CBR, theorie-examen, Den Bosch, examenzaal

CBR constateert fors meer voorzegfraude in 2013

Het CBR heeft het afgelopen jaar 43 kandidaten tijdens het theorie-examen betrapt op voorzegfraude. In 2012 waren dat er nog 14. “Het is natuurlijk lastig om te bepalen of er ook daadwerkelijk meer frauders zijn dan bijvoorbeeld vorig jaar”, aldus Irene Heldens van het CBR. “Maar wij denken dat we er met onze apparatuur gewoonweg steeds meer uit weten te vissen.”

In het totaal werden er in het totaal 52 meldingen van fraude tijdens het theorie-examen gedaan. Daaronder waren ook gevallen van look-alikes en personen met valse uitslagformulieren.

Sweepers

Sinds enkele jaren worden zogenaamde ‘sweepers’ gebruikt om fraude met openstaande telefoonverbindingen op te sporen. “Ze werden eerst mondjesmaat ingezet, maar zijn inmiddels volledig in gebruik”, aldus Heldens.

De woordvoerster zegt met deze maatregel steviger in te willen zetten op opsporing van fraude. “We hebben onze controle daarom in de afgelopen jaren aangescherpt. Daarnaast zijn op veel examencentra lockers geplaatst waar kandidaten elektronische apparatuur, jassen en tassen kunnen opbergen.”

Controle

Volgens Heldens wordt nu zowel vóór als tijdens de examens gecontroleerd. “Voor aanvang wijzen we de kandidaten erop dat we gaan controleren en dat iedereen dus zijn mobiele telefoon uit moet zetten of bij ons in kan leveren. Als bij de controle vervolgens de sweeper uitslaat, krijgen ze nog één keer de kans om de apparatuur uit te zetten.”

Gaat bij de tweede controle de sweeper weer af, dan is er sprake van zenden en ontvangen. “Dan is er dus echt iets mis en ondernemen we actie.”

Aangifte

Na constatering van welke vorm van fraude dan ook, doet het CBR aangifte bij de politie. In sommige gevallen wordt meteen een strafbeschikking opgelegd die op kan lopen tot 500 euro. Kandidaten kunnen daarnaast worden veroordeeld en een strafblad krijgen, zo meldt het bureau.

De fraudeur mag vervolgens drie maanden lang geen examen doen en moet hij voor het eerstvolgende theorie-examen op uitnodiging van het CBR een persoonlijk gesprek aangaan.

Verkeersveiligheid

Volgens het CBR worden alle medewerkers getraind in document- en identiteitscontrole. Verder is er naast fysiek toezicht ook overal cameratoezicht.

Heldens: “Op een half miljoen afgenomen theorie-examens per jaar kun je zeggen ‘waar hebben we hebben we het over met die 52 meldingen’. Maar wij vinden iedere persoon die onterecht zijn examen haalt er een te veel. Het examen is lastig, maar nieuwe chauffeurs moeten de regels gewoon kennen. Het gaat om de verkeersveiligheid.”

Theorie

In de loop van 2014 gaan kandidaten hun theorie-examens ‘individueel’  afleggen. Iedere kandidaat krijgt dan een eigen computerscherm, waarop de vragen van zijn specifieke examen worden getoond. Niet alleen de planning is dan veel efficiënter, omdat er altijd wel een zaal gevuld kan worden met kandidaten van diverse categorieën. Ook krijgt ieder een ander examen, waardoor voorzegfraude volgens het CBR bemoeilijkt wordt.

Roosmarijn Dierick

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “CBR constateert fors meer voorzegfraude in 2013”

Youran van Ark|21.12.13|18:44

Hoe en waarmee ga ik mijn theorielokaal inrichten?
Lezen verjo/lens e.d. mee?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.