vrachtwagen,rijles, transportopleiding, rijexamen

VTL krijgt eerste Keurmerk Examenleverancier

VTL heeft het eerste Keurmerk Examenleverancier ontvangen. Het nieuwe predicaat garandeert de kwaliteit van examenproducten en -diensten voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Een onafhankelijke organisatie heeft de producten aan de standaarden van de onderwijsinspectie getoetst en stelde vast dat ze allemaal aan de gestelde normen voldoen. 

Ook de producten van KCH Examens zijn positief uit de evaluatie gekomen. Het centrum voor de ontwikkeling van beoordelingsinstrumenten, toetsen en examens kreeg deze week net als VTL het keurmerk uitgereikt. VTL en KCH Examens zijn de eerste examenleveranciers die de procedure goed doorlopen hebben.

Producten

Al sinds de jaren tachtig ontwikkelt VTL examenproducten voor opleidingen in de transport- en logistiekbranche. Het huidige aanbod bestaat uit tests voor onder andere de opleidingen tot logistiek medewerker, chauffeur goederenvervoer, logistiek supervisor en manager transport en logistiek. VTL zegt het belangrijk te vinden dat de kwaliteit van de producten ‘inspectieproof’ is en heeft zich daarom uit eigen beweging aangemeld om de examens nader te laten bekijken.

De examenleveranciers krijgen het keurmerk in principe voor drie jaar. Het predicaat wordt enkel uitgegeven als alle producten als voldoende zijn beoordeeld. Van iedere wijziging moet in de toekomst overigens melding worden gemaakt en nieuwe producten en diensten moeten altijd weer afzonderlijk worden beoordeeld.

Kwaliteit

Het keurmerk voor examenleveranciers is in het leven geroepen door Excenter, de vereniging van examenleveranciers in het mbo. Achterliggende gedachte is dat onderwijsinstellingen bij de inkoop van examens op goede kwaliteit moeten kunnen rekenen. Het internationale kwaliteitszorgbedrijf Kiwa zorgt samen met controleurs uit de sector voor onafhankelijke toetsing van de producten.

Het predicaat moet volgens de initiatiefnemers worden gezien als een aanvulling op het toezicht van de onderwijsinspectie. Waar de inspectie steekproeven doet om te oordelen over de algemene kwaliteit van examens, geeft het Keurmerk Examenleverancier informatie over specifieke aanbieders

Keurmerk

In de komende maanden zullen waarschijnlijk nog enkele keurmerken worden uitgedeeld: op dit moment doorlopen nog zes andere examenleveranciers de procedure. Ook organisaties die niet zijn aangesloten bij initiatiefnemer Excenter kunnen zich aanmelden voor toetsing.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.