Politie: ‘Plaats geen foto van je rijbewijs online’

RIJSWIJK – Een rijbewijs. Vanaf 1 oktober 2006 ontvangen geslaagden het rijbewijs op creditcardformaat. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

De politie roept geslaagde rijbewijskandidaten op om vooral géén foto’s van hun rijbewijs op internet te plaatsen. Ze stelt dat het in beeld brengen van de persoonsgegevens op het pasje identiteitsfraude tot gevolg kan hebben. “We zien dat soort foto’s steeds vaker online verschijnen op sites als Facebook, Twitter en Instagram. Het zou dan ook goed zijn als rijinstructeurs hun net geslaagde leerlingen bewust maken van de consequenties van het delen van zo’n afbeelding.”

Geslaagde leerlingen delen nogal eens foto’s van hun net opgehaalde rijbewijs via social media om hun vrienden te laten zien dat ze blij zijn met het document, zo stelt de politie. In eerste instantie lijkt het een onschuldige handeling, maar leerlingen zijn zich er volgens een woordvoerder van de politie niet voldoende van bewust wat de gevolgen kunnen zijn.

Rijbewijs

Op het rijbewijs staan gegevens zoals de geboortedatum, woonplaats en het burgerservicenummer. “Criminelen maken gebruik van de online geplaatste persoonsgegevens om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of om een creditcard aan te vragen op naam van de pashouder. En vaak komen mensen er pas laat achter dat zij slachtoffer zijn geworden van dit soort fraude, omdat de rekeningen niet meteen binnenkomen”, aldus de politie.

De politie stelt inmiddels enkele zaken te kennen, waarbij op deze manier identiteitsfraude werd gepleegd. “Maar in verband met een lopend onderzoek kunnen we daar geen verdere uitspraken over doen.” De politie-oproep moet voorkomen dat er nieuwe gevallen van deze vorm van identiteitsfraude ontstaan.

Ralph Klaassen

Auteur: Ralph Klaassen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politie: ‘Plaats geen foto van je rijbewijs online’ | RijschoolPro

Politie: ‘Plaats geen foto van je rijbewijs online’

RIJSWIJK – Een rijbewijs. Vanaf 1 oktober 2006 ontvangen geslaagden het rijbewijs op creditcardformaat. ANP PHOTO XTRA LEX VAN LIESHOUT

De politie roept geslaagde rijbewijskandidaten op om vooral géén foto’s van hun rijbewijs op internet te plaatsen. Ze stelt dat het in beeld brengen van de persoonsgegevens op het pasje identiteitsfraude tot gevolg kan hebben. “We zien dat soort foto’s steeds vaker online verschijnen op sites als Facebook, Twitter en Instagram. Het zou dan ook goed zijn als rijinstructeurs hun net geslaagde leerlingen bewust maken van de consequenties van het delen van zo’n afbeelding.”

Geslaagde leerlingen delen nogal eens foto’s van hun net opgehaalde rijbewijs via social media om hun vrienden te laten zien dat ze blij zijn met het document, zo stelt de politie. In eerste instantie lijkt het een onschuldige handeling, maar leerlingen zijn zich er volgens een woordvoerder van de politie niet voldoende van bewust wat de gevolgen kunnen zijn.

Rijbewijs

Op het rijbewijs staan gegevens zoals de geboortedatum, woonplaats en het burgerservicenummer. “Criminelen maken gebruik van de online geplaatste persoonsgegevens om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of om een creditcard aan te vragen op naam van de pashouder. En vaak komen mensen er pas laat achter dat zij slachtoffer zijn geworden van dit soort fraude, omdat de rekeningen niet meteen binnenkomen”, aldus de politie.

De politie stelt inmiddels enkele zaken te kennen, waarbij op deze manier identiteitsfraude werd gepleegd. “Maar in verband met een lopend onderzoek kunnen we daar geen verdere uitspraken over doen.” De politie-oproep moet voorkomen dat er nieuwe gevallen van deze vorm van identiteitsfraude ontstaan.

Ralph Klaassen

Auteur: Ralph Klaassen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.