal eens onder de noemer klachten geplaatst terwijl het niet altijd om klachten gaat”, schrijft hij aan het CBR.

“Soms gaat het om beslissingen waartegen bezwaar en beroep openstaat, soms gaat het om regelgeving. Toch dienen veel mensen in dergelijke gevallen een klacht bij mij in”, zegt Brenninkmeijer. Daardoor werd in 2010 maar liefst 80% van de 240 binnengekomen ‘klachten’ niet in behandeling genomen. In 2009 ontving de Nationale ombudsman 302 klachten over het CBR waarvan hij 67% niet in behandeling heeft genomen.

CBR Verbeterprogramma

Als onderdeel van het CBR Verbeterprogramma 2011-2014 werkt het CBR aan het professionaliseren van de klantbediening. Dit mede op basis van signalen via de Klantenservice, via de klachtenprocedure en uit klanttevredenheidsonderzoeken.

“Ook het CBR ziet sinds de invoering van de landelijke klachtenregeling CBR in januari van dit jaar, dat niet iedere ontvangen reactie ook echt een klacht is. Wij verwelkomen dan ook de mogelijke adviezen van de Nationale ombudsman”, zegt CBR-woordvoerder Coen Sleddering.

“Wij zijn absoluut van plan de prestaties bij de jaarlijkse 2.000.000 klantencontacten nog verder te verbeteren.”

Auteur: Bart Pals

17 reacties op “Ombudsman opent twee weken lang meldpunt klachten CBR”

Ludo|26.05.11|11:34

Kunnen wij als rijschoolhouders hier ook een klacht indienen tegen het CBR.
Het CBR gebruikt nog veelvuldig het BSN van de kandidaat.
Als wij als rijschool dit gebruiken zijn wij strafbaar.
CBR zou dit nummer niet moeten gebruiken en ook niet kenbaar moeten maken.
Volgens mij is dit kenbaar maken van het BSN door CBR ook strafbaar.

Ludo Jansen

ROYWesterborg|26.05.11|11:47

Waarom kunnen wij een persoon niet verwijderen die al is in gevoerd op een examenplaats.Let wel,niet de blok verwijderen maar alleen de naam.Soms is een leerling nog niet op het niveau,of rijdt de leerling niet meer bij jou.De examinator ziet een leeg examen,en weet dan dat de rijschool niet met een kandidaat aankomt.Nu zit hij of zij onnodig t e wachten.

Groetjes Roy westerborg.S

Jan Nonnekes|26.05.11|12:36

Misschien geen klacht maar wel een grote ergenis.
Ik heb suiker of te wel diabethes maar ben al jaren goed in gesteld en onder controle van een gespecialiseerde Internist Dr. Bravenboer een zeer kundig arst op dit gebied ook volgens zijn colega’s de specialist op dit gebied.
Toen ik zelf het vermoeden had dat ik suikerziekte zou hebben reed ik met een touringcar rond met 75 passagiers en een nuchter bloedsuiker zoals later bleek van 22 en die moet normaal tussen 4 en 8 zijn.

Jan Nonnekes|26.05.11|12:41

Vervolg: Nu ben ik al jaren goed ingesteld en onder goede controle. Iedere 3 maanden naar de internist en diabethesverpleegkundige en iedere twee jaar naar de oogarts.
En ja je raad het al nu maar een reibewijs voor drie jaar en naar een arboarts en de eigen internist wordt schijnbaar niet vertrouwd dus ook nog een keer naar een ander internist die het CBR aanwijst. Ik vind dit eigenlijk te gek voor woorden en dan nog te zwijgen over de extra kosten en tijd die dit alles kost.

Jan Nonnekes|26.05.11|12:48

Vervolg: Ik ben in een dergelijk geval van mening dat ik nu een veiliger chauffeur ben dan toen ik niet onder controle stond. Daarom vind ik dat het erg krom is dat er zulke overbodige regels worden gesteld voor personen die onder controle zijn, immers binnen drie maanden zou er bekend worden dat de persoon zo verslechterd dat hij of zij niet meer zou mogen rijden.
Het zal vast wel weer om geld gaan denk ik dan maar.
Hopenlijk komt hier ooit verandering in. Hopenlijk veranderd dit nog.

Jan|26.05.11|14:04

Ik snap het nog steeds niet sinds de oprichting van het CBR functioneert het CBR totaal niet en telkens maar proberen de zaak te verbeteren, onbegrijpelijk. Het CBR is door en door ziek, is niet te verbeteren omdat er telkens met overblijfselen van de oude garde verder wordt gespeeld. Ook het alleenrecht om examens te mogen afnemen is funest want dan heeft men geen rede om te verbeteren en adequaad bezig te zijn. Gewoon WEG MET HET CBR en een nieuwe organisatie opzetten !!!!!!

burgman|29.05.11|18:00

Helemaal mee eens Jan.

klavertjedrie|29.05.11|20:54

Door adhd/ hoge bloeddruk moest ik lnaar een door CBR aangewezen adhd psych. Kontant betalen daar 213 euro! Toen verplichte rijvaardigheids test voor aa status.

