belastingdienst, brieven

Belastingdienst legt bij 69 rijscholen beslag op examenrekening CBR

De Belastingdienst heeft vorige week bij 69 rijscholen in de regio Rijnmond beslag gelegd op hun rekening-courant bij het CBR.  De rijscholen hadden een betalingsachterstand of belastingschuld. Hierdoor kunnen ze geen examens meer reserveren of afnemen. Inmiddels is het beslag bij 27 rijscholen weer opgeheven, omdat ze een overeenstemming hebben bereikt met de Belastingdienst. Het is de eeste keer dat de Belastingdienst een dergelijke actie uitvoert. Het CBR was dan ook zeer verrast door de actie.

“Het gaat om 69 rijscholen die een omzet/loon/inkomsten belastingschuld hadden. Intussen hebben 27 autorijscholen de belastingschuld voldaan”, vertelt Paula Keun, woordvoerster Belastingdienst.

Schuld

De 69 rijscholen waar het om gaat, hadden een schuld bij de Belastingdienst, in totaal van 268.000 euro. Per rijschool varieert het van enkele honderden tot tienduizenden euro’s. Keun: “Er is ongeveer 108.000 euro binnen. Het is nog niet bekend of deze actie ook in andere regio’s gevolgd gaat worden. Het is geen onderdeel van de landelijke actie.”

Om de kandidaten niet teveel de dupe te laten worden, heeft het CBR de rijscholen 72 uur de tijd gegeven om de problemen op te lossen. “Bij deze kandidaten lieten we het examen gewoon doorgaan, ondanks dat het niet mogelijk was het geld op de rekening-courant af te boeken”, vertelt CBR-woordvoerder Coen Sleddering. In totaal ging het om 270 reeds gereserveerde examens.

Rijschool

Of de actie van Belastingdienst Rijnmond navolging gaat vinden bij andere regio’s is nog niet bekend. Maar die kans is zeker aanwezig. “Mocht dat gebeuren, dan zullen wij ons beraden of wij de procedure anders moeten inrichten. Want wij willen niet bij dit soort financiële zaken betrokken worden. Het gaat hier om een rekening tussen de rijschool en de Belastingdienst”, zegt Sleddering.

Het CBR was in dit geval een hoop tijd kwijt om alle examenkandidaten op de hoogte te stellen dat hun examen niet door kon gaan wegens het beslag van de Belastingdienst bij de betreffende rijschool. Onlangs kwam ter sprake of wellicht in de toekomst de leerling zelf het examen betaalt aan het CBR. “Daar zou je dan aan kunnen denken”, bevestigt Sleddering.

Eigenaar examen

VRB-voorzitter Peter van Neck, wiens rijschool ook in deze regio actief is, juicht de actie van de Belastingdienst van harte toe. “Ik vind het een terechte actie. We moeten allemaal belasting betalen. Overigens roept dit weer de vraag op: ‘Van wie is het gereserveerde examen?’. Is dat van de rijschool of van de leerling? Want in principe treden wij alleen als tussenpersoon op.”

Ook Van Neck kan zich voorstellen dat de leerling rechtstreeks het CBR betaalt voor zijn eigen examen. “Dat zou bijvoorbeeld meteen via iDeal kunnen als de leerling zijn rijschool machtigt”, zegt Van Neck. De rijschool kan dan zelf de leerling factureren voor de diensten rondom het examen, zoals voertuighuur en begeleiding. Dan kan de rijschool het examen inplannen bij CBR.

Rijscholen controleren

Of de actie van de Belastingdienst Rijnmond te maken heeft met de landelijke actie rijscholen flink te controleren, is niet helemaal duidelijk. Die actie wordt door een speciaal projectteam uitgevoerd, los van kantoor Rijnmond. Maar het geeft wel aan dat de Belastingdienst veel minder coulant is, als het gaat om rijscholen.

