Minister Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu

Minister: wachttijden CBR in orde, geen reden tot ingrijpen

Het CBR heeft voldoende capaciteit om lange wachttijden te voorkomen. Minister Schultz van Haegen ziet dan ook geen reden om in te grijpen. Wel constateert ze dat het CBR met name aan het eind van 2012 de reserveringstermijnen niet binnen de norm heeft kunnen houden. Dat kwam vooral vanwege de grote vraag naar AVB en AVD-examens voor de invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn op 19 januari 2013. Dat antwoordt de minister aan SP-Kamerlid Farshad Bashir.

Qua planning was het CBR voldoende voorbereid op degrote vraag naar motorexamens. “Maar rond week 48 werd het CBR geconfronteerd met vroege sneeuwval, waardoor het te maken kreeg met uitstelexamens. Dit heeft een aantal dagen tot een capaciteitstekort geleid”, schrijft de minister. “Er is daarop extra capaciteit bijgeplaatst. De sneeuw in combinatie met de 3e Richtlijn heeft op een aantal plaatsen tot knelpunten geleid”, geeft Schultz van Haegen toe.

Reserveringstermijn

Op het moment dat Bashir de minister ter verantwoording riep over de reserveringstermijnen bij het CBR had het CBR op 2 van de 55 locaties de norm van 5 weken overschreden voor B-herexamens. Voor reguliere B-praktijkexamens bestond in week 50 van 2012 geen overschrijding van de norm van 7 weken, meldt de minister. De gemiddelde wachttijd voor de AVD bedroeg op dat moment 3,2 weken en AVB 1,6 week.

“Deze termijnen zijn afgesproken met de rijschoolbranche en met mij. Ze sluiten goed aan bij de duur van de benodigde opleidingen”, zegt de minister. Volgens haar bestaat er geen verband tussen de vastgelopen cao-onderhandelingen en de opgelopen wachttijd voor rijexamens.

Cao-onderhandelingen

“De wachttijden liepen met name in november op. Media december dreigden de cao-onderhandelingen vast te lopen, maar op dat moment waren de wachttijden alweer gedaald”, weet de minister. Overigens is er inmiddels een akkoord bereikt met een eenmalige verhoging van 2 x 1 procent. Overigens staat de minister achter de ‘stugge’ houding van het CBR om geen structurele loonsverhoging af te spreken in een nieuwe cao.

“Ik heb alle zbo’s waarvoor ik een verantwoordelijkheid draag gevraagd om rekening te houden met de loonontwikkeling van het Rijk. Aangezien voor Rijksambtenaren een nullijn wordt aangehouden, is het naar mijn mening dan ook ongepast voor het CBR een structurele loonsverhoging te overwegen”, aldus de minister.

Bart Pals

Lees ook: Cao-akkoord CBR en vakbonden: eenmalige uitkering van 2%

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Minister: wachttijden CBR in orde, geen reden tot ingrijpen”

Dorothy Bakker|24.01.13|23:25

In Amsterdam is de wachttijd voor een examen nu 7 weken. Een herexamen zo’n zes weken. Ging vandaag voor twee van mijn leerlingen een TTT boeken. Ik kon pas v.a. half maar terecht. Hoorde vandaag van een vriendin van mijn wiens zoon in Huizen rijdt. Dat hij pas in april een TTT kon doen. Kan mevrouw Schultz dat eens uitleggen. En als er dan te pas en te onpas ook nog eens examens uitgesteld worden dan wordt het alleen maar erger. Moesten wij niet met z’n allen met winterbanden rijden?

