Federdrive, België, brancheorganisatie, Jeroen Smeesters

Brancheorganisatie meldt tekort aan rijinstructeurs in België

VIDEO – Er dreigt een tekort aan rijinstructeurs in België. Dat blijkt uit een rondvraag van de Belgische brancheorganisatie Federdrive, aangesloten bij Unizo. De sector is momenteel op zoek naar 649 rijinstructeurs. Op middellange termijn komen daar nog eens 928 instructeurs bij om de groei van de rijscholen het hoofd te kunnen bieden of om pensioneringen op te vangen.

Al in 2009 kondigde Federdrive aan dat de sector naar extra rijinstructeurs op zoek was. Deze tendens zet zich voort. Meer nog, ze versterkt zelfs, van 750 naar 1.600 nieuwe lesgevers, stelt Unizo.

Rijinstructeurs

Vlaanderen is op korte termijn op zoek naar 400 nieuwe rijinstructeurs. Dat worden er straks 1.000, zo verwacht Federdrive. In Wallonië is de vraag gematigder met 276 op korte en 324 op langere termijn. Naast de toename in pensioneringen stijgt ook de vraag naar de rijlessen.

“De talrijke verkeersveiligheidsprojecten zijn een medium om steeds meer mensen met de erkende rijscholen te laten kennismaken. In deze crisistijden richten meer ouders zich bovendien op de erkende rijschool om hun kinderen een goede basisopleiding te laten volgen. Het risico om hun voertuig te beschadigen tijdens de opleiding van zoon- of dochter is hier niet vreemd aan. Daarnaast maakt de evolutie in de rijexamens een professionele opleiding noodzakelijk”, aldus Unizo. En het gevolg is meer werkgelegenheid.

Vrachtauto

“Wat het meest opvalt in de enquête is de explosieve vraag naar lesgevers voor vrachtauto en bus. Liefst één derde van de vraag naar nieuw personeel bestaat uit deze opleiders. Driehonderd vrachtautorijinstructeurs kunnen aan de slag, van wie liefst de helft onmiddellijk”, meldt Unizo.

VRT, journaal, uitzending, tekort rijinstructeurs

Bekijk hier de uitzending van het Belgische journaal over dit onderwerp.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Brancheorganisatie meldt tekort aan rijinstructeurs in België”

Hans Friederich|06.09.12|11:01

Dan kunnen ze alle instructeurs die hier in Nederland thuis zitten heen sturen !
als het goed verdiend ga ik naar Belgie , hier heb je geen kans !

Roger Wit De|07.09.12|12:02

Als het goed verdient, ikke ook.
Ik had eerder moeten beseffen dat het in ons land slechts een bijverdienste is….vaak.
Wat verdient men in ons land nu werkelijk?
Stel dat je 36 uur overdag zou werken en niet op zaterdag en zondag?
1400 1800? Netto?
Moeten alle salarissen in ons land immer geheim blijven? Tot je er zelf in zit?

John Willemsen|08.09.12|13:58

Ik ben een Nederlandse rij instructeur met een eigen rijschool (in oprichting) in Belgie (Brussel) en ik ben nu al op zoek naar instructeurs die les kunnen geven in Nederlands + Engels/Frans/Spaans/Turks/Marokkaans/Albanees/Pools. Als iemand èèn van die talen spreekt naast het Nederlands, heb ik een job voor je! €2100-2500 bruto/maand @36 u/w, auto v/d zaak, maaltijdcheques, 13e maand. Aanvullende certificering (A,C,D, faalangst) zeer welkom! [email protected].

Ali Demirci|17.01.14|14:18

Beste john willemsen,

Ik ben A/B rijinstructeur in Den Haag, beheerst goed Nederlands en Turkse taal. 18 jaar werk ervaring. wil gerag in België erken en wonen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.