taxi, daklicht

Verplichting CCV-examen taxi-ondernemers vervalt

De overheid laat de verplichting voor het CCV-examen ’taxi-ondernemers’ vanaf oktober vervallen. Dat betekent dat er vrijwel zeker geen vraag meer zal zijn naar de opleiding voor de vakbekwaamheid. De verplichte examens voor taxichauffeurs (chauffeursdiploma) blijven wel bestaan. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu desgevraagd.

Vrijwel iedereen kan straks zonder opleiding een taxibedrijf beginnen. Het kabinet vindt dat de eis van vakbekwaamheid voor taxi-ondernemers in de praktijk weinig toegevoegde waarde heeft en teveel administratieve lasten oplevert, licht een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur toe.

Vakbekwaamheid

De gewenste kwaliteit aan de consument wordt vooral geleverd door de taxichauffeur. “Tegen deze achterond is besloten om de eis van vakbekwaamheid voor taxi-ondernemers te laten vervallen door middel van een landelijke vrijstelling van die eis”, zegt de woordvoerster. “We streven ernaar dat per oktober in te laten gaan.”

Een taxiondernemer heeft straks nog steeds een taxivergunning nodig, maar hoeft daarvoor alleen nog een verklaring omtrent gedrag te overleggen. De huidige opleiding, gegeven door opleiders in de rijschoolbranche, en CCV-examen voor het taxi-ondernemersdiploma bij het CBR gaan onder meer over financieel management, bedrijfsmanagement, calculatie en regels mbt het wegvervoer.

Vestigingseisen

Met de maatregel laat het kabinet zien geen voorstander te zijn van vestigingseisen voor startende ondernemers. Zo is bijvoorbeeld ook het middenstandsdiploma al jaren geleden afgeschaft.

Bart Pals

Update: Het ministerie heeft bovenstaande plannen teruggetrokken. Zie: Vakbekwaamheid taxi-ondernemer blijft toch bestaan

Lees ook: Ook vrijstelling CBR-examen Taxichauffeur mogelijk

Auteur: Bart Pals

11 reacties op “Verplichting CCV-examen taxi-ondernemers vervalt”

Johan|10.08.11|11:43

Dan kan dus ook de wrm praktijkbegeleiding worden afgeschaft! Want die heeft ook
weinig “toegevoegde waarde” !!

Richard|11.08.11|11:11

Valt een taxi onder het 6% tarief? Dat worden dan lesauto’s met blauwe kentekens…

Gerard|11.08.11|11:23

@Richard: een taxi valt alleen onder het 6% tarief als hij ingezet wordt voor taxiritten. Bijvoorbeeld voor koeriersdiensten moet hij ook gewoon 19% rekenen.

Ajheer|11.08.11|21:45

Dit wordt grote anarchie bij taxi werld!!!!

Henk|12.08.11|08:41

Zeer opmerkelijk want als dit voor de taxi kan worden afgeschaft kan dus ook de WRM Praktijkbegeleiding worden afgeschaft.
Heeft voor de vakbekwaamheid in rijschoolwereld dan ook weinig toegevoegde waarde. Eerdere oproep tot actie had zoals verwacht geen resultaat ben ik heel erg benieuwd hoe het nu gaat uitpakken.
Ben nog meer benieuwd of dit nu een reden is voor de brancheorganiesaties om per direct een einde te eisen aan de verplichte WRM Praktijkbegeleiding.
In afwachting van uw reactie?

Richard|12.08.11|10:59

@Gerard: toch jammer.

jean|13.08.11|09:48

EINDELIJK!! Kan ondernemer met al 25 jaar bedrijven in binnen+buitenland, personeel, bedr.middelen en gebouwen ZONDER ONDERNEMERSDIPLOMA een TAXIVERGUNNING AANVRAGEN!! Prima dat het chauffeursdiploma blijft bestaan Onverteerbaar is (WAS) het te dwingen tot diploma’s financieel-,bedrijfs,-calculatie,-personeelsmanagement etc. als je al 25 jaar loonbelasting,-omzet,-vennootschaps,-vermogens en inkomstenbelasting betaald. BEDANKT kabinet voor het afschieten van deze PAARSE KROKODIL!!

Kenan Cinibulak|14.08.11|06:43

De overheid heeft een zeer moedige beslissing genomen..

Ajheer|15.08.11|19:52

dat is gewoon dooooooom en brengt heel veel problemen mee!!! het kabinet kan niet nu georganiseerde grote bedrijven controleren. hoe doen ze het dan met die duizenden kleine en eenmans bedrijven.

Floris Van Dinter|13.06.15|19:07

Dat ze het maar afschaffen dat vakbekwaamheids-diploma. Wil al 5 jaar voor mezelf beginnen maar kan dat die diploma niet halen! Terwijl ik wel kan werken en de financiële kant eventueel door een boekhouder zou kunnen doen! Voor een schildersbedrijf timmermans etc kan je wel direct voor jezelf beginnen!!!! Oneerlijk allemaal die rompslomp voor niks!!! schaf die stomme diploma s af!!!!

ik ben ook wel blij dat het woord afgeschaft maar niet op deze manier.
ik zou zeggen laat het bestaan maar in andere opzet, voor bedrijven het gehele diploma en voor zzp een aangepaste parket en het verplichtstellen van het aan sluiten bij een erkende taxi centrale in hun woonplaats dus zzp er moet halen 2 certificaten naar eigen keuze

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verplichting CCV-examen taxi-ondernemers vervalt | RijschoolPro
taxi, daklicht

Verplichting CCV-examen taxi-ondernemers vervalt

De overheid laat de verplichting voor het CCV-examen ’taxi-ondernemers’ vanaf oktober vervallen. Dat betekent dat er vrijwel zeker geen vraag meer zal zijn naar de opleiding voor de vakbekwaamheid. De verplichte examens voor taxichauffeurs (chauffeursdiploma) blijven wel bestaan. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu desgevraagd.