Autorijschool Altena|04.02.13|17:30

Wordt het niet eens tijd dat mevrouw Schultz van Haegen zelf haar rijbewijs gaat halen? Wie gaat de uitdaging aan?
Maar zonder gekheid, een soort ‘undercover boss’ operatie zou wel eens goed zijn. Of een Mystery Guest oid. Werkt mijns inziens beter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Minister: wachttijden CBR in orde, geen reden tot ingrijpen | RijschoolPro
Minister Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu

Minister: wachttijden CBR in orde, geen reden tot ingrijpen

Het CBR heeft voldoende capaciteit om lange wachttijden te voorkomen. Minister Schultz van Haegen ziet dan ook geen reden om in te grijpen. Wel constateert ze dat het CBR met name aan het eind van 2012 de reserveringstermijnen niet binnen de norm heeft kunnen houden. Dat kwam vooral vanwege de grote vraag naar AVB en AVD-examens voor de invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn op 19 januari 2013. Dat antwoordt de minister aan SP-Kamerlid Farshad Bashir.

Qua planning was het CBR voldoende voorbereid op degrote vraag naar motorexamens. “Maar rond week 48 werd het CBR geconfronteerd met vroege sneeuwval, waardoor het te maken kreeg met uitstelexamens. Dit heeft een aantal dagen tot een capaciteitstekort geleid”, schrijft de minister. “Er is daarop extra capaciteit bijgeplaatst. De sneeuw in combinatie met de 3e Richtlijn heeft op een aantal plaatsen tot knelpunten geleid”, geeft Schultz van Haegen toe.

Reserveringstermijn

Op het moment dat Bashir de minister ter verantwoording riep over de reserveringstermijnen bij het CBR had het CBR op 2 van de 55 locaties de norm van 5 weken overschreden voor B-herexamens. Voor reguliere B-praktijkexamens bestond in week 50 van 2012 geen overschrijding van de norm van 7 weken, meldt de minister. De gemiddelde wachttijd voor de AVD bedroeg op dat moment 3,2 weken en AVB 1,6 week.

“Deze termijnen zijn afgesproken met de rijschoolbranche en met mij. Ze sluiten goed aan bij de duur van de benodigde opleidingen”, zegt de minister. Volgens haar bestaat er geen verband tussen de vastgelopen cao-onderhandelingen en de opgelopen wachttijd voor rijexamens.

Cao-onderhandelingen

“De wachttijden liepen met name in november op. Media december dreigden de cao-onderhandelingen vast te lopen, maar op dat moment waren de wachttijden alweer gedaald”, weet de minister. Overigens is er inmiddels een akkoord bereikt met een eenmalige verhoging van 2 x 1 procent. Overigens staat de minister achter de ‘stugge’ houding van het CBR om geen structurele loonsverhoging af te spreken in een nieuwe cao.

“Ik heb alle zbo’s waarvoor ik een verantwoordelijkheid draag gevraagd om rekening te houden met de loonontwikkeling van het Rijk. Aangezien voor Rijksambtenaren een nullijn wordt aangehouden, is het naar mijn mening dan ook ongepast voor het CBR een structurele loonsverhoging te overwegen”, aldus de minister.

Bart Pals

Lees ook: Cao-akkoord CBR en vakbonden: eenmalige uitkering van 2%

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Minister: wachttijden CBR in orde, geen reden tot ingrijpen”

Dorothy Bakker|24.01.13|23:25

In Amsterdam is de wachttijd voor een examen nu 7 weken. Een herexamen zo’n zes weken. Ging vandaag voor twee van mijn leerlingen een TTT boeken. Ik kon pas v.a. half maar terecht. Hoorde vandaag van een vriendin van mijn wiens zoon in Huizen rijdt. Dat hij pas in april een TTT kon doen. Kan mevrouw Schultz dat eens uitleggen. En als er dan te pas en te onpas ook nog eens examens uitgesteld worden dan wordt het alleen maar erger. Moesten wij niet met z’n allen met winterbanden rijden?

Autorijschool Altena|04.02.13|17:30

Wordt het niet eens tijd dat mevrouw Schultz van Haegen zelf haar rijbewijs gaat halen? Wie gaat de uitdaging aan?
Maar zonder gekheid, een soort ‘undercover boss’ operatie zou wel eens goed zijn. Of een Mystery Guest oid. Werkt mijns inziens beter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.