CBR Gebouw

CBR bekijkt strengere regels voor rijschool administratie kantoren

Het CBR maakt op dit moment een inventarisatie of aanscherping van de regels voor zogeheten rijschool administratie kantoren noodzakelijk is. Dergelijke bureaus kopen praktijkexamens in bij het CBR voor rijscholen. In de praktijk blijkt echter dat deze rijscholen soms niet bij het CBR zijn geregistreerd of willen sjoemelen met hun slagingspercentages.

“Omdat deze discussie op dit moment zeer actueel is, mede door het onderzoek van de belastingdienst, maken wij op dit moment een inventarisatie of deze situaties nu vaak of relatief weinig voorkomen”, zegt CBR-woordvoerder Coen Sleddering.

Aanscherping regels

“En op basis daarvan zullen wij beoordelen of aanscherping van regels cq controle noodzakelijk is. Als dat nodig blijkt te zijn, zullen wij dat in goed overleg met de brancheorganisaties doen.”

De regels in de overeenkomst met het CBR zijn helder: de naam van de rijschool op de oproepkaart moet gelijk zijn aan de naam op lesauto. De examinator moet dat controleren en als het niet klopt gaat het examen niet door.

Examen afnemen

Sleddering: “De praktijk is dat wij vanuit het oogpunt van klantgerichtheid naar de kandidaten toch het examen afnemen. De vaak toch al nerveuze kandidaat moet niet de dupe worden.” Ook gebeurt het dat rijscholen met verschillende daknaamborden werken.

Een rijschool administratie kantoor (ook wel RAK genoemd) heeft een eigen CBR-nummer. ZZP-rijinstructeurs of andere rijschoolhouders kopen via hen CBR-praktijkexamens in. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de belasting ontduiken, omdat de omzetten overeenkomen met het aantal examens op hun eigen naam. De examens van leerlingen aan wie ‘zwart’ rijles wordt gegeven, worden vervolgens via een RAK, en onder het CBR-nummer van de RAK, ingekocht.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “CBR bekijkt strengere regels voor rijschool administratie kantoren”

Edgar Smit|20.03.13|12:49

Dus feitelijk leeft het CBR haar eigen regels niet na uit klantoogpunt. Nu zou ik kunnen zeggen dat dat iets nieuws is maar dat zou flauw zijn. Het CBR zou, ondanks dat het het examen wel afneemt, wel heel eenvoudig een controlemechaniek kunnen zijn voor de belastingdienst, de regels zijn immers duidelijk. Eigenlijk kun je zelfs stellen dat het CBR door de examens toch af te nemen fraude in de hand werkt en de verzieking van de rijschoolbranche ondersteund.

Youran van Ark|22.03.13|10:38

“De regels in de overeenkomst met het CBR zijn helder: de naam van de rijschool op de oproepkaart moet gelijk zijn aan de naam op lesauto. De examinator moet dat controleren en als het niet klopt gaat het examen niet door.”

Wanneer gaan ze dit daadwerkelijk doen dan?

Marvin Hoenselaar|29.04.13|17:26

Wat is het nut van dit soort RAK’s? Elke legitieme rijschool kan examens inkopen. Het enige dat deze RAK’s bieden is een dekmantel voor belastingontduiking of het niet officiëel runnen van een rijschool. Als je het mij vraagt mogen deze RAK’s opgedoekt worden. Geef de rijschoolbranche nou eens een goed en betrouwbaar gezicht.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR bekijkt strengere regels voor rijschool administratie kantoren | RijschoolPro
CBR Gebouw

CBR bekijkt strengere regels voor rijschool administratie kantoren

Het CBR maakt op dit moment een inventarisatie of aanscherping van de regels voor zogeheten rijschool administratie kantoren noodzakelijk is. Dergelijke bureaus kopen praktijkexamens in bij het CBR voor rijscholen. In de praktijk blijkt echter dat deze rijscholen soms niet bij het CBR zijn geregistreerd of willen sjoemelen met hun slagingspercentages.

“Omdat deze discussie op dit moment zeer actueel is, mede door het onderzoek van de belastingdienst, maken wij op dit moment een inventarisatie of deze situaties nu vaak of relatief weinig voorkomen”, zegt CBR-woordvoerder Coen Sleddering.

Aanscherping regels

“En op basis daarvan zullen wij beoordelen of aanscherping van regels cq controle noodzakelijk is. Als dat nodig blijkt te zijn, zullen wij dat in goed overleg met de brancheorganisaties doen.”

De regels in de overeenkomst met het CBR zijn helder: de naam van de rijschool op de oproepkaart moet gelijk zijn aan de naam op lesauto. De examinator moet dat controleren en als het niet klopt gaat het examen niet door.

Examen afnemen

Sleddering: “De praktijk is dat wij vanuit het oogpunt van klantgerichtheid naar de kandidaten toch het examen afnemen. De vaak toch al nerveuze kandidaat moet niet de dupe worden.” Ook gebeurt het dat rijscholen met verschillende daknaamborden werken.

Een rijschool administratie kantoor (ook wel RAK genoemd) heeft een eigen CBR-nummer. ZZP-rijinstructeurs of andere rijschoolhouders kopen via hen CBR-praktijkexamens in. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de belasting ontduiken, omdat de omzetten overeenkomen met het aantal examens op hun eigen naam. De examens van leerlingen aan wie ‘zwart’ rijles wordt gegeven, worden vervolgens via een RAK, en onder het CBR-nummer van de RAK, ingekocht.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “CBR bekijkt strengere regels voor rijschool administratie kantoren”

Edgar Smit|20.03.13|12:49

Dus feitelijk leeft het CBR haar eigen regels niet na uit klantoogpunt. Nu zou ik kunnen zeggen dat dat iets nieuws is maar dat zou flauw zijn. Het CBR zou, ondanks dat het het examen wel afneemt, wel heel eenvoudig een controlemechaniek kunnen zijn voor de belastingdienst, de regels zijn immers duidelijk. Eigenlijk kun je zelfs stellen dat het CBR door de examens toch af te nemen fraude in de hand werkt en de verzieking van de rijschoolbranche ondersteund.

Youran van Ark|22.03.13|10:38

“De regels in de overeenkomst met het CBR zijn helder: de naam van de rijschool op de oproepkaart moet gelijk zijn aan de naam op lesauto. De examinator moet dat controleren en als het niet klopt gaat het examen niet door.”

Wanneer gaan ze dit daadwerkelijk doen dan?

Marvin Hoenselaar|29.04.13|17:26

Wat is het nut van dit soort RAK’s? Elke legitieme rijschool kan examens inkopen. Het enige dat deze RAK’s bieden is een dekmantel voor belastingontduiking of het niet officiëel runnen van een rijschool. Als je het mij vraagt mogen deze RAK’s opgedoekt worden. Geef de rijschoolbranche nou eens een goed en betrouwbaar gezicht.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.