Ook Nederlandse jongeren slagen eerder voor rijexamen dan ouderen
Net als België liggen ook in Nederland de slagingskansen voor dertigplussers bij het praktijkrijexamen lager dan voor kandidaten die jonger zijn. De slagingspercentages van de Nederlandse dertigplussers zijn zelfs nog een stuk kleiner dan in België. Dat blijkt uit cijfers die VerkeersPro bij het CBR heeft opgevraagd.
In 2014 slaagde 33,8 procent van de Nederlandse dertigplussers voor het praktijkexamen B. In Belgie waren dat er in hetzelfde jaar 40,4 procent. Van de Nederlandse jongeren onder de 20 slaagde in 2014 53,9 procent voor het praktijkexamen tegenover 57,8 procent van de Belgische jongeren in deze leeftijdsgroep. De leeftijdsgroep tussen de 20 en 30 jaar (in Nederland) zit daar tussenin met 47,3 procent. In België lag het percentage voor deze groep op 53,8 procent.
Cijfers Nederland en België vergelijkbaar
De cijfers voor 2013 en 2012 laten zowel in Nederland als België hetzelfde beeld zien. De trend is duidelijk: het slagingspercentage daalt naarmate kandidaten ouder zijn. Het CBR heeft er geen verklaring voor omdat hier nooit onderzoek naar gedaan is.
Rijschoolhouder Rob Staartjes van rijschool Quelleke heeft zich onder meer gespecialiseerd in rijlessen voor mensen van 35 jaar en ouder. Zijn leerlingen zijn doorgaans erg gemotiveerd, laat hij weten, maar ze hebben meer tijd nodig om zich het rijden eigen te maken. Ook de voorbereiding op het examen kost meer tijd.
‘Te snel op examen’
Staartjes neemt die tijd ook met zijn leerlingen. “Landelijk geldt dat je gemiddeld 45 lessen nodig hebt, voordat je je rijexamen haalt. Boven de twintig moet je voor elke tien jaar daar tien lessen bij optellen”, stelt hij. Staartjes heeft wel een mogelijke verklaring voor de CBR-cijfers waaruit blijkt dat jongeren het een stuk beter doen dan ouderen bij rijexamen. “Ik kan me voorstellen dat er te snel met ouderen naar het examen wordt gegaan.” Als instructeur kun je je oudere leerling heel goed aannemelijk maken, dat hij of zij meer lessen nodig heeft. “Je moet het als instructeur ouderen laten beleven dat ze het niveau nog niet hebben, dan komen ze er zelf wel achter dat ze er nog niet aan toe zijn.”
Onlangs bracht de Vlaamse minister Ben Weyts op verzoek van parlementslid Lorin Parys van de fractie N-VA cijfers naar buiten over slagingskansen van rijexamenkandidaten. Parys wilde die informatie vanwege de beoogde hervorming van de rijopleiding in Vlaanderen.
Yvonne Ton
Lees ook:
Slaagkans rijexamen België daalt naarmate leerling ouder is
Je zou natuurlijk ook kunnen uitgaan van de stelling dat IEDEREEN pas op het juiste moment op examen moet gaan. Jong, oud, man,vrouw het maakt allemaal niet uit.
Alleen het fenomeen “pakketjes”draagt er niet aan bij,want als je dit aanbiedt wek je de indruk dat een rijopleiding een “standaard product”is. Als dit eens uitgebannen zou worden, waren er heel wat minder teleurstellingen en hoefde je bovenstaande tekst en uitleg niet meer te verdedigen. Afstemmen op de kandidaat niet op de beurs!
Dit is geen trend mensen. Dit heet gewoon biologie. Als je hier een onderzoek voor nodig hebt zat je op de middelbare school gewoon te slapen. Dit is volstrekt logisch. Komkommertijd?
Oudere leerlingen hebben een lagere slaagkans, maar ze veroorzaken minder ongevallen dan jongere leerlingen. Het zijn juist de jonge leerlingen die de eerste keer slagen die de hoogste ongevalskans hebben. Op basis van ongevalsstatistieken zouden oudere leerlingen eerder moeten slagen dan jongere leerlingen. Het lijkt me goed dat het CBR onderzoek gaat doen naar de effectiviteit van het huidige examen.
Hallo Henk.Brouwers & Green Dino uitstekend weergegeven dit is de KERN waar het om gaat.Hartelijke en veilige groet.Heel veel succes bij het rijonderricht.Jan.IJzendoorn.