CBR, theorie-examen, Den Bosch, examenzaal

CBR onderzoekt nieuwe opzet van theorie-examen

Het Cito onderzoekt voor het CBR of de theorie-examens voor het rijbewijs ook zonder geluid afgenomen kunnen worden. De resultaten van dat onderzoek worden binnen een paar weken verwacht. Om te kunnen bepalen wat het effect is, heeft het Cito onlangs bij een groep van 750 kandidaten een examen afgenomen.

De helft deed dat op de traditionele manier en kreeg de vragen niet alleen op een van de beeldschermen te zien, maar ook met geluid. De andere groep kreeg de vragen alleen via het beeldscherm. De onderzoeksresultaten moeten uitwijzen of de de manier van toetsen verschil maakt in het slagingspercentage van de twee groepen.

Minder fraudegevoelig

Als blijkt dat de examens ook begrijpelijk genoeg zijn zonder geluid zou dat het CBR goed uitkomen volgens een woordvoerder. Examens zonder geluid zijn minder fraudegevoelig. CBR zet hard in om fraude te voorkomen en maakt sinds dit jaar actief melding van fraudegevallen tijdens examens.

Met de nieuwe apparatuur die het CBR volgend jaar gaat gebruiken bij de theorie-examens zal het in ieder geval mogelijk zijn om examens af te nemen zonder geluid.

Eigen beeldscherm

Nieuw is dat kandidaten ieder een eigen beeldscherm krijgen waarop de vragen te zien zijn. Individuele beeldschermen bieden nog meer mogelijkheden. Zo denkt het CBR erover om ook te variëren in vragen, zodat niet elke kandidaat op hetzelfde moment dezelfde vragen krijgt. Ook die opzet kan helpen bij het tegengaan van fraude.

Het CBR heeft eind vorig jaar een Europese aanbestedingsprocedure gestart voor de aanschaf van nieuwe afname-apparatuur. Aan het einde van het jaar moet duidelijk worden welk bedrijf de apparatuur mag leveren.

Yvonne Ton

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

4 reacties op “CBR onderzoekt nieuwe opzet van theorie-examen”

Victor van Beekum|11.04.13|11:19

Goede aktie, voor de aparte beeldschermen!

Janet Sikkens|11.04.13|14:52

Op zich wel een goed idee, maar dan met koptelefoon, dus met geluid, voor onze kandidaten met dyslexie. Zonder geluid zullen deze kandidaten dus zeker stranden op het theorie examen en dat zou jammer zijn…..

RijschooL Rico|11.04.13|21:24

Dat was ook het eerste wat er door mijn hoofd ging. Welke oplossing gaan ze dan bieden voor leerlingen met dyslexie. Anders zitten deze bij voorbaat vast aan een individueel examen.

Achy Wolf|13.04.13|01:20

welke oplossing gaan ze bieden aan de mensen die de nederlandse taal maar net begrijpen. Laat staan lezen…

Vaak zijn de vragen zo complex , dat een tolk ze vaak moeilijk kan vertalen.
Er zijn mensen die 2 keer de nederlandse theorie niet gehaald hebben , en nadat ze een poging in het Engels heben geprobeerd geslaagd zijn.
De vragen waren minder complex en to the point…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.