Faalangstexamen onder Aanpak reserveringstermijnen

Per 1 juli vallen de faalangstexamens net als de overige praktijkexamens in de categorie B onder de Aanpak reserveringstermijnen. Dat heeft het CBR besloten in overleg met brancheorganisaties Bovag, FAM en VRB. De maatregel moet leiden tot een eerlijkere verdeling van de capaciteit en tot het trekken van één lijn als het gaat om de reservering van de examens.

Het onderbrengen van de faalangstexamens onder de Aanpak reserveringstermijnen brengt een aantal veranderingen met zich mee. Zo moet een kandidaat vanaf 1 juli ook voor de aanvraag van dit speciale soort examens zijn rijschool machtigen. De maximale reserveringstermijn zal zeven weken bedragen.

Verder kunnen rijscholen tot zeven weken voor de examendatum maximaal tien procent van het aantal eerste B-examens (inclusief faalangstexamens) van de voorgaande vier kwartalen naamloos kopen. Binnen die zeven weken kunnen faalangstexamens alleen nog maar op naam worden gereserveerd. Naamloze capaciteit wordt dan automatisch geëtaleerd en komt daarmee beschikbaar voor andere rijscholen.

Faalangstexamen

Het speciale examen voor leerlingen met faalangst is sinds 1 juni 2010 af te leggen bij het CBR. Sindsdien groeit het aantal examinanten erg hard: afgelopen jaar werden er al 21.000 examens afgenomen, een stijging van 25 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee beslaat dit type examen nu ruim vijf procent van het totale aantal praktijkexamens voor het rijbewijs B.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.