rechtbank, rechter

Spaanse rechter keurt hogere pakketprijs voor vrouwen goed

Een Spaanse rijschool die pakketten met een onbeperkt aantal rijlessen duurder maakte voor vrouwen dan voor mannen, is door de rechter in het gelijk gesteld. De opleider zei verschil in geslacht te maken, omdat onderzoek uitwijst dat mannen het autorijden eerder onder de knie hebben. De rijschool bleek in haar recht te staan met het presenteren van een bijna 200 euro hoge rekening voor vrouwelijke leerlingen, zo meldt The Daily Telegraph.  

Gedurende 2011 adverteerde de rijschool met een overeenkomst waarbij mannen van 18 tot 22 jaar voor 665 euro onbeperkt konden lessen tot het behalen van hun rijbewijs. Dezelfde deal werd voor vrouwen van die leeftijd gesloten voor een bedrag van 850 euro.

Lessen

De Spaanse consumentenbond legde de opleider in het verleden een boete van 4000 euro op, omdat het klachten regende over de prijsverschillen. Het was nu aan de rechter om op basis van seksuele discriminatie over opheffing van het financiële onderscheid te besluiten.

De rechter in Zaragoza staat het prijsverschil tussen de twee seksen toe, ‘omdat mannen inderdaad betere chauffeurs zijn’. De uitspraak is onder andere gebaseerd op een rapport van het Spaanse ministerie van Verkeer, waaruit blijkt dat vrouwen gemiddeld vijf lessen meer nodig hebben om te slagen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Spaanse mannen zijn gedurende hun rijexamen behendiger en tonen betere vaardigheden op de weg dan vrouwen in die leeftijdscategorie, zo wordt in het document gesteld.

Klachten

De boete die eerder aan de rijschool werd opgelegd, wordt met het besluit van de rechter kwijtgescholden. Het Spaanse Instituut van de Vrouw heeft laten weten het er niet bij te laten zitten en een petitie te starten. Dit om het besluit van de rechter te kunnen laten toetsen door het constitutioneel hof.

De rechter die zich over de zaak gebogen heeft, was zelf overigens van het mannelijke geslacht.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Spaanse rechter keurt hogere pakketprijs voor vrouwen goed”

Youran van ark|10.10.13|16:21

Dit wist toch iedereen al? LoL
Das trouwens wel een koopje zo een pakketje!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spaanse rechter keurt hogere pakketprijs voor vrouwen goed | RijschoolPro
rechtbank, rechter

Spaanse rechter keurt hogere pakketprijs voor vrouwen goed

Een Spaanse rijschool die pakketten met een onbeperkt aantal rijlessen duurder maakte voor vrouwen dan voor mannen, is door de rechter in het gelijk gesteld. De opleider zei verschil in geslacht te maken, omdat onderzoek uitwijst dat mannen het autorijden eerder onder de knie hebben. De rijschool bleek in haar recht te staan met het presenteren van een bijna 200 euro hoge rekening voor vrouwelijke leerlingen, zo meldt The Daily Telegraph.  

Gedurende 2011 adverteerde de rijschool met een overeenkomst waarbij mannen van 18 tot 22 jaar voor 665 euro onbeperkt konden lessen tot het behalen van hun rijbewijs. Dezelfde deal werd voor vrouwen van die leeftijd gesloten voor een bedrag van 850 euro.

Lessen

De Spaanse consumentenbond legde de opleider in het verleden een boete van 4000 euro op, omdat het klachten regende over de prijsverschillen. Het was nu aan de rechter om op basis van seksuele discriminatie over opheffing van het financiële onderscheid te besluiten.

De rechter in Zaragoza staat het prijsverschil tussen de twee seksen toe, ‘omdat mannen inderdaad betere chauffeurs zijn’. De uitspraak is onder andere gebaseerd op een rapport van het Spaanse ministerie van Verkeer, waaruit blijkt dat vrouwen gemiddeld vijf lessen meer nodig hebben om te slagen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Spaanse mannen zijn gedurende hun rijexamen behendiger en tonen betere vaardigheden op de weg dan vrouwen in die leeftijdscategorie, zo wordt in het document gesteld.

Klachten

De boete die eerder aan de rijschool werd opgelegd, wordt met het besluit van de rechter kwijtgescholden. Het Spaanse Instituut van de Vrouw heeft laten weten het er niet bij te laten zitten en een petitie te starten. Dit om het besluit van de rechter te kunnen laten toetsen door het constitutioneel hof.

De rechter die zich over de zaak gebogen heeft, was zelf overigens van het mannelijke geslacht.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Spaanse rechter keurt hogere pakketprijs voor vrouwen goed”

Youran van ark|10.10.13|16:21

Dit wist toch iedereen al? LoL
Das trouwens wel een koopje zo een pakketje!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.