iPad, films, lesauto

‘Films Lens Media illegaal verkocht op instructeursopleiding’

iPad, films, lesauto

Een docent van de Rijbewijs Concurrent Academy films heeft illegaal films die onder auteursrecht van Lens Media vallen verkocht. Dat beweert directeur Peter Somers van Lens Media. De video’s werden volgens hem tijdens de opleiding op de Rijbewijs Concurrent Academy aan iedere aanstaande rijinstructeur aangeboden door een docent. Vervolgens zouden de films tegen betaling op een door de cursisten meegebrachte usb-stick zijn gezet.

Lens Media Verkeersleermiddelen ontwikkelt lesmateriaal voor rijscholen, zoals theorieboeken en theorie-examenvragen. Maar ook animatiefilms waarin aanstaande bestuurders wordt uitgelegd wat van hen wordt verwacht op het praktijkexamen, de zogenaamde rijprocedure.

Rijprocedure

De complete rijprocedure voor het autorijbewijs bestaat uit meer dan zestig instructiefilms. Deze films beginnen met uitleg over het instappen, het afstellen van gordels, stoel en hoofsteunen en eindigen met de bijzondere verrichtingen zoals fileparkeren of de hellingproef.

“Lens Media kwam enige tijd geleden illegale kopieën van deze 60 films tegen op de website van een pas gestarte rijschoolhouder uit Friesland en op diens YouTube kanaal. Deze films zijn inmiddels verwijderd. De rijschoolhouder verklaarde de films tijdens zijn opleiding tot rijinstructeur te hebben gekocht van een docent die werkzaam is bij de Rijbewijs Concurrent Academy”, vertelt Somers.

Instructeursopleidingen

“Met bijna alle instructeursopleidingen in Nederland zijn goede afspraken gemaakt met betrekking tot het gebruik van lesmateriaal. Lens Media wil graag professionele instructeursopleidingen ten dienste zijn, dat is ook in ons eigen belang. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat ons lesmateriaal illegaal wordt verhandeld tijdens de opleiding tot rijinstructeur.”

Henk Bakker, directeur van de Rijbewijs Concurrent, zegt overigens van niets te weten. “Ik ben niet bekend met dergelijke praktijken. En als daarvan al sprake zou zijn dan is dat buiten mij omgegaan en op persoonlijke titel van de eventuele overtreder”, vertelt Bakker.

Rijschoolhouder

Tegen de desbetreffende rijschoolhouder zijn reeds juridische stappen ondernomen, meldt Somers. “Lens Media is zich op dit moment aan het beraden of het ook stappen tegen de Rijbewijs Concurrent Academy en diens docent zal ondernemen.”

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “‘Films Lens Media illegaal verkocht op instructeursopleiding’”

Marcel Kerkman|06.06.13|11:47

Ach gut…. arme Lens Media.. hadden ze even niet aan een simpele kopieerbeveiliging gedacht… Waar een groot bedrijf klein in kan zijn…

Jan Hamelink|06.06.13|19:52

De Rijberwijs Concurrent voor de zoveelste keer negatief in het (landelijke)nieuws. De heer Henk Bakker ken ik op persoonlijke basis. Hij wilde mij indertijd inlijven in zijn startende landelijke rijschool. Koeien met gouden hoorns beloofde hij. Ben ik blij dat ik niet met hem in zee ben gegaan. Ook deze keer wast hij zijn handen in onschuld! “Ik ben niet bekend met dergelijke praktijken. En als daarvan al sprake zou zijn dan is dat buiten mij omgegaan en op persoonlijke titel van de overtreder”

Youran van Ark|13.06.13|15:21

Waarom verbaast mij dit helemaal niets?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.