rijles, rijexamen, rijinstructeur, examinator

Gematigde looneis in principe-akoord cao CBR in ruil voor tijd

De vakbonden en CBR hebben een principe-akkoord bereikt over een nieuwe cao. Het gaat om een cao met een beperkte looptijd van zeven maanden en een structurele loonsverhoging van 1 procent per 1 oktober 2012.

De huidige cao loopt per 31 mei 2012 af. Tot voor kort liepen de onderhandelingen nog moeizaam. Er gaapte een groot gat tussen vraag en aanbod. Vakbond De Unie eiste een loonsverhoging van 2,8 procent, die volgens de bond minimaal nodig was om de koopkracht te houden, CBR bood 1 procent.

Duidelijkheid over Lenteakkoord

Bonden en CBR geven aan dat ze vanwege de onzekerheid over de maatregelen die de overheid heeft aangekondigd toch tot een snelle afspraak wilde komen. Door te kiezen voor een cao met een beperkte looptijd – van 1 juni 2012 tot 1 januari 2013 – willen bonden en CBR tijd creëren om uitgebreid te kunnen overleggen over een cao voor na die periode. CBR wil een moderne cao met meer flexibiliteit.

In die periode verwachten ze bovendien meer duidelijkheid over de uitwerking van de maatregelen uit het Lenteakkoord, waarin VVD, D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie een bezuinigingsplan hebben uitgewerkt.

Ommezwaai

“Het is niet van harte”, erkent Peter van der Wiel, bestuurder van het Gilde, de belangenvereniging van examinatoren van het CBR, over de ommezwaai die de bonden hebben gemaakt. “Maar we slaagden er niet in om voor 1 juni een akkoord te bereiken.”

Doorgaan zonder cao en ondertussen dooronderhandelen was ook een optie geweest, maar dat geeft volgens Van der Wiel veel onrust. Als er nieuwe, kortlopende cao is gesloten, geeft dat de bonden de kans om rustig te overleggen over alle problemen die nog opgelost moeten worden. Als voorbeeld noemt Van der Wiel het belasten van het woon-werkverkeer en de werkkostenregeling. “Daar gaan we komende maanden aan werken en het betekent dat de looneis wat gematigder kan zijn. Maar onze eisen zijn niet van tafel.”

Positief voorleggen

De leden van de vakbonden moeten zich nog uitspreken over het bereikte principe-akkoord. De bonden gaan het positief voorleggen. Het Gilde houdt woensdagavond een ledenraadpleging.

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Gematigde looneis in principe-akoord cao CBR in ruil voor tijd”

Fred|03.06.12|19:20

Misschien, wat zeg ik is het noodzakelijk om voor de rijschoolwereld verstandig om een CAO en een vaste lesprijs te maken gezien de koopkracht, rijscholen concureren elkaar kapot om maar een leerling binnen te krijgen! Beunhazen die voor 20 lessen en een examen voor € 600,00 aanbieden en ook klanten krijgen en vervolgens teleurgestelde leerlingen vertellen dat het aan hun ligt! Deze leerlingen gaan op zoek naar een GOEDE rijschool om daar weer op O te beginnen en zeer onzeker zijn geworden!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.