De betreffende rijscholen in de regio Rijnmond hadden allemaal een rekening open staan bij de Belastingdienst. De rekening-courant werd ook geblokkeerd als het ging om een relatief klein bedrag. Daarin heeft de dienst geen onderscheid gemaakt.

Beslag leggen

Overigens kan de Belastingdienst niet zomaar beslag leggen op de rekening courant van rijscholen bij het CBR. Stap 1 is een rekening, stap 2 is een betalingsherinnering, stap 3 is een aanmaning, stap 4 is een dwangbevel. Daarna kan de belastinginspecteur beslag leggen op goederen. Dat kan bijvoorbeeld de lesauto zijn, maar dus ook een rekening van de rijschool bij een andere partij. Dat heet een zogenaamd ‘derdenbeslag’.

Bij zo’n derdenbeslag kan de rijschool niet meer vrij over zijn bezittingen beschikken. Het tegoed bij het CBR moet dan aan de belastingdienst worden uitbetaald. Tenzij de rijschool een andere regeling treft met de Belastingdienst en het beslag wordt opgeheven.

Praktijkexamens CBR

Rijscholen hebben een rekening-courant bij het CBR waarmee praktijkexamens betaald worden. Als een rijschool een examen reserveert, moet er voldoende saldo op de rekening staan. Het bedrag wordt dan vlak voor de daadwerkelijke afname van het examen afgeboekt. Als de rekening is bevroren, kan de rijschool dus geen examens reserveren. Ook kan het CBR dan geen geld afboeken als betaling voor een reeds gereserveerd examen.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

16 reacties op “Belastingdienst legt bij 69 rijscholen beslag op examenrekening CBR”

Het gaat ver, maar ja we moeten allemaal onze belasting af dragen he..

Roelof Koopman|29.07.13|17:18

Wat een voorzitter van VRB, om deze aktie zou u gelijk moeten aftreden!!!!! U bent voorzitter van een belangenvereniging van rijschoolhouders. Dat deze mensen belasting moeten betalen ben ik het helemaal mee eens. Maar u bent ook werkzaam in die regio als rijschool en dit lijkt mij kameradenmoord. Hoe meer weg des te meer ik heb!!! Deze rijscholen hebben veelal meer problemen en als belangenbehartiger moet! u deze mensen helpen in plaats van om zeep helpen. Weet de VRB welke impact dat heeft!!

Autorijschool Bert|29.07.13|21:48

@Roelof De VRB helpt deze mensen toch niet om zeep door te zeggen dat het een terechte actie is en het is toch een terechte actie? We moeten allemaal onze belasting afdragen en wanneer ik het zo lees hebben de rijscholen die dit aangaan genoeg waarschuwingen gehad en hebben ze ook nog 72 uur de kans gehad om de probelemen op te lossen.

Gerrit Grevengoed|29.07.13|22:49

Nu is het met boetes / naheffingen vaak wel zo dat wanneer je 7000
schuld hebt, ze voor de zekerheid eerst maar even 20.000 opeisen
kom je vanzelf nogmeer in de problemen,
krijg je achteraf wel weer terug, maar je staat toch even voor het blok.

miranda biene|30.07.13|11:44

De oplossing is gewoon als een rijschool een examen reseveert direct afschrijven van de rekening-courant. Wij als Tempo verkeersschool Z-H hebben dit vorige keer ook al aangedragen. Dan worden de kandidaten nooit de dupe :)

Rij School|30.07.13|22:24

@Miranda. Dat zou een heel goed idee zijn! Dat voorkomt namelijk dat rijscholen zonder toestemming van kandidaten een herexamen kan aanvragen en deze “gebruiken” om á de leerling te “gijzelen” en/of te gebruiken om te wisselen?
De kandiaat kan zijn machtiging niet intrekken, want er staat een herexamen op, het CBR geeft aan daar niet tussen te gaan zitten! De kandidaat is echter speelbal geworden! Waar was de machtiging ook alweer voor bedoelt? Waarom geen nieuwe machtiging bij her-examen?

