CBR, theorie-examen, Den Bosch, examenzaal

Kosten theorie-examen in VK naar Nederlandse normen

Voor het tweede jaar achtereen wordt de prijs van een theorie-examen in het Verenigd Koninkrijk naar beneden gebracht. Vanaf 1 oktober kost het examen nog maar 23 in plaats van 25 pond, wat neerkomt op ruim 32 euro. Daarmee komt de prijs van het theorie-examen in de buurt van het Nederlandse prijspeil; hier kost een theorie-examen momenteel bijna 29 euro.

Voor 1 oktober 2014 kostte het een kandidaat in het Verenigd Koninkrijk 31 pond om op te mogen voor het theorie-examen. Dat komt neer op ruim 44 euro per poging om de vijftig meerkeuzevragen goed te beantwoorden.

Goedkoper

De prijzen van de theorie-examens kunnen worden verlaagd als gevolg van een kostenbesparing bij de organisatie die de examens samenstelt. Volgens de Britse minister van Transport, Stephen Hammond, besparen aspirant-bestuurders daarmee in de komende negen jaar samen ongeveer 100 miljoen euro.

Niet alleen de theorie-examens voor het auto- en motorrijbewijs worden goedkoper. Potentiele buschauffeurs betalen voor de drie verschillende theorie-onderdelen die nodig zijn voor het uiteindelijke busrijbewijs in plaats van 80 pond voortaan nog maar 60 pond. Rijinstructeurs moeten als onderdeel van hun opleiding ook een theorie-examen afleggen. Dit kost voortaan nog maar 81 pond; 9 pond minder dan voor oktober 2014.

Kosten laag houden

Volgens minister Hammond past de maatregel in de visie om de kosten voor bestuurders van gemotoriseerde voertuigen laag te houden. “Dit is gelukt zonder toe te geven op de belangrijke rol die het theorie-examen heeft voor het aanleren van de verkeersregels. Met de kostenverlaging leveren de examens meer waar voor hun geld, terwijl de hoge eisen hetzelfde blijven.”

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Kosten theorie-examen in VK naar Nederlandse normen”

Rij School|01.08.15|10:58

Interessant om te lezen dat het theorie examen in de VK bijna net zo duur is als in Nederland!
Maar het is vakantie en dan is nieuws altijd wat schaars en luchtig! Dus in dat kader nog eentje!
Kosten in Amerika:
Theorie-examen 7 $
Praktijkexamen 14 $
Rijbewijs word ter plekke gratis uitgeprint
Wellicht is dit artikel aanleiding om de kosten van andere landen erbij te plaatsen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.