rijexamen, Engeland, rijbewijs

Engeland schaft theorie-examen met tolk volledig af

Het Engelse CBR gaat volledig stoppen met het gebruik van tolken bij theorie-examens. Daartoe heeft de minister Verkeersveiligheid een wetsvoorstel opgesteld. Hiermee moet fraude van anderstaligen voorkomen worden. De regering wil ook vooraf opgenomen voice-overs schrappen. Die zijn momenteel beschikbaar in 19 verschillende talen.

“Er is bovendien een verkeersveiligheids-risico van de bestuurders door het niet begrijpen van belangrijke verkeersinformatie-updates of over noodsituaties,” aldus de Britse minister Hammond in de Telegraph. “Het toestaan van tolken op tests geeft ook een risico op fraude, bijvoorbeeld door het vermelden van de juiste antwoorden bij het vertalen van de theorie-vragen.”

Fraude

Volgens de Driving Standards Agency (DSA, het Britse CBR) zijn er negen officiële tolken uitgebannen sinds 2009 en zijn er 861 succesvolle tests ingetrokken nadat bewijs van bedrog werd gevonden.

Ook in Nederland werd voorheen regelmatig fraude geconstateerd met het gebruik van tolken. Daarom mogen tegenwoordig alleen nog maar gecertificeerde tolken gebruikt worden. Sindsdien is het aantal theorie-examens waarbij een tolk wordt gebruikt drastisch gedaald.

Veder is het klassikaal CBR theorie-examen in de Turkse taal afgeschaft per 1 januari 2013. Het klassikale Engelse examen blijft wel bestaan in Nederland.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.