Autorijschool Bert|31.07.13|12:22

Eens met de 2 bovenstaande reactie’s Goed idee van Miranda :)

Bart Pals|31.07.13|15:52

@Rij School: gijzelen kan niet. Zie deze tekst van het CBR:

Mogelijk hebt u eerder een andere rijschool gemachtigd. Als die rijschool nog geen examen of toets voor u heeft gereserveerd, dan kunt u de machtiging intrekken op mijn.cbr.nl. Vervolgens kunt u uw nieuwe rijschool machtigen.

Wanneer uw vorige rijschool al een examen heeft gereserveerd, kunt u een annuleringsbrief schrijven naar CBR divisie Rijvaardigheid t.a.v. de unit planning, postbus 4046, 6803 EA ARNHEM.

Bart Pals|31.07.13|15:52

Valt de examendatum buiten de twee weken, dan zal een CBR-medewerker contact opnemen met de vorige rijschool met het verzoek om de reservering ongedaan te maken. Valt de examendatum binnen de twee weken, kan het CBR hier niets aan veranderen en blijft de reservering staan. De nieuwe rijschool moet wachten met het indienen van uw examenaanvraag tot de gereserveerde datum voorbij is. De nieuwe rijschool kan namelijk geen examen reserveren als de aanvraag nog op de naam van de oude rijschool staat.

Bart Pals|01.08.13|09:19

“Als de rijschool weigert het examen vrij te geven, kan de kandidaat een ondertekend, schriftelijk verzoek indienen bij het CBR om de aanvraag te laten verwijderen. Het CBR neemt telefonisch contact op met de ‘oude’ rijschool en stelt deze twee werkdagen in de gelegenheid om de aanvraag te annuleren, zo niet annuleert het CBR. Het CBR stelt die voormalige rijschool schriftelijk hiervan in kennis onder vermelding van de telefonisch gemaakte afspraak”, aldus het CBR.

Klaas Kok|01.08.13|13:38

de rijscholen die geen of te weinig belasting betalen.,dus iedereen normale prijzen hanteren Zijn meestal de rijscholen die onder de prijs werken

Klaas Kok|01.08.13|13:41

Rijscholen die geen of te weinig belasting betalen,zijn meestal degene die onder de prijs werken.Dus hanteer normale prijzen!!

Martijn Matse|01.08.13|17:06

Wouw 69 rijscholen!! Ik vind dit nogal schikbarende getallen, ik weet niet hoeveel rijscholen er in totaal in dat gebied zijn maar ik kan mij voorstellen dat dit een groot percentage is. Ik denk dat de belasting ook eens uit de doeken moet doen wat de hoofd redenen zijn. Is dit door de crisis / te weinig inkomsten, gebeurt dit echt expres dus fraude of heeft het een andere reden? Ik keur het niet gelijk af deze actie maar als ik ECHT moet kiezen dan kies ik eerst brood op de plank dan de belasti

Martijn Matse|01.08.13|17:10

Nou hoef ik niet te kiezen en betaal ik netjes en voorzie ik geen problemen maar je zou iemand echt diep in de shit kunnen laten vallen door de economische problemen, leerlingen te kort of te veel rijscholen.

Bako Frid|01.08.13|19:47

Baktash Autorijschool,

vind dit actie van de belastingdienst te recht.Op deze manier wordt ook duidelijk voor de rijscholen die fraude een onderdeel van hun boekhouding is.

Daniel Haans|03.08.13|11:17

Wat een nare reacties. Wie zegt dat hier sprake is van fraude gevallen? Heel ZZP Nederland, alle kleine ondernemers komen in de problemen vooral door de crisis en tegelijkertijd constante belastingsverzwaringen.Neem de BTW nu 21% over bedragen waar nog eens drie keer belasting overheen gaat! Kunnen wij meestijgen? Nee!

Enorme firma’s krijgen miljarden kwijtscheldingen als ze in de problemen zitten maar kleine ondernemers worden bij een probleem blijkbaar gekild.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.