motorexamen, lesmotor, cbr, exameninator

Kwartaalcijfers rijschoolbranche tonen stabiel beeld

Er zijn in het eerste kwartaal van 2015 iets minder automobilisten opgeleid voor het eerste praktijkexamen dan in dezelfde periode in 2014, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van het CBR. Het aantal brommer- en motorrijders voor het eerste praktijkexamen is wel voor bijna alle onderdelen toegenomen. Grote schommelingen bleven uit.

In totaal werden er in het eerste kwartaal van dit jaar 138.157 examens rijvaardigheid bij het CBR afgelegd. Dat is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Toen ging het om 137.619 examens. Het aantal niet afgenomen praktijkexamens is met bijna 20 procent gestegen naar 3.091.

Personenauto

Het aantal B-kandidaten voor het eerste praktijkexamen daalde licht naar 49.624 het eerste kwartaal. Vorig jaar waren het er bijna 300 meer. Daar staat tegenover dat het aantal faalangstexamens toenam met 23 procent tot 1.600 eerste examens B.

Het aantal theorie-examens B daalde van 127.345 in 2014 naar 123.650 in het eerste kwartaal van 2015. Het slagingspercentage lag met 45,14 procent iets hoger dan vorig jaar in het eerste kwartaal (44,14 procent). Een gering verschil, terwijl de afname van het theorie-examen in de tussenliggende periode sterk veranderd is. In het eerste kwartaal van dit jaar werd het nieuwe afnamesysteem in hoog tempo ingevoerd bij de meeste examencentra. Alleen Breda moet nu nog aangepast worden. Dat gebeurt op de nieuwe locatie in het Amrâth Hotel, die in augustus in gebruik genomen wordt.

Inhoud

Op basis van de eerste ervaringen meldde het CBR onlangs dat kandidaten het examen met touch screens rustiger en prettiger vinden. CBR-woordvoerster Nathalie Dingeldein vindt het niet vreemd dat de slagingspercentages van het eerste kwartaal 2014 en 2015 zo weinig afwijken. “De inhoud is immers niet veranderd. We hebben geen schokkende dingen aangepast.”

Aanhanger en bromfiets

Het aanhangerrijbewijs vertoonde een stijging. Het aantal leerlingen dat voor het eerste BE-praktijkexamen opging, nam met ruim 10 procent tot 5.258. Ook het aantal jongeren dat het eerste examen deed voor het bromfietsrijbewijs steeg licht. In het eerste kwartaal van 2014 waren er 5.084 AM2-kandidaten tegenover 5.258 in 2015.

Motor

De motorrijscholen deden het goed het eerste kwartaal. Het aantal eerste examens AVD (Motor Verkeersdeelneming) voor de categorie A nam met ruim 14 procent toe tot 2.228. Voor de categorie A2 lag de toename zelfs boven de 64 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar deden er 613 kandidaten hun eerste examen AVD.

Het aantal opgeleide vrachtwagenchauffeurs is licht toegenomen met bijna 11 procent. In totaal werden er het eerste kwartaal 1.449 eerste praktijkexamens C (vrachtauto) afgenomen. Het aantal buschauffeurs dat rijexamen deed nam wat af tot 195 eerste D-examens.

Yvonne Ton

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.