werkloos

UWV blijft franchise-vacatures voor rijschoolbranche plaatsen

Een landelijke franchise-formule die op zoek is naar tientallen franchisenemers: wie de UWV-website www.werk.nl bezoekt wordt regelmatig op de vacatures gewezen. Nog niet de juiste papieren? Omscholing is ook mogelijk, zo valt te lezen. Dit terwijl veel gekwalificeerde instructeurs bij gebrek aan klandizie noodgedwongen hun franchise-contracten op moeten zeggen. Het UWV vindt het ‘een zaak tussen werkzoekende en bedrijf’. Volgens gespecialiseerd advocate Nienke Slump lopen nieuwe franchise-instructeurs hierdoor grote risico’s.

Met een meer dan verzadigde rijscholenbranche is het opvallend te noemen dat mensen van buiten de sector worden getrokken. Ze worden aangezet tot het volgen van een opleiding om vervolgens als franchisenemer ‘aan de slag te kunnen’. Om te mogen werken voor een franchisegever moet daarnaast periodiek een vast bedrag worden neergeteld door de franchise-instructeur. Dit terwijl bij een tekort aan leerlingen de baten niet altijd opwegen tegen die te betalen ‘fee’.

Probleem

Advocate Nienke Slump, gespecialiseerd in franchiserecht, heeft ernstige bedenkingen bij het werven van nieuwe franchisenemers via een organisatie als het UWV. “Er worden vacatures geplaatst die eigenlijk geen vacatures zijn. In de franchise-constructie krijg je immers geen arbeidsplaats. Je wordt zelfstandig ondernemer met alle risico’s van dien.”

Slump noemt de oproepen ‘uitnodigingen om voor de franchisegevers te komen werken’. “Werklozen worden in een avontuur gelokt, maar houden onder de streep vaak niks over.” De advocate heeft dagelijks met gedupeerde franchisenemers te maken. “In 90 procent van de gevallen van de franchise-zaken gaat het om prognoses van winstnotaties die in het geheel niet uitgekomen zijn. Het is een misstand. Vaak moet eigenlijk gewoon betaald worden om te mogen werken.”

UWV

Bij het UWV lijkt geen verantwoordelijkheid voor het plaatsen van de vacatures te nemen. Woordvoerder Frank Bartelds laat weten dat de franchise-oproepen gewoon als vacatures worden gezien. “Wij nemen aan dat als een bedrijf een dergelijke vacature plaatst, er ook echt werkgelegenheid bestaat.” Het werkbedrijf zegt alle mogelijke arbeidsplaatsen kenbaar te willen maken aan werklozen. Naar vraag en aanbod op de markt wordt dan ook niet specifiek gekeken.

Bartelds: “Het zijn niet onze vacatures: werkgevers kunnen ze zelf op de site plaatsen.” Je hoeft ook niet bekend te zijn bij ons om erop te kunnen reageren. Hij voegt eraan toe: “Het UWV controleert wel altijd of de werkgever staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar voor de rest is het een zaak tussen de werkzoekende en het bedrijf.”

Richtlijnen

Om de vacaturepool gezond te houden, hanteert het UWV zich naar eigen zeggen enkele richtlijnen. Bartelds: “Nederland kent 35 arbeidsregio’s. Een unieke vacature binnen een regio plaatsen we gewoon. Eenzelfde vacature die meerdere keren in een enkele regio wordt aangeboden, accepteren we niet.” Dat een rijschool in theorie dus net zoveel franchise-vacatures kan uitschrijven als dat er arbeidsregio’s zijn, bevestigt de woordvoerder.

Nienke Slump maakt zich zorgen over de manier waarom vanuit de organisatie met de vacatures wordt omgesprongen. Temeer omdat het voor de bestaande groep franchise-rijinstructeurs in de huidige markt al moeilijk genoeg blijkt om het hoofd boven water te houden. “Ze zijn meestal verplicht hun voorraden van de franchisegever in te kopen. Het gaat hier om een bedrag dat overeenkomt met circa 70 procent van de eigen omzet.”

