‘Vuurwerkschade aan auto niet altijd meeverzekerd’

Tijdens oud en nieuw veroorzaakt rondvliegend vuurwerk voor miljoenen euro’s aan schade. Auto’s zijn veelal het lijdend voorwerp, dus met de jaarwisseling voor de deur is vuurwerkschade aan lesvoertuigen niet ondenkbaar. “Schade aan de lesauto die veroorzaakt is door vuurwerk, wordt in eerste instantie als vandalisme beschouwd”, zo stelt Koen Janssen van Bovemij Bedrijfsverzekeringen. “Vandalisme-schade wordt alleen in het geval van een volledige casco-dekking vergoed.”

“Wanneer er door toedoen van vuurwerk brand of ontploffingen ontstaan, wordt de schade echter afgehandeld onder de beperkt casco-dekking”, zo laat Janssen weten. “De schade-expert bepaalt of er sprake van schade door brand of ontploffing of dat er sprake was van ‘ander van buiten komend onheil’.

Schade

Bij een melding van schade heeft de verzekeraar een ingevuld schadeformulier en in sommige gevallen een bewijs van aangifte nodig. “Dit laatste hangt af van het type schade. Kleine krassen vallen niet in die categorie. Maar in het geval van bijvoorbeeld een ontploffing, zullen we daarnaar vragen.”

Bij vergoeding van kleinere schades door vuurwerk aan de hand van de volledige casco-dekking, valt de verzekerde rijschool overigens wel terug in zijn no-claim, zo verduidelijkt Janssen. “Het is dus aan de klant om te beslissen of hij de kleinere schade-gevallen vergoed wil hebben, gezien de hogere premie die daardoor het jaar erop zal volgen.”

Verzekeren

Het omzetten van beperkte casco-dekking naar volledige casco-dekking, is volgens Bovemij tussentijds altijd mogelijk. “Rijschoolhouders die nog vóór oud en nieuw van dekking willen veranderen, kunnen dan ook nog gewoon bij ons terecht.”

De datum van overgang is overigens wel van belang, zo wordt aangegeven: “Schades die op 1 januari zijn opgelopen, worden bijvoorbeeld niet gedekt als pas op 2 januari een aanvraag wordt gedaan voor omzetting van een beperkte naar een volledige casco-dekking. De overstap van beperkt naar volledig blijft minimaal een jaar gelden, daarna kan weer worden geswitcht.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.