Drive for Once, stichting Revi

Verstandelijk gehandicapten voor één keer achter het stuur

Gas geven, sturen, achteruit rijden en heel veel toeteren. 61 mensen met een verstandelijke beperking kregen zondag op een industrieterrein in Deurne de kans om een uur te mogen autorijden in een lesauto onder begeleiding van een rijinstructeur. En dat deden ze met heel plezier. Het ging om een activiteit van de stichting Revi, wat staat voor Rij Ervaring Voor Iedereen.

Het is het eerste evenement onder de noemer ‘Drive for Once’ van de stichting die in december 2014 werd opgericht. Het doel van de organisatie is om mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap op afgesloten wegen of circuits te laten ervaren hoe het is om een auto te besturen.

Tien lesauto’s

“Helemaal super”, zegt een enthousiaste Paulien Vriends, rijinstructeur en één van de vier bestuursleden van de stichting. De ritjes van twee keer een half uur voor elke deelnemer waren niet echt te vergelijken met een reguliere rijles volgens Vriends. Gas geven, sturen en vooral veel claxonneren, vonden de deelnemers volgens haar het mooiste om te doen. Tien lesauto’s van rijschool Wilco zijn ingezet om alle verstandelijk gehandicapten aan bod te laten komen. “Alles wat vier wielen had zat op de baan”, zegt Vriends, zelf een van de instructeurs bij de rijschool van Wilco van de Valk uit Deurne. Als het evenement groeit wil de stichting waarschijnlijk ook andere rijscholen inschakelen.

Het idee voor Revi ontstond een paar jaar geleden toen een aantal van de bestuursleden met een groep visueel gehandicapten rondreed op het TT circuit in Assen. Het enthousiasme van de deelnemers was zo groot dat de begeleiders gingen nadenken hoe ze meer mensen met een handicap zo’n ervaring konden geven. Daaruit ontstond de stichting Revi. “Een auto besturen lijkt zo gewoon voor de meeste, maar voor personen met een beperking is autorijden meestal onmogelijk. En dat terwijl het vaak bovenaan hun wensenlijst staat”, zo leggen de initiatiefnemers uit op hun website.

Veiligheid

Veiligheid stond voorop tijdens het evenement, vertelt Vriends, die de vergunningverlening best streng noemde. Er was een duidelijk parcours uitgezet en publiek en tenten stonden op veilige afstand. En natuurlijk reden de verstandelijk gehandicapten in een lesauto onder begeleiding van een instructeur. “Wij blijven altijd opletten”, zegt Vriends, die zelf ook verschillende deelnemers begeleidde.

De belangstelling voor het eerste evenement van Revi was groot. De dag is mede mogelijk gemaakt door Peter Claassen Dubbele Bedieningen. De stichting heeft dertig verstandelijk gehandicapten moeten teleurstellen. Zij staan op de wachtlijst voor een tweede evenement, dat waarschijnlijk in september op stapel staat. Tegelijkertijd gaat Revi een activiteit opzetten waarbij mensen met een visuele beperking achter het stuur kunnen zitten.

Foto: Johan Bouwmans Fotografie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.