Kostendekkend

Slump: “Van de overige 30 procent brutowinst moeten huur, energie, personeel, gemeentelijke lasten enzovoorts betaald worden. De winst dekt vaak de kosten niet”, zo stelt ze. Op die manier zou vaak een negatief saldo ontstaan. “Ik ken bijvoorbeeld een zaak waarin iemand na twee jaar franchizerschap met een paar ton aan schuld zat. En dat met 60 uur werken in de week.”

Zodra de rode cijfers in zicht komen, vormt zich een nieuw probleem “Franchisenemers die nul hebben, kunnen ook geen advocaat meer betalen. En gaan ze naar een loket om juridische bijstand aan te vragen, dan wordt het afgewezen omdat ze ondernemer zijn en het een zakelijk geschil betreft.” Zelfs als het een duidelijke zaak is, is de mogelijkheid om recht te halen klein, zo geeft de jurist aan. “Als de persoon in kwestie al een rechtsbijstandsverzekering had, is die vaak opgezegd omdat hij de premies allang niet meer kon betalen.”

Loket

Slump pleit voor een onafhankelijk loket waar de franchisenemer terecht kan. “Alleen franchisegevers organiseren zich in een club. Voor franchisenemers is helemaal niets, zoals een belangenverenging. Dat moet veranderen. Ik ben al aan het nadenken over hoe daar invulling aan gegeven kan worden.”

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

23 reacties op “UWV blijft franchise-vacatures voor rijschoolbranche plaatsen”

Roy Smitkoning|04.10.13|21:43

Ach ja…
Ik sprak laatst een werkcoach.
600 banen erbij 550 eruit is 50 banen winst en dan wordt het een rekensommetje of het uit kan voor het UWV.

rijschool twice|05.10.13|00:46

Tja het gaat alleen om cijfertjes Uwv moet mensen aan het werk helpen of er daardoor ervaring verloren gaat en banen verdwijnen maakt niks uit,
Uwv zou zijn gestopt met herintreders in de branche pompen maar niks is minder waar. Ik werd laatst ook voor de zoveelste keer weer gebeld door een bureau die werkt voor uwv om mensen in de opleiding te krijgen of gefinacieerd te laten franchisen. Vervolgens ontkennen het uwv dan dat het uit hun koker komt. Bureau was danig geschokt deze werkwijze

Roy Smitkoning|05.10.13|05:55

Als ik rijschoolhouders om mij heen vraag dan heeft iedereen het druk. Maar dat is natuurlijk wel heel erg mooi. Gelukkig hebben rijscholen geen last van de crisis en kunnen er nog vele banen als rijinstructeurs er nog bij. Ik zocht in 2001 een rijinstructeur, maar de rijinstructeurs opleider weigert deze advertentie van zijn site te halen.

Berrie Sleijster|06.10.13|03:40

ach ja, dit is weer zo’n heerlijke melkkoe voor bedrijven zoals we ze allemaal kennen. Mensen die in de ziektewet zitten komen toch weer terecht bij rijschool opleidingen zoals voormalig compact (en hun expersoneel) blijf het een zuur iets vinden dat dit zo uitgemolken wordt. Wanneer worden ze daar in den haag eens wakker? Ze trekken mensen aan, beloven van alles. en wat komt er uiteindelijk uit helemaal niks lucht Weg beloofde baangarantie’s want tja student werkt niet mee aan ‘eigen zaak’zucht

rijschool twice|06.10.13|12:37

@Roy Ook ik heb jarenlang gevochten om die vakatures weg te krijgen. Valse vakature machines bij opleiders uwv reintergratieburaues enz. Zie het om me heen.Hoort bij de crisis dan gaan zoveel rijscholen dicht. Eigenaar en personeel de bijstand en ww in en maar adverteren met wordt instructeur of begin eigen zaak. Elk succes wat uwv haalt met werkelozenreductie is perfect.Kwaliteit gaat verloren en gevestigde orde moet boeten voor kwaliteitsverlies. Den Haag snapt er niks van, wordt eens wakker!