Ik ben goedgekeurd voor 1 jaar en is al ingegaan;-( Raar gezien mijn rijexamen nog niet = aangevraagt. Dus stel dat ik aug geslaagd ben krijg ik in mei( 9 mnd ipv 12) alweer herkeuring. Geldklopperij toch?

Lampie|29.05.11|22:04

Zoals al wordt vermeld is dit bedoeld voor de consument, niet voor rijscholen. Begrijpelijk, want als rijscholen hun klachten hier mochten deponeren krijgt deze man het heel erg druk denk ik.. Dus wat doen we dan? We laten onze leerlingen reageren. Laat die maar vertellen wat ze van het examen vonden. Daar heeft deze man zijn handen ook al meer dan vol aan. Als elke ontevreden leerling een klacht indient is deze organisatie in 1 klap de grootste van NL.Helaas blijft ook dit weer dromen denk ik.

Kees Timmer|06.06.11|18:53

Door een medische ingreep is mijn linkeronerbeen geamputeerd.Ik heb op 28 april jl. een eigen verklaring en een medische verklaring bij het CBR ingdiend.
Na 7 weken heb ik van het CBR nog geen verklaring van geschikheid ontvangen.
Als het CBR in mijn geval een wachttijd hanteert van 4 maanden is dat wel ridicuul,omdat een medische ingreep nooit 4 maanden van te voren is te voorzien.
CBR maakt geen onderscheid tussen aanvragen van 70 jarigen en personen die fysiek gehandicapt zijn.

bas|13.10.11|19:16

klantvriendelijkheid hebben ze bij het CBR nog nooit van gehoord volgensmij. want wat ik al wel niet allemaal heb meegemaakt in korte tijd.
zou het even uitleggen.

ik ben een jongeman van 19 jaar ben begonnen met men rijlessen vorig jaar. Nou werd al snel duidelijk dat ik het gemiddelde van het aantal lessen ver over zat. 50 lessen gehad op voor een TT. Kom daar op de dinsdag ochtend nou ik rijden met die man.

bas|13.10.11|19:19

vervolg

Ik ben zelf niet zo stuurvast weet ik van mezelf en ik en mijn rijschoolhouder weten daarvan en ik kan er goed mee omgaan zegt de rijschoolhouden. komen weer aan bij het CBR zegt de examinator van ja ik weet niet wat ik moet. Je bent geslaagt maar je moet medische keuring doen. zo gezegt zo gedaan testje in een examinator. nou lag mijn stuurvastheid aan mijn motoriek. nou naar de oogarts in het ziekenhuis. hij keek raar op je hebt ja een bril.

bas|13.10.11|19:25

hij een papier geschreven. dus klaar aangevraagd voor examen en dat aanvragen ging goed. rij naar examenhal wachten wachten. kwam meneer eraan en ging zitten en hij zij van je mag niet afrijden. ik zij ik heb ja eigenverklaring bij me enzovoort dat is tog goed hij aan het bellen enzo nee mocht niet. kreeg een week later papier in de bus

bas|13.10.11|19:26

cbr de examinator van de tt had geconstateerd dat ik een oogafwijking .. fage brief. ik moest maar even weer komen voor een testje nou nog een testje gedaan. na 50 lessen in een schakel komen ze aan kakken ga maar even in een atomaat dan dan nog weer een testje doen dan mag je afrijden. portomenee is leeg en heb nog niks CBR doel is bereikt hoog

[email protected]|04.11.13|12:42

CBR heeft iets nieuws ontdekt !! bij theorie examens categorie AM ( bromfiets ) krijgt men bij negatief resultaat de uitslag gebaseerd op de onderwerpen en niet de vragen. De klant heeft echter RECHT op de uitslag met de verkeerd beantwoorde vragen zoals dit overal gehanteerd word ter nacontrole van Uw eigen fout beantwoorde vragen, deze worden duidelijk niet vermeld. CBR heeft dus duidelijk zwaar iets te verbergen. Zo wil ik ook graag zaken doen en een alleenrecht positie er op nahouden !!

YMA O|28.01.14|12:35

The freedom is only on TV, and the cinema.
It is the law of jungle

YMA O|28.01.14|12:37

Why we are not allowed to study at the universities?
Why we are less than the slaves?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.