Ierse rijinstructeur mag meerijden tijdens praktijkexamen

Rijinstructeurs in twee Ierse steden mogen vanaf volgende maand meerijden tijdens de praktijkexamens van hun rijbewijskandidaten. Zes weken lang wordt daar een pilot gehouden, waarna beslist moet worden over definitieve invoering van de mogelijkheid. De verandering zal de rijlessen en het praktijkexamen ‘samenbrengen’, zo laat de Ierse Road Safety Authority weten. De proefperiode in Waterford en Thurles duurt van 23 maart tot 1 mei 2015.

“Met dit initiatief worden twee hele belangrijke fases uit de rijopleiding van een kandidaat verenigd”, zo stelt de RSA in het Ierse online medium The Journal. De rijinstructeur krijgt immers inzicht in de eventuele fouten die de kandidaat maakt tijdens het examen. Daarnaast moet de verandering het aantal klachten en bezwaren van gezakte kandidaten doen afnemen, omdat de rijinstructeurs op die manier als extra paar ogen fungeren.

Rijinstructeurs

Gedurende de examenrit van een kandidaat mag de rijinstructeur niet ‘storen’, zo wordt benadrukt. De instructeur is aanwezig om te observeren en ter ondersteuning van de kandidaat. Het medium meldt dat er zware sancties bestaan voor instructeurs die zich niet aan die regels houden.

De rijinstructeurs mogen overigens extra bedragen in rekening brengen voor de tijd dat ze aanwezig waren tijdens het praktijkexamen. Of dat ook gaat gebeuren is nog de vraag, zo wordt aangegeven. “Het examen kost al 85 euro, en dat bedrag komt bovenop de hogere kosten voor rijbewijskandidaten vanwege de introductie van de 12 verplichte lessen.” Met het doorberekenen van kosten voor het meerijden tijdens een examen, komt het minimale bedrag dat een kandidaat kwijt is voor het halen van het praktijk-examen uit op 514 euro.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Ierse rijinstructeur mag meerijden tijdens praktijkexamen”

Aris Bakker|05.03.15|13:16

Altijd gedacht dat meerijden tijdens praktijkexamen gemeengoed was in de ons omringende landen…….in NL weten we al jaren niet beter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ierse rijinstructeur mag meerijden tijdens praktijkexamen | RijschoolPro

Ierse rijinstructeur mag meerijden tijdens praktijkexamen

Rijinstructeurs in twee Ierse steden mogen vanaf volgende maand meerijden tijdens de praktijkexamens van hun rijbewijskandidaten. Zes weken lang wordt daar een pilot gehouden, waarna beslist moet worden over definitieve invoering van de mogelijkheid. De verandering zal de rijlessen en het praktijkexamen ‘samenbrengen’, zo laat de Ierse Road Safety Authority weten. De proefperiode in Waterford en Thurles duurt van 23 maart tot 1 mei 2015.

“Met dit initiatief worden twee hele belangrijke fases uit de rijopleiding van een kandidaat verenigd”, zo stelt de RSA in het Ierse online medium The Journal. De rijinstructeur krijgt immers inzicht in de eventuele fouten die de kandidaat maakt tijdens het examen. Daarnaast moet de verandering het aantal klachten en bezwaren van gezakte kandidaten doen afnemen, omdat de rijinstructeurs op die manier als extra paar ogen fungeren.

Rijinstructeurs

Gedurende de examenrit van een kandidaat mag de rijinstructeur niet ‘storen’, zo wordt benadrukt. De instructeur is aanwezig om te observeren en ter ondersteuning van de kandidaat. Het medium meldt dat er zware sancties bestaan voor instructeurs die zich niet aan die regels houden.

De rijinstructeurs mogen overigens extra bedragen in rekening brengen voor de tijd dat ze aanwezig waren tijdens het praktijkexamen. Of dat ook gaat gebeuren is nog de vraag, zo wordt aangegeven. “Het examen kost al 85 euro, en dat bedrag komt bovenop de hogere kosten voor rijbewijskandidaten vanwege de introductie van de 12 verplichte lessen.” Met het doorberekenen van kosten voor het meerijden tijdens een examen, komt het minimale bedrag dat een kandidaat kwijt is voor het halen van het praktijk-examen uit op 514 euro.

Auteur: Roosmarijn Dierick

1 reactie op “Ierse rijinstructeur mag meerijden tijdens praktijkexamen”

Aris Bakker|05.03.15|13:16

Altijd gedacht dat meerijden tijdens praktijkexamen gemeengoed was in de ons omringende landen…….in NL weten we al jaren niet beter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.