Roy Smitkoning|06.10.13|23:26

Kijk eens bij de buren en lees daar de reacties. Precies hetzelfde probleem. http://www.taxipro.nl/contractvervoer/2013/10/03/vakbond-luidt-noodklok-over-taxibranche-en-komt-met-deltaplan/
Ook lekker lage prijzen.
Overigens weinig reacties hier. Kennelijk vinden rijscholen het prima dat er nog meer rijinstructeurs erbij komen.

rijschool twice|07.10.13|13:26

@Roy Dat denk ik niet zoals ik hoor van collegas baalt iedereen ervan maar zijn ook moedeloos dat de branche de melkkoe van iedereen is geworden terwijl de meeste vechten om te overleven. Bij de buren ook ellende dat was te verwachten. Eerst de instructeurs toen de taxi en straks de vervoerssector. Enige wat telt is dat er flink verdiend wordt, banen geschapen (die wegvallen is jammer voor de betrokkenen) en dan komen de sancties omdat de kwaliteit te laag zou zijn. Ra ra hoe kan dat toch?

Willy Davina|10.10.13|11:16

Ik moet al mijn spaargeld gebruiken om het hoofd boven water te houden en het UWV vind dat ondanks de crisis toch mensen maar opgeleid moeten worden tot rijinstructeur???? Ze zijn niet goed wijs zo wordt er ook met ons gemeenschappelijk geld omgesprongen en moeten we ook nog extra bezuinigen laat de regering eens kijken naar zo iets of het wel zin en nut heeft, de een er in 2 eruit Nederland is zo een leuk land momenteel we gaan goed met elkaar om.

Jan Nonnekes|10.10.13|11:18

Mij ervaring bij het UWV is, een rijinstructeur heeft geen CAO en ook geen ontslag bescherming. Als het UWV dus iemand rijinstructeur maakt en hem zelfstandig laat worden, dan zijn zij van hem of haar af.
Ze hebben weer iemand aan het werk geholpen en deze persoon komt door de kosten die hij moet maken en door zijn zelfstandigheid niet meer terug bij het UWV. Mogelijk wel bij de bijstand. Dus, ja het gaat om cijfers bij het UWV, om hun resultaat en niet om het belang van de betreffende persoon

Geertje Grabijn|10.10.13|12:03

Met een overvolle Rijschoolbranche moet het UWV wél zijn verantwoording nemen. Vol = vol. Echter onze autorijschool loopt zo goed, dat wij wel op zoek zijn naar een instructrice. Een eigen bedrijf als zzp-er of franchisenemer beginnen in deze branche heeft ook de nodige risico’s in zich. Er staan ook veel vacatures op de diverse sites van opleiders, dus er schijnt wel vraag, maar geen aanbod te zijn…

Klaas Kok|10.10.13|12:03

wij betalen onze eigen concurenten.maar dat is al 30 jaar zo>

jhonny bravo|11.10.13|09:35

en dan ook nog wat voor vacature plaatst het uwv van LESGO het nieuwe COMPACT OPLEIDINGEN nou sorry maar na al die ellende met compact moet het uwv hun lesje toch wel hebben geleerd?
Van het kastje naar de muur…..

Roy Smitkoning|11.10.13|19:12

Emmen Reilman’s Verkeersschool Wij zijn op zoek naar een enthousiaste rij-instructeur cat B voor de regio Emmen. schrijf naar Troelstralaan 1 9402 BA Assen
Nog steeds een vacature op een site van de grootste rijinstructeurs opleider in Nederland. Mijn (oud) collega was in 2001 al gestopt met deze rijschool. Hij kan deze (in 2000) geplaatste vacature niet er af krijgen. Ook niet na herhaaldelijk contact met de rijinstructeurs opleider, die met deze vacatures nieuwe instructeurs de kop gek maakt.

rijschool twice|13.10.13|12:28

De branche verpesten gaat door. UWV blijft instructeurs opleiden of gesubsidieerd de auto in stoppen. Staan nog steeds vaktures op hun site voor ww gerechtigen Opleiders blijven oude vakatures promoten. Dit spelletje blijft doorgaan gezien ook het andere artikel hier waar staat “Mijn voorspelling is dat het voor rijscholen over een jaar of 2 tot 2,5 weer lastig is om aan personeel te komen.” Bovag kan zijn oude convenant weer gebruiken. Mensen het gaat alleen om geld verdienen ten koste van ons!

rijschool twice|13.10.13|12:44

Melkkoe gedrag.Doe snel je 2 praktijkbegeleidingen voor dat de opleiders er van een de inkomsten mis lopen. Boek praktische bijscholing bij IBKI en krijg meteen mails van de opleiders over hogere slagingskansen als je hun bijscholings cursus doet. De “hoge omes” werken allemaal gewoon samen om hun heilige huisjes in stand te houden. De instructeurs voorkomen wel dat ze in de bijstand belanden. De branche blijft ziek en het is epidemie waar nog vele doden vallen. “Hoge omes” zijn gevaccineerd.

