belastingdienst, belasting, btw

Zelfstandigenaftrek zzp’ers blijft bestaan

Het kabinet is afgestapt van het voornemen om de zelfstandigenaftrek helemaal te schrappen. Dit blijkt uit een wetsontwerp dat op Prinsjesdag officieel gepresenteerd zal worden. Het is goed nieuws voor zzp-rijinstructeurs. Wel gaat per 2015 het mes in de aftrekpost. Op die manier moet 300 miljoen euro bezuinigd worden. 

Het ministerie van Financiën heeft te kennen gegeven pas na Prinsjesdag in te gaan op details van de op handen zijnde afslanking.

Werkgevers

Momenteel kunnen zelfstandigen aan het eind van het jaar 7.280 van hun winst aftrekken. Over dat bedrag hoeft dus geen belasting te worden betaald. Maar omdat werkgevers te veel verleid zouden worden om zelfstandigen in dienst te nemen, gaat dit bedrag in de toekomst naar beneden. De lasten voor werkgevers worden op die manier zwaarder en zzp’ers houden minder over.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën lijkt met de inperking van de maatregel tegemoet te komen aan protesten van kleine ondernemers en ondernemersorganisaties. Eerder stond namelijk een totale afschaffing op de planning. Na bekendmaking van dat plan werd vanuit de ondernemershoek opgeroepen tot het tekenen van een petitie. In iets meer dan een week werden ruim veertigduizend handtekeningen verzameld. Inmiddels is de 57.000 ruim gepasseerd.

Kleine zelfstandigen

Het CBS keek vorig jaar ook al naar de fiscale aftrekmogelijkheden voor kleine zelfstandigen. Mede door de zelfstandigenaftrek houden eenpitters van elke verdiende euro nu meer over dan een werknemer in vaste dienst. Dit terwijl vergelijkbaar werk wordt gedaan.

Eerder werd aangekondigd dat de aftrekpost per 2015 in het geheel zou verdwijnen. Later volgde een ontkennend bericht van Tweede Kamer-lid Mei Li Vos van de PvdA. De zelfstandigenaftrek zou blijven bestaan, al moest er wel 500 miljoen op de post worden beknibbeld. De bezuiniging wordt naar verluidt dus minder groot dan verwacht.

Lees ook:

Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Zelfstandigenaftrek zzp’ers blijft bestaan”

Gerrit Grevengoed|18.09.13|08:56

Let op… straks kun je als zelfstandige verplicht bijstorten
in een rijks-pensioenpotje, ga je waarschijnlijk nog niet de helft
van terugzien ook.

Youran van Ark|21.09.13|10:40

Goed nieuws. Het bestaat nog.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Zelfstandigenaftrek zzp’ers blijft bestaan | RijschoolPro
belastingdienst, belasting, btw

Zelfstandigenaftrek zzp’ers blijft bestaan

Het kabinet is afgestapt van het voornemen om de zelfstandigenaftrek helemaal te schrappen. Dit blijkt uit een wetsontwerp dat op Prinsjesdag officieel gepresenteerd zal worden. Het is goed nieuws voor zzp-rijinstructeurs. Wel gaat per 2015 het mes in de aftrekpost. Op die manier moet 300 miljoen euro bezuinigd worden. 

Het ministerie van Financiën heeft te kennen gegeven pas na Prinsjesdag in te gaan op details van de op handen zijnde afslanking.

Werkgevers

Momenteel kunnen zelfstandigen aan het eind van het jaar 7.280 van hun winst aftrekken. Over dat bedrag hoeft dus geen belasting te worden betaald. Maar omdat werkgevers te veel verleid zouden worden om zelfstandigen in dienst te nemen, gaat dit bedrag in de toekomst naar beneden. De lasten voor werkgevers worden op die manier zwaarder en zzp’ers houden minder over.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën lijkt met de inperking van de maatregel tegemoet te komen aan protesten van kleine ondernemers en ondernemersorganisaties. Eerder stond namelijk een totale afschaffing op de planning. Na bekendmaking van dat plan werd vanuit de ondernemershoek opgeroepen tot het tekenen van een petitie. In iets meer dan een week werden ruim veertigduizend handtekeningen verzameld. Inmiddels is de 57.000 ruim gepasseerd.

Kleine zelfstandigen

Het CBS keek vorig jaar ook al naar de fiscale aftrekmogelijkheden voor kleine zelfstandigen. Mede door de zelfstandigenaftrek houden eenpitters van elke verdiende euro nu meer over dan een werknemer in vaste dienst. Dit terwijl vergelijkbaar werk wordt gedaan.

Eerder werd aangekondigd dat de aftrekpost per 2015 in het geheel zou verdwijnen. Later volgde een ontkennend bericht van Tweede Kamer-lid Mei Li Vos van de PvdA. De zelfstandigenaftrek zou blijven bestaan, al moest er wel 500 miljoen op de post worden beknibbeld. De bezuiniging wordt naar verluidt dus minder groot dan verwacht.

Lees ook:

Coalitie wil zelfstandigenaftrek voor zzp afschaffen per 2015

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Zelfstandigenaftrek zzp’ers blijft bestaan”

Gerrit Grevengoed|18.09.13|08:56

Let op… straks kun je als zelfstandige verplicht bijstorten
in een rijks-pensioenpotje, ga je waarschijnlijk nog niet de helft
van terugzien ook.

Youran van Ark|21.09.13|10:40

Goed nieuws. Het bestaat nog.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.