Nieuwe onderwerpen theoretische WRM-bijscholing bekend

Er zijn weer nieuwe onderwerpen voor de theoretische bijscholing beschikbaar. De Centrale Examencommissie (CEC) WRM is voor de periode 2014 – 2017 akkoord gegaan met de toevoeging van zeven thema’s. Dat laat het IBKI weten. 

Het gaat om de volgende onderwerpen:

 • (35) Leerlingherkenning en -begeleiding: 4 dagdelen
 • (36) Theorieles geven aan (nieuwe) vrachtautochauffeurs: 4 dagdelen
 • (37) Rijangst: 4 dagdelen
 • (38) Lerend leren in de praktijk: 2 dagdelen
 • (39) Praktisch toepassen risicoperceptie: 2 dagdelen
 • (40) Lesgeven aan leerlingen met een beperking: 2 dagdelen

Onderwerp speciaal voor certificaatcategorie A:

 • (41) Verzorgen gevorderde motortraining: 4 dagdelen

Opleider

Opleiders mogen op basis van de opgestelde leerdoelen cursussen ontwikkelen en hiervoor bij het IBKI een certificeringsverzoek indienen. Hiervoor geldt de gebruikelijke termijn van acht weken. Vóór 24 maart 2014 moeten de verzoeken dus worden ingediend. Het IBKI toetst de aanvragen op de aanleververeisten en maakt vervolgens vóór 1 mei bekend welke cursussen, al dan niet na aanpassing op aanwijzing van IBKI, gecertificeerd zijn.

Nieuw binnen de procedure is dat de aanlevering alleen digitaal hoeft te gebeuren in één document. Indienen op papier is dus niet meer nodig, zo laat het IBKI weten.

Verlenging

In de CEC is afgesproken dat onderwerpen voor de theoretische bijscholing drie jaar lang gegeven mogen worden. Daarna wordt een eventuele verlenging besproken. De volgende onderwerpen worden met drie jaar te verlengd:

 • (20) Faalangstinstructeur
 • (22) Ongevalsrisico (jonge) beginnende motorrijders
 • (23) Milieuverantwoord rijden cat. C/D

Vervallen

Met ingang van 1 mei 2014 komen ook verschillende bijscholingsonderwerpen te vervallen:

 • (19) Milieuverantwoord rijden cat. B
 • (21) BROEM-instructeur
 • (24) Het geven van theorielessen op basis van de examenrichtlijnen van het CBR

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Nieuwe onderwerpen theoretische WRM-bijscholing bekend”

Roy Smitkoning|01.02.14|16:24

Zolang men op een kaderniveau blijft denken zal er binnen de rijschool branche niets veranderen. Om die reden denkt de consument ook alleen maar in hokjes en laag denkend. Als onze kaderschooltjes samen met CEC maar geld blijven verdienen vinden ze alles prima. Wel vreemd he? Je hoort ze hier nooit over praten en de spookvacatures “gevraagd rijinstructeur” blijven maar op hun websites staan! Oplichters zijn het en de overheid heeft zand in hun ogen. Bijscholing? Ik ga me niet verlagen naar hun.

Rijschool Jansen|03.02.14|12:09

Vreemd dat men met de bijscholingen op een bepaald referentiekader blijft hangen. Alsof we als instructeurs (met de vinger naar ons wijzend) niet meer op een hogere niveau kunnen komen. Gelukkig verdienen ze vet veel geld aan die bijscholingen. “rijinstructeurs tekort” werkt niet meer, dan maar de rijinstructeurs uitzuigen toch? Alsof we hun reputatie vergeten zijn.

Youran van Ark|09.02.14|10:25

Heb btw zelf faalangst gedaan en ZEKER wat geleerd!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Nieuwe onderwerpen theoretische WRM-bijscholing bekend | RijschoolPro

Nieuwe onderwerpen theoretische WRM-bijscholing bekend

Er zijn weer nieuwe onderwerpen voor de theoretische bijscholing beschikbaar. De Centrale Examencommissie (CEC) WRM is voor de periode 2014 – 2017 akkoord gegaan met de toevoeging van zeven thema’s. Dat laat het IBKI weten. 

Het gaat om de volgende onderwerpen:

 • (35) Leerlingherkenning en -begeleiding: 4 dagdelen
 • (36) Theorieles geven aan (nieuwe) vrachtautochauffeurs: 4 dagdelen
 • (37) Rijangst: 4 dagdelen
 • (38) Lerend leren in de praktijk: 2 dagdelen
 • (39) Praktisch toepassen risicoperceptie: 2 dagdelen
 • (40) Lesgeven aan leerlingen met een beperking: 2 dagdelen

Onderwerp speciaal voor certificaatcategorie A:

 • (41) Verzorgen gevorderde motortraining: 4 dagdelen

Opleider

Opleiders mogen op basis van de opgestelde leerdoelen cursussen ontwikkelen en hiervoor bij het IBKI een certificeringsverzoek indienen. Hiervoor geldt de gebruikelijke termijn van acht weken. Vóór 24 maart 2014 moeten de verzoeken dus worden ingediend. Het IBKI toetst de aanvragen op de aanleververeisten en maakt vervolgens vóór 1 mei bekend welke cursussen, al dan niet na aanpassing op aanwijzing van IBKI, gecertificeerd zijn.

Nieuw binnen de procedure is dat de aanlevering alleen digitaal hoeft te gebeuren in één document. Indienen op papier is dus niet meer nodig, zo laat het IBKI weten.

Verlenging

In de CEC is afgesproken dat onderwerpen voor de theoretische bijscholing drie jaar lang gegeven mogen worden. Daarna wordt een eventuele verlenging besproken. De volgende onderwerpen worden met drie jaar te verlengd:

 • (20) Faalangstinstructeur
 • (22) Ongevalsrisico (jonge) beginnende motorrijders
 • (23) Milieuverantwoord rijden cat. C/D

Vervallen

Met ingang van 1 mei 2014 komen ook verschillende bijscholingsonderwerpen te vervallen:

 • (19) Milieuverantwoord rijden cat. B
 • (21) BROEM-instructeur
 • (24) Het geven van theorielessen op basis van de examenrichtlijnen van het CBR

Auteur: Roosmarijn Dierick

3 reacties op “Nieuwe onderwerpen theoretische WRM-bijscholing bekend”

Roy Smitkoning|01.02.14|16:24

Zolang men op een kaderniveau blijft denken zal er binnen de rijschool branche niets veranderen. Om die reden denkt de consument ook alleen maar in hokjes en laag denkend. Als onze kaderschooltjes samen met CEC maar geld blijven verdienen vinden ze alles prima. Wel vreemd he? Je hoort ze hier nooit over praten en de spookvacatures “gevraagd rijinstructeur” blijven maar op hun websites staan! Oplichters zijn het en de overheid heeft zand in hun ogen. Bijscholing? Ik ga me niet verlagen naar hun.

Rijschool Jansen|03.02.14|12:09

Vreemd dat men met de bijscholingen op een bepaald referentiekader blijft hangen. Alsof we als instructeurs (met de vinger naar ons wijzend) niet meer op een hogere niveau kunnen komen. Gelukkig verdienen ze vet veel geld aan die bijscholingen. “rijinstructeurs tekort” werkt niet meer, dan maar de rijinstructeurs uitzuigen toch? Alsof we hun reputatie vergeten zijn.

Youran van Ark|09.02.14|10:25

Heb btw zelf faalangst gedaan en ZEKER wat geleerd!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.