Rij School|15.10.13|12:39

Mopperen en klagen over het UWV heeft allemaal geen zin!!
Van de huidige brancheorganisaties hoef je niet te verwachten dat die iets zullen doen, die hebben ook nog andere belangen.
Wat wel zin heeft is dat de rijscholen die nergens bij zijn aangesloten zich verenigen! Samen met elkaar, in plaats van tegen elkaar is het toverwoord. Maar liefst 83% van de rijscholen is nergens bij aangesloten (dat zijn dus 6.548 rijscholen!!)als die zich organiseren deel je geen tik, maar een klap uit!

Jan Modaal|18.10.13|12:39

@ Rij School,
Ben jij lid van een brancheorganisatie? Als nee, dan klaag niet en wordt lid.
Je hebt de BOVAG en de VRB, waarbij de laatste echt, maar ook echt bezig is achter de schermen.

Youran van Ark|18.10.13|21:13

@ twice
Samenwerken? Denk het niet. Jongepier benaderde mij dat ik nog van alles moest halen (4 dagdelen theorie en 2x praktijk).
Zelfstandig alles al gedaan en ingepland zonder bijscholing, dus helaas er viel niets meer aan mij te verdienen.
Als ze, zoals jij beweerd, contact hebben, dan hadden ze dit allang geweten.

rijschool twice|20.10.13|15:22

@jan misschien is dat ook wel een van de problemen. Achter de schermen werken. Alle goede bedoelingen ten spijt krijg je geen bijval als niemand ergens van af weet. Politiek heeft het altijd over draagvlak als dat hoog is gebeurd er pas wat 15000 individuelen is voor de politiek geen draagvlak. Bovag en VRB communiceren ook niet naar achterban, sterker nog instructeurs zitten allemaal op een eiland en krijgen alleen voldongen feiten te horen, helft weet niet eens over de evaluatie WRM

Bertie Van de Vorst|21.10.13|23:28

DEEL 1

Beste Jan Modaal,

ik begrijp dat je georganiseerd sterker staat.
Daarom ben ik altijd lid van de BOVAG geweest.
Echter ben ik afgelopen jaar met het bovag lidmaatschap gestopt en ik vind dat ik nog steeds mag klagen over de rijschoolproblematiek. Klagen wil zeggen dat ik niet eens ben met wat er gebeurt, beschermen daartegen kan door organiseren uit solidariteit, zoals vroeger de vakbeweging deed om idealen te bereiken.

DEEL 2 VOLGT

Bertie Van de Vorst|21.10.13|23:29

DEEL 2

Zo is vroeger in dit land een zorgsamenleving afgedwongen. Geen kinderarbeid meer, aow voor iedere pensioengerechtigde etc. Daar is vroeger voor gestreden door de vakbeweging , ontstaan uit solidariteit, iets wat niet meer van deze tijd lijkt te zijn maar in mijn ogen heel hard nodig om de afbraak van onze zorgsamenleving en ons vak te stoppen. Ik geloof in een rijschoolbranche waarin we met elkaar samenwerken en voor elkaar zorgen.

DEEL 3 VOLGT

Bertie Van de Vorst|21.10.13|23:30

DEEL 3

Ook als solidaire rij instructeur staan we met zijn alle sterker dan ieder op zich.

Wie durft samen het heft in handen te nemen en solidair naar buiten te treden, opkomen voor algemene belangen voor ons vak. Werven van solidaire mede collega`s om de afbraak van ons mooie vak een halt toe te roepen.

Een collegiale warme groet, Bertie van de Vorst

Co Boelle|25.10.13|20:26

zo dan kijk eens op uwvreselijk.nl het blijft een feestje bij die uwv en denk je dat bovag en zoals in een ander artikel hier niet ook andere bv opleiders hier aan mee werken
wacht maar af straks is er weer ineens een tekort aan instructeurs net zoals taxi en vrachtwagen branche we worden gewoon uitgebuit en mopperen er op los maar helpt toch niks

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.