Vlaamse minister mobiliteit: huidige rijopleiding veel te beperkt

De Vlaamse minister van Mobiliteit, Ben Weyts, wil risico-analyse, sociaal rijgedrag en routeplanning nog dit jaar duidelijker in de rijopleiding verwerken. Hij wil hogere eisen stellen, omdat de huidige opleiding in België volgens hem ‘veel te beperkt is’. Volgens de minister mag kennis van de wegcode en beheersing van het voertuig niet langer volstaan om voor het examen te slagen.

Voor de hervorming van de rijopleiding is met verschillende partijen uit de sector een eerste akkoord bereikt. Dat meldt het Vlaamse dagblad De Standaard. Komende maand doet Weyts een voorstel tot het breder invullen van de rijopleiding aan de Vlaamse regering. Belgische rijinstructeurs en examinatoren krijgen de komende maanden instructies over de aspecten die mogelijk in de vernieuwde Belgische rijopleiding terug zullen komen.

Opleiding

Als het aan de minister van Mobiliteit ligt, zal er dit jaar nog tijdens de theoretische en praktische opleiding meer aandacht zijn voor onder andere risicoanalyse, sociaal rijgedrag, routeplanning, alcohol in het verkeer, bellen achter het stuur en ontmoediging van machogedrag. Ook tijdens het afleggen van de rijexamens moeten deze aspecten aan bod komen.

Om betrokkenen op de hoogte te stellen van de veranderingen, krijgen Belgische rijinstructeurs en examinatoren de komende maanden instructies, zo wordt aangegeven. Voor Weyts is hiermee de eerste stap richting hervorming van de rijopleiding gezet, valt in het dagblad te lezen. De komende maanden onderhandelt hij over de volgende stappen.

Verkeersveiligheid

Bij het aantreden van Weyts als minister van Mobiliteit gaf hij meteen te kennen werk te willen maken de rijopleiding. De Vlaamse minister wil de verkeersveiligheid in België overigens op meerdere manieren aanpakken.

Naast zijn voorstel om de rijopleiding inhoudelijk te verbreden, liet hij in november bijvoorbeeld al weten ook te pleiten voor voordelen voor ervaren rijbewijsbezitters die bijscholing volgen. Bijvoorbeeld in de vorm van een verlaging van de verzekeringsbijdrage, zo gaf hij aan. Hij stelt daarnaast voorstander van meer controle op rijscholen te zijn.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.