tractor

‘Invoering Nederlands tractorrijbewijs in 2014’

tractor

Het tractorrijbewijs wordt naar verwachting begin 2014 ingevoerd in Nederland. We zijn hiermee het laatste land binnen de Europese Unie dat een dergelijk rijbewijs verplicht stelt. Een voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wordt vrijwel zeker nog dit najaar door de Tweede Kamer behandeld.

De invoering is overigens een jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was, zo meldt de Bovagkrant.

Tractorcertificaat

In ons omringende landen is het tractorrijbewijs al tientallen jaren verplicht voor jonge tractorbestuurders die nog niet over een rijbewijs B beschikken. In ons land volstaat tot dusver het tractorcertificaat, dat wordt afgegeven op landbouwscholen.

Bovag Rijscholen is verheugd op de naderende introductie van het tractorrijbewijs. “Alom leeft het besef dat het in feite onverantwoord is dat jongens van 16 met een tractor, waar soms wel veertig tot zestig ton achter hangt, door kleine dorpskernen denderen”, zegt manager Frans Bastiaansen in de Bovagkrant.

Kentekenplicht

De minister wilde aanvankelijk het plan gelijktijdig indienen met een kentekenplicht voor tractoren, maar een kentekenplicht heeft politiek nogal wat voeten in de aarde. Dat wetsvoorstel volgt vermoedelijk pas in 2012.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “‘Invoering Nederlands tractorrijbewijs in 2014’”

R. Weber|16.09.11|00:42

Wanneer komt dit verplichte rijbewijs voor Terminaltrackers.
Hetzelfde gewicht en is gelijk aan een vrachtwagen maar met een maximum snelheid van 25 km/uur.

Hennie Boumans|08.08.13|09:14

Laat ze dan ook meteen het rijbewijs T.E afgeven,of moet daar later ook weer een hoop geld aan worden uitgegeven?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.