Vrijwel iedereen kan straks zonder opleiding een taxibedrijf beginnen. Het kabinet vindt dat de eis van vakbekwaamheid voor taxi-ondernemers in de praktijk weinig toegevoegde waarde heeft en teveel administratieve lasten oplevert, licht een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur toe.

Vakbekwaamheid

De gewenste kwaliteit aan de consument wordt vooral geleverd door de taxichauffeur. “Tegen deze achterond is besloten om de eis van vakbekwaamheid voor taxi-ondernemers te laten vervallen door middel van een landelijke vrijstelling van die eis”, zegt de woordvoerster. “We streven ernaar dat per oktober in te laten gaan.”

Een taxiondernemer heeft straks nog steeds een taxivergunning nodig, maar hoeft daarvoor alleen nog een verklaring omtrent gedrag te overleggen. De huidige opleiding, gegeven door opleiders in de rijschoolbranche, en CCV-examen voor het taxi-ondernemersdiploma bij het CBR gaan onder meer over financieel management, bedrijfsmanagement, calculatie en regels mbt het wegvervoer.

Vestigingseisen

Met de maatregel laat het kabinet zien geen voorstander te zijn van vestigingseisen voor startende ondernemers. Zo is bijvoorbeeld ook het middenstandsdiploma al jaren geleden afgeschaft.

Bart Pals

Update: Het ministerie heeft bovenstaande plannen teruggetrokken. Zie: Vakbekwaamheid taxi-ondernemer blijft toch bestaan

Lees ook: Ook vrijstelling CBR-examen Taxichauffeur mogelijk

Auteur: Bart Pals

11 reacties op “Verplichting CCV-examen taxi-ondernemers vervalt”

Johan|10.08.11|11:43

Dan kan dus ook de wrm praktijkbegeleiding worden afgeschaft! Want die heeft ook
weinig “toegevoegde waarde” !!

Richard|11.08.11|11:11

Valt een taxi onder het 6% tarief? Dat worden dan lesauto’s met blauwe kentekens…

Gerard|11.08.11|11:23

@Richard: een taxi valt alleen onder het 6% tarief als hij ingezet wordt voor taxiritten. Bijvoorbeeld voor koeriersdiensten moet hij ook gewoon 19% rekenen.

Ajheer|11.08.11|21:45

Dit wordt grote anarchie bij taxi werld!!!!

Henk|12.08.11|08:41

Zeer opmerkelijk want als dit voor de taxi kan worden afgeschaft kan dus ook de WRM Praktijkbegeleiding worden afgeschaft.
Heeft voor de vakbekwaamheid in rijschoolwereld dan ook weinig toegevoegde waarde. Eerdere oproep tot actie had zoals verwacht geen resultaat ben ik heel erg benieuwd hoe het nu gaat uitpakken.
Ben nog meer benieuwd of dit nu een reden is voor de brancheorganiesaties om per direct een einde te eisen aan de verplichte WRM Praktijkbegeleiding.
In afwachting van uw reactie?

Richard|12.08.11|10:59

@Gerard: toch jammer.

jean|13.08.11|09:48

EINDELIJK!! Kan ondernemer met al 25 jaar bedrijven in binnen+buitenland, personeel, bedr.middelen en gebouwen ZONDER ONDERNEMERSDIPLOMA een TAXIVERGUNNING AANVRAGEN!! Prima dat het chauffeursdiploma blijft bestaan Onverteerbaar is (WAS) het te dwingen tot diploma’s financieel-,bedrijfs,-calculatie,-personeelsmanagement etc. als je al 25 jaar loonbelasting,-omzet,-vennootschaps,-vermogens en inkomstenbelasting betaald. BEDANKT kabinet voor het afschieten van deze PAARSE KROKODIL!!

Kenan Cinibulak|14.08.11|06:43

De overheid heeft een zeer moedige beslissing genomen..

Ajheer|15.08.11|19:52

dat is gewoon dooooooom en brengt heel veel problemen mee!!! het kabinet kan niet nu georganiseerde grote bedrijven controleren. hoe doen ze het dan met die duizenden kleine en eenmans bedrijven.

Floris Van Dinter|13.06.15|19:07

Dat ze het maar afschaffen dat vakbekwaamheids-diploma. Wil al 5 jaar voor mezelf beginnen maar kan dat die diploma niet halen! Terwijl ik wel kan werken en de financiële kant eventueel door een boekhouder zou kunnen doen! Voor een schildersbedrijf timmermans etc kan je wel direct voor jezelf beginnen!!!! Oneerlijk allemaal die rompslomp voor niks!!! schaf die stomme diploma s af!!!!

ik ben ook wel blij dat het woord afgeschaft maar niet op deze manier.
ik zou zeggen laat het bestaan maar in andere opzet, voor bedrijven het gehele diploma en voor zzp een aangepaste parket en het verplichtstellen van het aan sluiten bij een erkende taxi centrale in hun woonplaats dus zzp er moet halen 2 certificaten naar eigen keuze

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.