Rijschoolhouder krijgt jaar rijontzegging na dodelijk ongeval

De rijschoolhouder die vorig jaar februari in Beneden-Leeuwen in zijn lesauto een dodelijk ongeval veroorzaakte, is door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot rijontzegging van een jaar. Daarnaast heeft de ondernemer een werkstraf van 240 uur opgelegd gekregen. Bij het ongeval in het Gelderse dorp kwam een 16-jarige scooterrijdster om het leven. Haar bijrijdster hield aan het ongeluk een blijvende hersenbeschadiging over. De toedracht van het ongeluk is nog steeds onbekend.

Eind februari kwam de rijschoolhouder tijdens een privé-rit in het Gelderse dorp op de linker weghelft terecht en raakte daarbij de scooter. De rijschoolhouder is als rijinstructeur actief, maar verzorgde op het moment van het ongeval geen rijles. Tijdens de eerdere zitting in de zaak bleek hij niet te kunnen verklaren waarom hij op de verkeerde kant van de weg terechtkwam. Onderzoek wees uit dat de man ten tijde van het ongeval niet onder invloed was, te hard reed of afgeleid was door bijvoorbeeld het gebruik van zijn telefoon achter het stuur.

Ongeval

De reden waarom de 58-jarige rijschoolhouder op de verkeerde weghelft terecht is gekomen, blijft onduidelijk. “Gelet op medische informatie in het dossier is het aannemelijk dat de man door medische redenen zich daadwerkelijk de toedracht van het ongeval niet meer kan herinneren”, zo laat de rechtbank weten. Mogelijk is er sprake geweest van een acute stresstoornis, zo wordt gesteld. “Dit neemt niet weg dat er in de zin van de Wegenverkeerswet 1994 sprake is van schuld.”

Volgens de rechtbank is de maximaal mogelijke taakstraf dan ook passend. “Tevens ziet de rechtbank in de aard en ernst van de overtreding en de verstrekkende gevolgen daarvan aanleiding tot het opleggen van een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van twaalf maanden”, zo werd geoordeeld. Dit ondanks het eerdere pleidooi tot vrijspraak van de kant van de rijschoolhouder. “Verdachte is voor zijn werk afhankelijk van zijn rijbewijs”, zo werd bepleit.

Rijschoolhouder

In het verkeersstrafrecht worden diverse gradaties van schuld gehanteerd. ‘Aanmerkelijke schuld’ is de laagste gradatie. De Hoge Raad deed in 2012 de uitspraak dat het feit dat een verkeersdeelnemer op de verkeerde weghelft rijdt, de gradatie ‘aanmerkelijke schuld’ oplevert. De officier van justitie pleitte begin december dan ook voor een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van 18 maanden. Zes daarvan zouden voorwaardelijk moeten gelden met een proeftijd van drie jaar.

De rijschoolhouder had aanmerkelijke schuld aan het een verkeersongeval, zo is nu door de rechtbank bevestigd. Maar anders dan de officier van justitie begin december eiste, heeft de rechtbank geen voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar bovenop de onvoorwaardelijke straf opgelegd.

Ongeluk

De rijschoolhouder liet zelf tijdens de zitting weten het ongeval en de fatale gevolgen daarvan hem enorm hebben aangegrepen. “De wetenschap dat door zijn handelen een meisje om het leven is gekomen en een ander meisje zwaar letsel is toegebracht, drukt zwaar op de man, maar ook op zijn vrouw en gezinsleden”, zo valt in de uitspraak te lezen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschoolhouder krijgt jaar rijontzegging na dodelijk ongeval | RijschoolPro

Rijschoolhouder krijgt jaar rijontzegging na dodelijk ongeval

De rijschoolhouder die vorig jaar februari in Beneden-Leeuwen in zijn lesauto een dodelijk ongeval veroorzaakte, is door de rechtbank Gelderland veroordeeld tot rijontzegging van een jaar. Daarnaast heeft de ondernemer een werkstraf van 240 uur opgelegd gekregen. Bij het ongeval in het Gelderse dorp kwam een 16-jarige scooterrijdster om het leven. Haar bijrijdster hield aan het ongeluk een blijvende hersenbeschadiging over. De toedracht van het ongeluk is nog steeds onbekend.

Eind februari kwam de rijschoolhouder tijdens een privé-rit in het Gelderse dorp op de linker weghelft terecht en raakte daarbij de scooter. De rijschoolhouder is als rijinstructeur actief, maar verzorgde op het moment van het ongeval geen rijles. Tijdens de eerdere zitting in de zaak bleek hij niet te kunnen verklaren waarom hij op de verkeerde kant van de weg terechtkwam. Onderzoek wees uit dat de man ten tijde van het ongeval niet onder invloed was, te hard reed of afgeleid was door bijvoorbeeld het gebruik van zijn telefoon achter het stuur.

Ongeval

De reden waarom de 58-jarige rijschoolhouder op de verkeerde weghelft terecht is gekomen, blijft onduidelijk. “Gelet op medische informatie in het dossier is het aannemelijk dat de man door medische redenen zich daadwerkelijk de toedracht van het ongeval niet meer kan herinneren”, zo laat de rechtbank weten. Mogelijk is er sprake geweest van een acute stresstoornis, zo wordt gesteld. “Dit neemt niet weg dat er in de zin van de Wegenverkeerswet 1994 sprake is van schuld.”

Volgens de rechtbank is de maximaal mogelijke taakstraf dan ook passend. “Tevens ziet de rechtbank in de aard en ernst van de overtreding en de verstrekkende gevolgen daarvan aanleiding tot het opleggen van een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van twaalf maanden”, zo werd geoordeeld. Dit ondanks het eerdere pleidooi tot vrijspraak van de kant van de rijschoolhouder. “Verdachte is voor zijn werk afhankelijk van zijn rijbewijs”, zo werd bepleit.

Rijschoolhouder

In het verkeersstrafrecht worden diverse gradaties van schuld gehanteerd. ‘Aanmerkelijke schuld’ is de laagste gradatie. De Hoge Raad deed in 2012 de uitspraak dat het feit dat een verkeersdeelnemer op de verkeerde weghelft rijdt, de gradatie ‘aanmerkelijke schuld’ oplevert. De officier van justitie pleitte begin december dan ook voor een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van 18 maanden. Zes daarvan zouden voorwaardelijk moeten gelden met een proeftijd van drie jaar.

De rijschoolhouder had aanmerkelijke schuld aan het een verkeersongeval, zo is nu door de rechtbank bevestigd. Maar anders dan de officier van justitie begin december eiste, heeft de rechtbank geen voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar bovenop de onvoorwaardelijke straf opgelegd.

Ongeluk

De rijschoolhouder liet zelf tijdens de zitting weten het ongeval en de fatale gevolgen daarvan hem enorm hebben aangegrepen. “De wetenschap dat door zijn handelen een meisje om het leven is gekomen en een ander meisje zwaar letsel is toegebracht, drukt zwaar op de man, maar ook op zijn vrouw en gezinsleden”, zo valt in de uitspraak te lezen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.