lesauto, Nissan Leaf, elektrisch, rijschool, Wienholts

Wienholts koopt elektrische lesauto voor automaat-rijles

Rijschool Wienholts uit Wehl heeft een elektrische Nissan Leaf aangeschaft voor de B-automaat rijlessen. “We hebben uitgerekend dat door alle fiscale voordelen en lage brandstofprijs deze auto na 3 tot 4 jaar goedkoper is dan een traditionele automaat-lesauto”, vertelt rijschoolhouder Sjoerd Peters. Hij heeft vrijdag de sleutels in ontvangst genomen.

Peters wilde eigenlijk eerst voor een Nissan Micra gaan. Maar de Nissan-dealer adviseerde hem ook eens te kijken naar het gebruik van een elektrische Leaf.

Bijtelling

“We gaan de auto ook privé gebruiken. We hebben nu 0% bijtelling”, vertelt Peters. “Als we uitgaan van 20.000 kilometer per jaar en hem in 5 jaar afschrijven tot 0 euro, dan is hij na 3 tot 4 jaar goedkoper dan een Micra.”

Naast andere fiscale voordelen, zoals milieu investeringsaftrek, is ook het verschil in brandstofkosten aanzienlijk, zegt Peters. “We zijn nu 5 euro aan stroom kwijt om 170 kilometer te kunnen rijden. Bij de berekening zijn we uitgegaan van een benzineprijs van 1,80 euro. Tel uit je winst. Ook betalen we na 2014 nog steeds geen wegenbelasting.”

Rijles

Rijschool Wienholts heeft op dit moment 7 automaatleerlingen, die verspreid over de week rijles volgen. Daardoor kan Peters de actieradius goed inplannen. In geval van nood is er een snellaadpunt, zo’n 7 kilometer verder. Hierbij wordt de accu in 20 minuten voor 80% opgeladen.

“Ik denk dat ik maximaal 4 lessen achter elkaar kan doen. Maar dan wel in de bebouwde kom. Op de snelweg gaat de actieradius  harder omlaag, daar moeten we dus rekening mee houden”, weet Peters.

Autisme

Zijn vriendin studeert deze zomer af voor HBO Pedagogiek en is klaar met de rijinstreurs-opleiding. “Met haar achtergrond kan zij uitstekend leerlingen met bijvoorbeeld autisme of PDD-NOS lesgeven in de automaat. Dat is een mooie combi”, aldus Peters.

Bart Pals

Lees ook: Rijles in een elektrische lesauto bij rijschool EigenWegWijs

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.